14.9 C
Σάμος
26/04/2024
Περιφερειακά

Νίκος Βασιλείου: Εισηγήσεις – παρεμβάσεις στην Π.Ε Σάμου – Ικαρίας

Φίλες και φίλοι ,  θεωρώ πως όποιος ασχολείται με τα κοινά ,από όποιο μετερίζι πόσο μάλλον αν είναι αιρετός , οφείλει ανά τακτικά χρονικά διαστήματα να ενημερώνει τους πολίτες για τα πεπραγμένα του και έτσι κι αλλιώς ήταν στα σχέδια μου να το κάνω. Θέλω λοιπόν επιγραμματικά ( και εννοείται πως είμαι ανοιχτός σε κάθε συζήτηση, παρεμβάσεις κτλ ) να ενημερώσω για τις κεντρικότερες , μιας και η συνεχής συνεργασία μου με τον Αντιπεριφερειάρχη Β. Πανουράκη οδήγησε σε δεκάδες άλλες στην καθημερινότητα ( από μεταφορά μαθητών μέχρι παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο, έργα κτλ,)  θέσεις – εισηγήσεις– ενέργειες που εγγράφως ή προφορικώς έχω κάνει αυτό το μικρό διάστημα του 1,5 περίπου χρόνου, από το μετερίζι του Άμισθου ειδικού συμβούλου για θέματα Πολιτικής Προστασίας , ΠΣΕΑ και Ασφάλειας του Περιφερειάρχη στην Π.Ε Σάμου – Ικαρίας . Η αναφορά θα γίνει ανά θεματική ενότητα , γιατί η ενασχόληση μου ήταν σε όλο σχεδόν το φάσμα δραστηριοτήτων . Θέλω να τονίσω εδώ πως η εμφάνιση του covid μπλόκαρε πολλά από τα παρακάτω σχέδια – προτάσεις και δυστυχώς δεν έχει επιτρέψει ακόμα να ξεκινήσει ή συνεχιστεί η προσπάθεια εφαρμογής ορισμένων εξ αυτών .

 

Α/ΑΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
1Συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και ειδικότερα με την ομάδα φοιτητών και προσπάθεια εφαρμογής ενός πρωτοποριακού συστήματος για έγκαιρη πρόβλεψη- ενημέρωση για καταστάσεις πυρκαγιών σε στενή συνεργασία με την Π.Υ
2Εισήγηση  για εφαρμογή προγράμματος ηλεκτρονικού και εξ’ αποστάσεως ελέγχου όλων των διαθέσιμων δεξαμενών νερού πυροπροστασίας ούτως ώστε να έχουμε πλήρη έλεγχο αποθεμάτων , άμεσες ενέργειες αποκατάστασης απωλειών και εννοείται απόλυτο έλεγχο διαρροών .
3Εισήγηση  για εφαρμογή προγράμματος ηλεκτρονικού και εξ’ αποστάσεως δημιουργίας προστατευτικών ζωνών με εκτόξευση νερού , μέσα από ένα κύκλωμα απλό και λειτουργικό.
4Συνεχής και άμεση επικοινωνία με κοινοτάρχες κτλ και καταγραφή δεδομένων , για να υπάρχει συνεχώς η πραγματική εικόνα των απαιτήσεων ,δυνατοτήτων και αναγκών που υπάρχουν .
5Εισήγηση ελέγχου σχεδίων – υλικών αναγκών ΠΣΕΑ και άμεση αντικατάσταση – συμπλήρωση αυτών
6Επανέλεγχος και όπου απαιτείται , επανέκδοση νέων σχεδίων ενεργειών όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την Π.Ε Σάμου – Ικαρίας – Φούρνων , με βάση τα κεντρικά της ΠΒΑ και σε στενή συνεργασία όλων .
7Εισήγηση  να βρεθεί άμεσα λύση στο μεγάλο πρόβλημα που τα νέα δεδομένα , κατά την άποψη μου λάθος οδηγιών- αποφάσεων της κεντρικής διοίκησης , και αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος του Εθελοντικού σώματος των νησιών μας
8Ειδικό σχέδιο αντιμετώπισης πυρκαγιών μέσα στην ιδιαίτερου κάλους και αναγνωρισμένη NATURA περιοχή Κέρκη – Μικρό κ Μεγάλο Σεϊτάνι – Δρακαίοι το οποίο περιλαμβάνει δημιουργία προϋποθέσεων πρόσβασης , εξασφάλισης διαθέσιμου προς πυρόσβεση νερού κτλ
9Εισήγηση  για πρόσληψη των Εθελοντών Πυροσβεστών αλλά και επιπλέον προσωπικού στο Δασαρχείο Σάμου τουλάχιστον 2 μήνες νωρίτερα ούτως ώστε να μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις καθαρισμού δασών , αγροτικού οδικού δικτύου κτλ …
 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
1Εισήγηση  ανάδειξης της Σάμου ως σημαντικού προορισμού πολιτιστικού τουρισμού , να γίνει η Σάμος η « Μύκονος» του πολιτιστικού και θεματικού τουρισμού μέσα από την ανάδειξη επιτέλους των brand name μας , Αρίσταρχος, Πυθαγόρας , Επίκουρος κτλ , στηρίζοντας συγκεκριμένες υποδομές, ενέργειες , παρεμβάσεις προς αυτή την κατεύθυνση όπως …

