16.6 C
Σάμος
19/04/2024
Σαμιακά

Νίκος Ζάχαρης: «Με δημοκρατία και αλληλεγγύη για την πρόοδο του νησιού μας»

Συνέντευξη παραχώρησε ο Νίκος Ζάχαρης, υποψήφιος δήμαρχος Ανατολικής Σάμου στο epoxi.gr

Προς ποια κατεύθυνση θα θέλατε να δείτε τη Σάμο να αλλάζει, όπως είναι η ονομασία του συνδυασμού σας;
Η δημοτική μας κίνηση «η Σάμος αλλάΖΕΙ» συγκροτήθηκε από ενεργούς πολίτες, γυναίκες και άνδρες με διαφορετικές πολιτικές διαδρομές, αλλά με αταλάντευτη πίστη στις πανανθρώπινες αξίες και στις αρχές της ανοικτής και δημοκρατικής κοινωνίας και την πεποίθηση ότι ο δήμος μας μπορεί να αλλάξει λειτουργία, ποιότητα και αισθητική, να γίνει φιλικός, προσιτός, συμμετοχικός, μπορεί και πρέπει να αλλάξει σελίδα. Το κεντρικό μας σύνθημα είναι «Με Όραμα, με Πρόγραμμα, με Συμμετοχή, με Δημοκρατία και Αλληλεγγύη, η Σάμος αλλάΖΕΙ». Δεσμευόμαστε να αγωνιστούμε για τη δημοκρατία και την κοινωνική αλληλεγγύη, την ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη, την πρόοδο του νησιού μας, ώστε ο δήμος μας και η Σάμος να γίνει το «έξυπνο» νησί, το «πράσινο» νησί, το νησί του Πυθαγόρα, ένας τόπος ελκυστικός για τους επισκέπτες μας, ένας τόπος αξιοβίωτος για να ζούμε και να δημιουργούμε με αξιοπρέπεια και περηφάνια.

Τον τελευταίο χρόνο φάνηκαν πολύ έντονα τα προβλήματα του ΚΥΤ της Σάμου στο Βαθύ, με τις κάκιστες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων. Πώς προχωρά η κατασκευή του νέου ΚΥΤ και πώς μπορεί να συμβάλλει ο δήμος στη διαχείριση των προσφυγικών ροών;
Το προσφυγικό/μεταναστευτικό είναι ένα μεγάλο διεθνές πρόβλημα, που αν δεν αντιμετωπιστούν οι αιτίες του σε παγκόσμιο και διεθνές επίπεδο (πόλεμοι, φτώχεια, εκμετάλλευση, αυταρχικά καθεστώτα, κλιματικές αλλαγές) δυστυχώς δεν θα σταματήσει. Η Σάμος λόγω της γεωγραφικής της θέσης είναι στο δρόμο/δίαυλο των προσφυγικών ροών από την ανατολή στη δύση. Η κυβέρνηση απέτυχε να διαχειριστεί το πρόβλημα των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών στη Σάμο, με πολύ αρνητικές συνέπειες. Οι κακές συνθήκες διαβίωσης στο υπάρχον hotspot (σε υποδομές χωρητικότητας 700 θέσεων ξεχειμώνιασαν πάνω από 4.000 άνθρωποι) δυσφημούν το νησί μας και ο υπερπληθυσμός «παραβιάζει» το δημόσιο αίσθημα ασφάλειας. Μικρή μειοψηφία συμπολιτών μας, εμφορούμενοι από ξενοφοβία και ρατσισμό, πρωτοστατούν σε μέσα ενημέρωσης και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διασπείροντας fake news και ανυπόστατες φήμες, που έχουν όμως αποτέλεσμα να μεγεθύνουν και να πολλαπλασιάζουν μικρά περιστατικά παραβατικότητας, καθώς και ελεγχόμενα περιστατικά υγειονομικής φύσεως, που τα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Σάμου και το ΚΕΕΛΠΝΟ. Η κυβέρνηση μετά την επίσκεψη του αρμόδιου υπουργού κ. Βίτσα, προσπαθεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά την κατάσταση. Έχει πάρει απόφαση για μετεγκατάσταση του ΚΥΤ στη περιοχή Ζερβού και σχεδιάζει να κατασκευαστεί μέχρι το φθινόπωρο μια σύγχρονη δομή, το πολύ 1.000 ατόμων, για την προσωρινή εγκατάσταση και διαμονή των εισερχομένων προσφύγων/μεταναστών. Η νέα δομή θα παρέχει αξιοπρεπείς ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, με πλήρη πρωτοβάθμια υγειονομική υποστήριξη στους διαμένοντες και ενισχυμένες υπηρεσίες ασύλου για γρήγορη εκδίκαση των υποθέσεων. Με την έναρξη λειτουργίας της νέας δομής να καταργηθεί οριστικά το υφιστάμενο hotspot και να παραχωρηθεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας όλη η έκταση στο δήμο μας, για δημιουργία στο χώρο αυτό υποδομών άθλησης και νεολαίας.

