17.1 C
Σάμος
19/04/2024
Σαμιακά

Νέκρωσε σήμερα η Σάμος

«Νέκρωσε» σήμερα η Σάμος διεκδικώντας τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που καταργούνται από την 1η Ιανουαρίου 2018 στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.Κλειστές παραμείναν οι υπηρεσίες το δήμου Σάμου,ενώ τρίωρη στάση εργασίας κήρυξαν η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου και το Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ.

Επιχειρήσεις  από ολόκληρο το Νομό Σάμου έβαλαν λουκέτο ,ενώ συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας  πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα στη Πλατεία Πυθαγόρα και στην πλατεία Βουνακίου στη Χίο.

Στην συγκέντρωση στη Σάμο συμμετείχαν το Επιμελητήριο Σάμου,η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου, ο Δήμος Σάμου, ο Δήμος Φούρνων,ο Εμπορικός Σύλλογος Σάμου,ο Εμπορικός Σύλλογος Καρλοβάσου,ο Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου,η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Σάμου,ο  Σύλλογος Επιχειρήσεων Δήμου Πυθαγορείου,ο Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων κ Διαμερισμάτων Σάμου,ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιληνιών,ο Εμπορικός Σύλλογος Αγ.Κηρύκου,ο Εμπορικός Σύλλογος Βορείου Ικαρίας ο Ερμής Ράχες Ικαρίας,ο  Σύλλογος Εστίασης κ Ψυχαγωγίας Σάμου,ο Σύλλογος Πρακτόρων Τουριστικών Γραφείων,ο Σύλλογος Επαγγελματιών Ηραίον,η Ένωση Αδειούχων Λογιστών –Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Σάμου, ο Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων Μαραθοκάμπου,η Ένωση Τουριστικών Επαγγελματιών Μαραθοκάμπου (ΕΤΕΜ),ο Σύλλογος Ηλεκτρολόγων Σάμου,το ΚΤΕΛ Σάμου,ο Δικηγορικός Σύλλογος Σάμου και Σύλλογος Φαρμακοποιών Σάμου.

Δυστυχώς η συμμετοχή του κόσμου στην διαμαρτυρια, σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα,δεν ήταν καθόλου ικανοποιητική.

Ο  πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σάμου κ Γιώργος Κυριαζής, αναφέρθηκε στο οτι αυξημένοι συντελεστές ΦΠΑ, θα έχουν τραγικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις αλλά και στους κατοίκους, καθώς θα αυξηθεί δραματικά το κόστος διαβίωσης, μείωση της ανταγωνιστικότητας παραγομένων υπηρεσιών και προϊόντων, όπως ο τουρισμός, μη είσπραξη των αναμενομένων φορολογικών εσόδων, η οποία θα οφείλεται στη μείωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και στην αύξηση της παραοικονομίας και φοροδιαφυγής.

Ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης Σάμου, Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Ἀρχοντούλης, δήλωσε οτι η Μητρόπολη συμπαραστεκετε στα δίκαια αιτήματα της ακριτική Σάμου και ζήτησε τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά .

«Ζούμε  μια πρωτοφανή φοροκαταιγίδα , σκληρών αντιαναπτυξιακών έργων και ανεργίας. Η απόφαση της κυβέρνησης για την αύξηση των 7 ποσοστιαίων μονάδων είναι θηλιά στο λαιμό που θα μας οδηγήσει στην οριστική και πλήρη ασφυξία»,τόνισε χαρακτηριστικα ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Νίκος Κατρακάζος.

Ο δήμαρχος  Σάμου κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος αναφέρθηκε στη ανάγκη υιοθέτησης μόνιμων μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ προς υποστήριξη του παγίου αιτήματος των κατοίκων των νησιωτικών περιοχών για τη μείωση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ίσες ευκαιρίες με τους πολίτες των ηπειρωτικών περιοχών.

Επίσης έκανε λόγο στις θεσμικές εξελίξεις που εμπεριέχονται στον Χάρτη της Νησιωτικότητας και που έχουν υιοθετηθεί το τελευταίο διάστημα από τα Ευρωπαϊκά Όργανα καθώς και τα λεπτομερή στοιχεία που περιέχει η μελέτη «Νησιωτική Πολιτική – Τοπική Αυτοδιοίκηση και Νησιωτικότητα» του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων του Νομού Σάμου κ Νίκος Στεφανής τόνισε ότι η σημερινή παρουσία θα έπρεπε να ήταν μεγαλύτερη ώστε να σταλεί  μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν αντέχει η Σάμος και τα νησιά, μεγάλους συντελεστές ΦΠΑ. Ο κ Στεφανής έκανε λόγο και στις σκληρές προσπάθειες των επαγγελματιών ώστε να μην υπάρξουν αρνητικά πρόσημα στον τουρισμό στη Σάμο.

