7.8 C
Σάμος
28/01/2022
Δήμος

Νίκος Κατρακάζος: Ανάγκη για λήψη αμέσων μέτρων ενίσχυσης οικονομίας της Σάμου

Επιστολή έστειλε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Όλοι μαζί για τη Σάμο», κ. Νίκος Κατρακάζος, μέσω της οποίας αναφέρει:

Η οικονομία της Σάμου στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στον τουρισμό. Ποσοστό πέραν του 75% του τοπικού προϊόντος έρχεται από την τουριστική δραστηριότητα.

Η οικονομία του νησιού τα τελευταία χρόνια έχει δεχτεί  διαχρονικά, απανωτά  και σωρευτικά μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις από :

α) την οικονομική κρίση της χώρας μας

β) από το μεγάλο πρόβλημα του μεταναστευτικού- προσφυγικού που από 2015 έως και σήμερα προκάλεσε και προκαλεί σοβαρά οικονομικά προβλήματα σε όλες τις επιχειρήσεις του νησιού.

γ)  την αρνητική επίδραση της υγειονομικής κρίσης

δ) τον  καταστροφικό  σεισμό.

Δεν μιλάμε λοιπόν απλά για επιπτώσεις μιας φυσικής καταστροφής αλλά για μια απίστευτη συγκυρία όπου διαδοχικά κακά χτύπησαν αθροιστικά την τοπική οικονομία και οδήγησαν σε πρωτοφανή σε  μέγεθος και συσσώρευση προβλήματα . Ως μια τέτοια ειδική περίπτωση πρέπει να αντιμετωπίζεται από το κράτος και τη κεντρική διοίκηση το νησί μας.

Η βραχεία (3 μήνες) τουριστική ανάκαμψη που πλησίασε το 50% του 2019 δεν μπορεί σε καμία περίπτωση  να καλύψει όλα τα παραπάνω δεινά και να δώσει στις επιχείρησες  και τους επαγγελματίες του νησιού τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν την σκληρή πραγματικότητα.

Για τους παραπάνω ειδικούς λόγους , δεδομένου και του δύσκολου χειμώνα που έρχεται, θεωρούμε ότι πρέπει ΑΜΕΣΑ :

Α) Να παραταθεί για 6  τουλάχιστον επιπλέον μήνες  (λήγει 30/11/21) η ισχύς του άρθρου 43  του νόμου 4753/2020) περί  αναστολής πλειστηριασμών , κατασχέσεων, αποβολών  αλλά και άσκησης ένδικων μέσων που αφορούν σε εκκρεμείς διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης,

Β) Να ανασταλεί  για τουλάχιστον ένα εξάμηνο (τη χειμερινή περίοδο)  η καταβολή δόσεων από τις επιχειρήσεις του νησιού στις τράπεζες και να δοθεί σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών 6 μήνες παράταση  στην αναστολή από  συμμετοχή σε ενέργειας που αφορούν οφειλές επιχειρήσεων και ιδιωτών εγκαταστημένων στη Σάμο μέχρι 31/12/2020.

Γ) Να εξεταστεί η δυνατότητα εξάμηνης παράτασης πληρωμής  φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και να δοθεί η δυνατότητα τμηματικής καταβολής τόσο των φορολογικών όσο και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που έχουν προκύψει από προηγούμενες αναστολές.

 

Παρόμοια άρθρα

Εισήγηση Μ. Αγγελόπουλου στη ΚΕΔΕ για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ για τη νησιωτική Ελλάδα

admin

Λυμπέρης – Στάντζος: Αιτούμαστε τη δημιουργία αυτοτελούς γραφείου της Δ.Α.Ε.Φ.Κ. στη Σάμο σε μόνιμη βάση

admin

Κλειστά τα σχολεία της Σάμου αύριο Τετάρτη

admin

5ος Ημιμαραθώνιος «Πυθαγόρας ο Σάμιος» – Δηλώσεις Συμμετοχής

admin

Σάμος: Κλειστά τα σχολεία Δευτέρα και Τρίτη

admin

Δήμος Ανατ. Σάμου: Την Κυριακή η απόφαση για την αναστολή λειτουργίας των Σχολείων και Παιδικών Σταθμών

admin

Έκτακτα τηλέφωνα για εξυπηρέτηση πολιτών ενόψει της κακοκαιρίας

admin

Tο Δημαρχείο Ανατολικής Σάμου επισκέφθηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής

admin

Επαναλειτουργία του γραφείου εξυπηρέτησης για την ψηφιακή πλατφόρμα του arogi.gov.gr

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα