20.9 C
Σάμος
28/03/2024
Δήμος

Νίκος Ζάχαρης -“Δήθεν” κινητοποιήσεις για το προσφυγικό

Η Δημοτική παράταξη «η Σάμος αλλάΖΕΙ» στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 26 Νοεμβρίου (όπως και σε προηγούμενα έκτακτα ή τακτικά Δ.Σ.) με θέμα το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις και διεκδικητικό πλαίσιο-οδικό χάρτη, με θέσεις που τις υποστήριζε και πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές με κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και μετά που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η ΝΔ.

Πρώτη μας προτεραιότητα και αίτημα θέταμε τον άμεσο και μαζικό απεγκλωβισμό των προσφύγων/μεταναστών και μεταφορά σε δομές της ηπειρωτικής χώρας κατά προτεραιότητα των ευάλωτων  (ασυνόδευτα, οικογένειες με μικρά παιδιά) και   θέταμε ως χρονικό όριο το τέλος του έτους να έχει μειωθεί ο αριθμός των διαμενόντων στο  hotospot της Σάμου στα 1000 περίπου άτομα, ώστε να μπορούν να διαβιούν σε υποφερτές ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και μέχρι να μετεγκατασταθούν στο νέο ΚΥΤ στη Ζερβού.

Οι παλινωδίες της πολιτικής της ΝΔ στο προσφυγικό/μεταναστευτικό είναι τραγικές τόσο για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και ιδιαίτερα τη Σάμο, όσο και για τους πρόσφυγες/μετανάστες.

Η ΝΔ προεκλογικά έσπειρε ψεύτικες υποσχέσεις για «σφράγισμα των συνόρων», για «απελάσεις», για «επιστροφές με την ίδια βάρκα στην Τουρκία», για «κανένα hotspot» και άλλα ανεδαφικά και καλλιέργησε την ξενοφοβία και το μίσος ενάντια στους πρόσφυγες και μετανάστες. Την  ίδια προεκλογική ρητορική είχαν και οι δημοτικές και περιφερειακές της παρατάξεις που διεκδίκησαν την ψήφο των συμπολιτών μας.

Πέντε μήνες μετά οι μάσκες έπεσαν και ο «βασιλιάς είναι γυμνός». Η κυβέρνηση της ΝΔ που είχε σπείρει την ξενοφοβία σε όλη την Ελλάδα «αδυνατεί» να μετακινήσει πρόσφυγες και μετανάστες στην ηπειρωτική χώρα σε δομές φιλοξενίας, με αποτέλεσμα οι αριθμοί των εγκλωβισμένων στα νησιά να είναι τρομακτικοί, να «θυσιάζει» τα νησιά και την ζωή των νησιωτών συμπατριωτών μας και για χιλιάδες πρόσφυγες/μετανάστες (παιδιά, γυναίκες και οικογένειες) οι συνθήκες διαβίωσης να  είναι άθλιες στο ύπαιθρο σε πρόχειρους καταυλισμούς-φαβέλες και μάλιστα  σε χειμερινή περίοδο, που όλοι απευχόμαστε τι επίκειται…

Στο Δημοτικό Συμβούλιο καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση με συγκεκριμένα μέτρα και πλαίσιο μαζικών κινητοποιήσεων. Επειδή το πρόβλημα δεν είναι μόνο της Σάμου αλλά και των 5 νησιών, προτείναμε να γίνουν συντονισμένες  και ενωτικές δράσεις από τα 5 νησιά μαζί και τις αυτοδιοικήσεις α’ και β’ βαθμού και τους μαζικούς τους φορείς μπροστά.

Προτείναμε, συγκεκριμένα, να διοργανωθεί στην Αθήνα ένα ενωτικό και μαζικό συλλαλητήριο φορέων και λαού, καλά προετοιμασμένο, με παράλληλη επίσκεψη αντιπροσωπείας δημάρχων και φορέων στου Μαξίμου στον πρωθυπουργό, να πιέσει τους κυβερνώντες να αποδεχθούν και να υλοποιήσουν τις θέσεις και προτάσεις  των νησιωτών.

Δυστυχώς από τον περιφερειάρχη κ. Μουτζούρη και Δημάρχους των νησιών του Βορείου Αιγαίου έχουμε μια «οπερέτα» κινητοποιήσεων για την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, η οποία περιλαμβάνει συνέντευξη τύπου του κ. Μουτζούρη στη Μυτιλήνη και «άκρα του τάφου σιγή».

Κάποιοι επέλεξαν να «παίζουν»  στις πλάτες μας. Δεν θα τους το επιτρέψουμε. Η φωνή των αιγαιοπελαγιτών,ΠΡΕΠΕΙ και ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ στην Αθήνα, στου Μαξίμου και θα είναι ΔΥΝΑΤΗ.

Νίκος Ζάχαρης, δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής παράταξης «η Σάμος αλλάΖΕΙ»

Γιάννης Αξιώτης, δημοτικός σύμβουλος

Related posts

Σύσκεψη για τον τουρισμό Δήμων Ανατολικής και Δυτικής Σάμου

admin

Ομιλία Γιάννη Πανούση:«Μικροδιάβολοι ή άγουροι εγκληματίες»

admin

Ξεκινάει η διανομή του Πακέτου Συμμετοχής για τον Ημιμαραθώνιο «Πυθαγόρας ο Σάμιος»

admin

Εθιμοτυπική συνάντηση Δημάρχου Ανατολικής Σάμου με τον νέο Διοικητή της 79 ΑΔΤΕ

admin

Yπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Συκιά Σπαθαραίων

admin

Δήμος Ανατολικής Σάμου – Πρόγραμμα Πρόληψης Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής

admin

Εθελοντική δράση εξωραϊσμού παραλιακής πόλεως Σάμου

admin

Μήνυμα Δημάρχου Ανατολικής Σάμου για τον Εορτασμό της 25ης Μαρτίου

admin

Προκήρυξη για την επιλογή Συμπαραστάτη του Δημότη & της Επιχείρησης στο Δήμο Ανατολικής Σάμου

admin