Στο τέλος της διαμαρτυρίας διαβάστηκε ψήφισμά προς την Κυβέρνηση,με αίτημα να ψηφιστεί τροπολογία με την οποία θα διατηρηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, ως ένα ελάχιστο μέτρο στήριξης των κοινωνιών, των κατοίκων και των επιχειρήσεων.

Παράλληλα ,στάση εργασίας σήμερα και συγκεντρώσεις σε Σάμο και Ικαρία προκήρυξε και το Εργατικό Κέντρο Σάμου ενάντια στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.

Η στάση εργασίας ήταν από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ., με συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Σάμου και πορεία στην παραλιακή λεωφόρο Σάμου. Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν, ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Σάμου, το Σωματείο Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία, Τουριστικά Γραφεία, Επισιτιστικά Επαγγέλματα Ν. Σάμου, το Σωματείο Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων Καρλοβάσου.

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου χαιρετίζει τις σημερινές κινητοποιήσεις εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, μικρών εμπόρων και γενικότερα του λαού των νησιών μας. Χαιρετίζει τα σωματεία, τους εμπορικούς, επαγγελματικούς, επιστημονικούς συλλόγους και μαζικούς φορείς που με αποφάσεις τους «νέκρωσαν» το νησί με το κλείσιμο όλων των καταστημάτων και επιχειρήσεων και συμμετείχαν στον αγώνα ενάντια στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, την φοροληστεία της κυβέρνησης, στα νέα και παλιά αντιλαϊκά μέτρα που μας φτωχοποιούν.

 

Η κινητοποίηση στα νησιά μας και η στάση εργασίας (22/11) αποτελούν συνέχεια και κλιμάκωση της δράσης που έχουμε αναπτύξει όλο το προηγούμενο διάστημα, με παρεμβάσεις σε πλατείες και υπηρεσίες, περιοδείες σε χώρους δουλειάς, συσκέψεις και του συλλαλητηρίου στις 14 Νοέμβρη.

Στη συγκέντρωση που έγινε από το Εργατικό Κέντρο και το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ αποτελούμενη από εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, φοιτητές, συνταξιούχους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και των σωματείων Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Οικοδόμων, Συνταξιούχων και της ΠΑΣΕΒΕ, αναφέρθηκε η ανάγκη σύνδεσης του αγώνα ενάντια στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ με τον αγώνα συνολικά ενάντια στην φοροληστεία και την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και Ε.Ε.

Μεταξύ άλλων, στην ομιλία που έγινε από την πρόεδρο του Ε.Κ.Σ., Βάσω Βρυνιώτη, επισημάνθηκε ότι έγινε προσπάθεια και επαφή από το Εργατικό Κέντρο με το Επιμελητήριο Σάμου ώστε να κάνουμε κοινή συγκέντρωση σε τόπο και χρόνο στην Πλατεία Πυθαγόρα και η συγκέντρωση αυτή να είναι των σωματείων, των μαζικών φορέων, των επαγγελματικών και επιστημονικών συλλόγων του νησιού μας, αφού κοινή είναι η πολιτική που θίγει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα και κοινή πρέπει να είναι η δράση και οι διεκδικήσεις μας.

Σημειώθηκε επίσης ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε δεκτό από το Επιμελητήριο, και τονίστηκε ότι το Επιμελητήριο Σάμου δεν ήθελε μια τέτοια συγκέντρωση. Εμείς εκφράσαμε ως μόνη προϋπόθεση αυτό που και ο ίδιος ο λαός των νησιών μας λέει, οτι δε μπορεί μια παλλαϊκή κινητοποίηση με δίκαια εργατικά και λαϊκά αιτήματα να μετατραπεί σε φιέστα και πασαρέλα παραπλάνησης δίνονας άφεση αμαρτιών στις αντεργατικές πολιτικές και στους εκπροσώπους τους. Δηλαδή δεν μπορούν θεσμοί όπως ο Δήμος και η Περιφέρεια που είναι δεμένοι στο άρμα της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής και την εφαρμόζουν κατά γράμμα να εκφράσουν γνήσια και αυθεντικά τα λαϊκά αιτήματα και τις ανάγκες των εργαζομένων. Επισημάνθηκε επίσης ότι στην επικοινωνία που είχαμε, το Επιμελητήριο δεν αρνήθηκε να δώσει το λόγο ακόμη και στο ρατσιστικό μόρφωμα της Σάμος-ΣΟΣ, με πρόσχημα ότι όποιος διαφωνεί με την αύξηση του ΦΠΑ και ζητήσει τον λόγο θα τον έχει.

Θεωρήσαμε, λοιπόν, στάση συνέπειας και ευθύνης να μην ενσωματώσουμε και να μην σύρουμε το εργατικό και λαϊκό κίνημα του νησιού μας σε μια τέτοια συγκέντρωση. Θεωρούμε ότι έχουμε μεγάλη ευθύνη και δίνουμε καθημερινά αγώνα για να βγει μπροστά ο λαός και να παλέψει για τα δίκια του και για τις σύγχρονες ανάγκες του και όχι να κάθεται να ακούει δημαγωγίες από εκπροσώπους κομμάτων που έχουν ψηφίσει το 3ο Μνημόνιο και που σε αυτό συμπεριλαμβάνεται το μέτρο της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά μας.

Με βάση όλα αυτά ακόμη μια φορά το ΕΚΣ χαιρετίζει και στηρίζει όλους τους εμπορικούς και επαγγελματικούς συλλόγους και μαζικούς φορείς των νησιών μας που κινητοποιήθηκαν σήμερα, όλους τους εργαζόμενους, μικρούς αγρότες, μικρέμπορους-αυτοαπασχολούμενους που σήμερα βρίσκονταν τόσο στις συγκεντρώσεις του ΕΚΣ και του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ σε Σάμο και Ικαρία, όσο και στην πλατεία Πυθαγόρα.

Θεωρούμε σίγουρο ότι ο αγώνας αυτός θα συνεχιστεί και θα έχουμε ευκαιρίες να σμίξουν οι δρόμοι μας προκειμένου ν’ αντιπαλέψουμε τις αντιλαϊκές κυβερνητικές πολιτικές και να στηρίξουμε τα κοινά μας συμφέροντα. Ταυτόχρονα όμως, ακόμη μια φορά, καλούμε όλους να προβληματιστούν και να βγάλουν συμπεράσματα απ όλα αυτά, δυναμώνοντας τους αγώνες προς όφελός τους και γυρίζοντας την πλάτη σε όλους αυτούς που στηρίζουν αυτή την πολιτική και τώρα το «παίζουν» φίλοι.

Στην συνέχεια της συγκέντρωσης ακολούθησε μαχητική πορεία στην παραλιακή του Βαθιού και στην Πλατεία Πυθαγόρα με συνθήματα όπως: Τα νησιά παλεύουν και θα νικήσουν τον ΦΠΑ θα καταργήσουν”, “Η ανάπτυξή τους είναι μια απάτη, όλα τα φορτώνουνε στου λαού τη πλάτη”,  “Βάλτε τέλος στη κοροϊδία, ο ΦΠΑ τους είναι φοροληστεία”, ” Τσίπρας- Καμμένος, Φώφη – Μητσοτάκης , ψηφίσαν το μνημόνιο, πληρώνει ο κοσμάκης”. Η πορεία κατέληξε στην Εφορία όπου έγινε από τους διαδηλωτές συμβολική κατάληψη και σύντομο χαιρετισμό έκανε εκ μέρους της ΠΑΣΕΒΕ ο Τίμος Χατζηλαγός.

Το επόμενο διάστημα δυναμώνουμε την κοινή δράση εργατών και φτωχών αυτοαπασχολούμενων, προετοιμαζόμαστε και κλιμακώνουμε τον αγώνα με πανελλαδική πανεργατική απεργία.

Ανάλογη συγκέντρωση έγινε και στην Ικαρία στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Αγίου Κηρύκου.

Σύμφωνα,με την ισχύουσα νομοθεσία, η κυβέρνηση, από την 1η-1-2018 οι συντελεστές ΦΠΑ θα αυξηθούν από τα επίπεδα του 5%, του 9% και του 17%, στο 6%, στο 13% και στο 24% σε 32 νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου.

Related posts

Σε οριακό σημείο τα κωδωνοστάσια του ιερού ναού Αγίου Νικολάου Κοκκαρίου μετά τον σεισμό

admin

Νέα καταγραφή του Φυσητήρα στα νερά μεταξύ Χίου, Ικαρίας και Σάμου

admin

Δώσε Ζωή – Η Ένωση Στρατιωτικών Σάμου καλεί σε Εθελοντική Αιμοδοσία – 20/4/2024

admin

Σεισμική δόνηση 4,4 Ρίχτερ στη Σάμο

admin

Τ.Ο.Ε.Β. Κάμπου Χώρας – Πρόσληψη ενός υδρονομέα

admin

Αυτές είναι οι παραλίες του νομού Σάμου που απαγορεύονται ξαπλώστρες και ομπρέλες

admin

Ο Αντιπρόεδρος ξενοδόχων επιβεβαιώνει: “Φέτος θα είναι η χρονιά της Σάμου”

admin

Έκτακτο Δελτίο Καιρού για τη Σάμο: Kακοκαιρία προ των πυλών

admin

Η Ανεζινιώ Σταμούλη η νέα Διοικήτρια στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Σάμου

admin