α . Εισήγηση  , μετά τον διαχωρισμό σε 2 Δήμους , το φεστιβάλ « Ηραία- Πυθαγόρεια»  να περάσει εξ ολοκλήρου υπό την αιγίδα της Π.Ε Σάμου για να διατηρηθεί ο οικουμενικός ρόλος του .

β. Εισήγηση  – στήριξη Εισήγηση ς που έρχεται από παλιά , σε στενή συνεργασία με τον Πολυκράτη Κωνσταντινίδη πρώην Δήμαρχο Πυθαγορείου και Περιφερειακό σύμβουλο , για την δημιουργία της Εστίας Γνώσης και Επιστημών όπου σε στενή συνεργασία και με το φεστιβάλ  να δημιουργηθεί η αναγκαία επιστημονική  βάση ανάδειξης του πολιτισμού μας .

γ. Ανάδειξη του Επικούρειου Πολιτιστικού κέντρου ως έδρα της παραπάνω προσπάθειας , αποστολή του οποίου είναι ακριβώς να αποτελέσει  χώρος  παρουσίασης – έκφρασης  του παραγόμενου έργου κάθε συλλόγου και όχι χώρο στέγασης  συλλόγων ,μέσα από την δημιουργία ΝΠΔΔ της Π.Ε Σάμου για την λειτουργία και διαχείριση του .

 

 

 

2Προσπάθεια δημιουργίας  μητρώου πολιτιστικών συλλόγων και οργάνωση του .
3Εισήγηση  στήριξης  αναβίωσης – ανάδειξης  της Ικαριάδας με την υπαγωγή της εξ’ ολοκλήρου υπό την αιγίδα της Π.Ε Σάμου- Ικαρίας ..
4Εισήγηση  δημιουργίας επιτροπής πολιτισμού των νησιών μας , με την συμμετοχή όλων των συλλόγων Σάμου , Ικαρίας και Φούρνων .
5Στήριξη των προτάσεων που κατατέθηκαν από την Ικαρία , του συνεργάτη Κώστα Μαρκάκη και του ειδικού συμβούλου μελετητή Λουκά Λουκά , για την ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού της όμορφης Ικαριάς ..( π.χ τοπικό σήμα ποιότητας , σήμα Ικαριακής και Σαμιακής κουζίνας κτλ)
6Εισήγηση  συνάντησης – οργάνωσης από τον Οκτώβρη του 2021 για το 2ο Φεστιβάλ της ΠΒΑ  και ενεργοποίηση των τοπικών δυνάμεων σε θέατρο, μουσική,  χορό, εικαστικά κτλ
7Στήριξη προτάσεων για ανάδειξη θεματικού τουρισμού ( συνεδριακού , καταδυτικού, ορειβατικού , σπηλαιολογικού , ιατρικού , γαστρονομίας κτλ )  σε συνεργασία  με τα στελέχη της παράταξης στην Ικαρία αλλά και του ειδικού συμβούλου τουρισμού στην Π.Ε Σάμου …
8Εισήγηση  στήριξης Δήμου Φούρνων για την δημιουργία επιστημονικού καταδυτικού πάρκου και ταυτόχρονα μουσείου ανάδειξης του θαλάσσιου πλούτου των ναυαγίων που πρόσφατα ανακαλύφθηκε στην περιοχή .
 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
1Πρώτη φορά η Π.Ε Σάμου ήρθε σε απευθείας επαφή και κάλεσε της ομάδες για συνεργασία, συνεννόηση για να βρεθεί ο καλύτερος δυνατός τρόπος στήριξης των προσπαθειών τους .
2Δημιουργία της Επιτροπής Αθλητισμού με την συμμετοχή εκπροσώπων ομάδων , που δυστυχώς λόγω covid αλλά και άλλων γεγονότων δεν καταφέραμε να λειτουργήσει όπως έπρεπε .
3Πρώτη φορά παραδόθηκε αθλητικό υλικό ( στολές, φόρμες κτλ )σε ομάδες που εκπροσωπούν τα νησιά μας εκτός νομού αλλά και συνεχής η προσπάθεια κάλυψης των αναγκών και στο εσωτερικό με εξασφάλιση οικονομικής συνδρομής και για εσωτερικές μετακινήσεις μεταξύ Σάμου – Ικαρίας .
4Εισήγηση  συνδρομής της ΠΒΑ στις αναγκαίες παρεμβάσεις σε κτιριακές εγκαταστάσεις  σε συνεργασία με τους Δήμους Δυτικής Σάμου και Ικαρίας σε Καρλόβασι , Κοντακέικα , στον Άγιο Κήρυκο και στον Εύδηλο
5Εισήγηση  για κάλυψη αναγκών μετακινήσεων και αθλητικού υλικού και σε ατομικά αθλήματα
6Εισήγηση  σε όλες τις ομάδες για συνεργασία και δημιουργία μεγάλων camp ανά ομαδικό άθλημα αλλά και για ατομικά αθλήματα – στίβο .
 ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
1Εισήγηση  συνεργασίας με ιδιωτικές εταιρείες προώθησης – ανάδειξης τοπικών προϊόντων και διαχείρισης Ευρωπαϊκών κονδυλίων καθώς και την οργάνωση ενός σχεδίου στήριξης του πρωτογενή τομέα από το χωράφι μέχρι και το ράφι , σε συνεργασία με τον άμισθο σύμβουλο , πρώην Δήμαρχο Πυθαγορείου και Περιφερειακό σύμβουλο Πολυκράτη Κωνσταντινίδη
2Εισήγηση  διαχείρισης υδάτινων πόρων μέσα από ένα οργανωμένο σχέδιο σε συνεργασία με τους Δήμους που έχουν την αρμοδιότητα .
3Εισήγηση  διαχείρισης στερεών αποβλήτων για την εξασφάλιση της μέγιστης ανακύκλωσης και ταυτόχρονα παροχής δωρεάν ενέργειας στα δημόσια κτίρια, σχολεία κτλ , σε συνεργασία με τους Δήμους που έχουν την αρμοδιότητα .
4Εισήγηση  διαχείρισης περιοχών natura , μέσα από την δημιουργία Φορέα διαχείρισης
5Εισήγηση  δημιουργίας συνθηκών και υποδομών κάλυψης αναγκών κακοποιημένων γυναικών και παιδιών .
6Εισήγηση  για ψηφιοποίηση πληροφοριών καθημερινότητας , πολιτισμού και τουρισμού  της Π.Ε σε διάφορες δραστηριότητες , εκμεταλλευόμενοι στο έπακρο την παρουσία του Πανεπιστημίου στο νησί μας , για πρώτη φορά μάλιστα έγινε τέτοια κρούση από την Αυτοδιοίκηση απευθείας στους φοιτητές .
7Εισήγηση  και υλοποίηση  για να υπάρχει επανδρωμένο γραφείο στην Δυτική πλευρά του νησιού της Π.Ε , για πρώτη φορά μάλιστα .
8Άμεση ενεργοποίηση του γραφείου της Π.Ε στο Καρλόβασι και ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής, αμέσως μετά τον σεισμό της 30 Οκτώβρη, διεκπεραιώνοντας  πάνω από 90 υποθέσεις- φακέλους  σε συνεργασία με την επιτροπή των Τ.Υ

 

Related posts

Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου στις 30/04/2024

admin

Προώθηση Ικαριώτικων προϊόντων: Στόχος της επίσκεψης Νύκτα

admin

Συνέντευξη Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου σε φοιτητές δημοσιογραφίας από τη Γερμανία για το μεταναστευτικό ζήτημα

admin

H Π.Β. Αιγαίου για Παγκόσμια Ημέρα της Γης

admin

250 προσκεκλημένοι στο Ελληνικό Κέντρο Λονδίνου για την προβολή των νήσων του Βορείου Αιγαίου

admin

Visa για Τούρκους: Η Κυβέρνηση ικανοποίησε το αίτημα της Περιφέρειας, δηλώνει ο Μητσοτάκης

admin

Απαγορευτικό το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων – Επιστολή Καλτάκη στον Υπουργό

admin

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ενισχύει τον τομέα υγείας: Ο Μιχαήλ Καραβασίλης, ο νέος άμισθος σύμβουλος

admin

Διαμαρτυρία Περιφέρειας για επείγουσες αποζημιώσεις – Τι ζητά η Αντιπεριφερειάρχης Αντωνέλη

admin