Εκπαίδευση για όλους

Πρόσφατα εκδηλώθηκαν ρατσιστικές τάσεις από μερίδα γονέων όσων αφορά τις τάξεις υποδοχής των προσφύγων. Πώς θα μπορούσε ο δήμος να άρει αυτές τις στάσεις και να προωθήσει την ισότιμη συμβίωση ντόπιων και προσφύγων;
Στην έναρξη λειτουργίας των ΔΥΕΠ, ενδεχομένως να μην έγινε σωστή ενημέρωση και διεξοδική συζήτηση για τα ζητήματα που αφορούσαν την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων σε σχολεία της Σάμου. Μια οργανωμένη μειοψηφία γονέων με συντονισμένο και μεθοδευμένο σχέδιο, με προσχηματική αιτιολόγηση (επικαλούμενη είτε τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, είτε υγειονομικούς λόγους, είτε ελλείψεις στις κτιριακές υποδομές) προσπάθησε να ακυρώσει την προσπάθεια λειτουργίας των ΔΥΕΠ στη Σάμο και της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων. Ο δήμος Σάμου έπρεπε άμεσα να καλέσει σε κοινή εκδήλωση όλους τους συλλόγους γονέων, τους συλλόγους εκπαιδευτικών, τον ιατρικό σύλλογο, αρμόδιους λοιμωξιολόγους και ειδικούς στην εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων, ώστε να φωτιστεί από όλες τις πλευρές το πρόβλημα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων, για όσο χρονικό διάστημα αυτά θα είναι στη Σάμο. Δυστυχώς, ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ Στεφανάδης και άλλοι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντί καθαρά και ξάστερα να τοποθετηθούν επί της ουσίας, που είναι η υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει την εκπαίδευση των προσφυγόπαιδων σε σχολικές αίθουσες [σύμφωνα με την ελληνική και διεθνή νομοθεσία (άρθρο 16 Συντάγματος και άρθρο 28 της διεθνούς σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού, ΟΗΕ, 1989/νόμος 2101/1992)], για ψηφοθηρικούς λόγους «χαϊδεύουν» τα αυτιά των ανησυχούντων γονιών και στην ουσία συντάσσονται στο σχέδιο ακύρωσης της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων. Σήμερα, εκτιμούμε ότι στις εύλογες ανησυχίες των καλοπροαίρετων γονιών, έχουν δοθεί επιστημονικές και παιδαγωγικές απαντήσεις μετά από αναλυτικές και πολύωρες ενημερώσεις, που έχουν γίνει από τα υπηρεσιακά στελέχη των διευθύνσεων εκπαίδευσης, από συλλογικούς φορείς (ΔΟΕ και ΑΔΕΔΥ) και από επιστημονικά στελέχη υγείας του ΚΕΕΛΠΝΟ, ότι η υγεία των παιδιών τους δεν κινδυνεύει από τα λίγα προσφυγόπουλα που φοιτούν σε σχολικές αίθουσες.

Σε ποια ζητήματα του δήμου δίνει προτεραιότητα το πρόγραμμά σας;
Υπάρχουν προβλήματα που απαιτούν επείγουσες απαντήσεις από τη δημοτική αρχή, όπως η άμεση εξυπηρέτηση του δημότη, η ύδρευση, η καθαριότητα και διαχείριση απορριμμάτων, η σωστή λειτουργία των βιολογικών, το αγροτικό οδικό δίκτυο και άλλα που εντάσσονται σε προγραμματισμό 4ετίας, όπως ο αναπτυξιακός σχεδιασμός, η τροποποίηση του χωροταξικού, η διαχείριση υδάτινων πόρων, η προβολή του νησιού ως τουριστικού προορισμού, η προστασία του φυσικού και του δομημένου περιβάλλοντος, οι υποδομές στην παιδεία, στον πολιτισμό και αθλητισμό, οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες στο δημότη και επισκέπτη, οι συγκοινωνίες, η κοινωνική στήριξη στους οικονομικά αδύναμους, η φροντίδα στη τρίτη ηλικία, η αξιοποίηση χρηματοδοτικών (ευρωπαϊκών και εθνικών) προγραμμάτων, καθώς και μελέτες επεκτάσεων πολεοδομικών σχεδίων σε Σάμο και Πυθαγόρειο. Όλα τα παραπάνω συνθέτουν το πεδίο παρεμβάσεων στο δημοτικό συμβούλιο της Ανατολικής Σάμου, με εξειδικευμένες και υλοποιήσιμες θέσεις, που αποσκοπούν σε ουσιαστικές αλλαγές και σε καλυτέρευση της ζωής όλων μας. Σημαντική μας δέσμευση είναι η θεσμική συνέργεια και συνεργασία με την περιφερειακή αυτοδιοίκηση Βορείου Αιγαίου, με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και με το δήμο Δυτικής Σάμου.

Related posts

Έκτακτο Δελτίο Καιρού για τη Σάμο: Kακοκαιρία προ των πυλών

admin

Η Ανεζινιώ Σταμούλη η νέα Διοικήτρια στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Σάμου

admin

Άνοιξε προσωρινά η πύλη εισόδου στον λιμένα Καρλοβάσου

admin

Εργατικό Κέντρο Σάμου : Η κινητοποίηση της 17ης Απριλίου

admin

“Σοβαρό ολίσθημα απο τον Δήμο Δυτικής Σάμου”: Η Απογοήτευση του Συλλόγου της Πορφυριάδας

admin

“ΕυΠο”: “Καρκίνος και Προληπτικός Έλεγχος” – Ενημέρωση στο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ Σάμου

admin

Κηποτεχνική δράση στην αυλή του 1ου Ημερήσιου ΕΠΑΛ Καρλοβάσου Σάμου

admin

Η Ακουλουθία του Ακάθιστου Ύμνου στην Παναγία Καστρινή

admin

Η Αγγελική Γαλανού ορίζεται άμισθη σύμβουλος για Πολιτισμό και Αγροτικά προϊόντα Σάμου και Ικαρίας

admin