16.1 C
Σάμος
29/03/2024
Περιφερειακά

Νίκος Τριανταφύλλου -Ερώτηση σχετικά με την αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία των νησιών

Την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου και κατά την διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στην Μυτιλήνη, ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «ΤΟΛΜΑΜΕ για το Βόρειο Αιγαίο» στη Σάμο Νίκος Τριανταφύλλου, κατέθεσε ερώτηση προς το Περιφερειακό Συμβούλιο σχετικά με την αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

Στην ερώτηση ο περιφερειακός σύμβουλος έκανε αναφορά, στην ανάγκη ύπαρξης ολοκληρωμένου σχεδιασμού αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας, στους λόγους για τους οποίους κρίνεται επιπλέον επείγον, στις ευθύνες των εκάστοτε κυβερνήσεων αλλά και στην απουσία σχεδιασμού και διαχείρισης τέτοιων έκτακτων περιστατικών που θέτουν σε κίνδυνο ζωές, περιουσίες αλλά και τον φυσικό δασικό μας πλούτο.  Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην περικοπή προσωπικού, υλικών μέσων και σχετικών πιστώσεων αλλά και στην απουσία πυροσβεστικού αεροπλάνου ειδικά στη Σάμο την προηγούμενη χρονιά.

Στη συνέχεια έθεσε αναλυτικά  ερωτήματα που αφορούν στο αν και ποια μέτρα έχουν σχεδιαστεί για αυτό το σκοπό σε κάθε νησί, ποιοι είναι οι προϋπολογισμοί τους και σε ποια προγράμματα εντάσσονται. Αν έχουν εκπονηθεί μελέτες με τις αντίστοιχες πιστώσεις τους για αντιπλημμυρικές υποδομές και έργα. Αν έχουν δρομολογηθεί έργα για τις πληγείσες από πυρκαγιές και πλημμύρες περιοχές καθώς και ενέργειες αποκατάστασης φυσικού περιβάλλοντος. Αν υπάρχει ήδη συνεργασία με τους Δήμους και ποια είναι αυτή ή κάποιο σχέδιο συνεργασίας για το μέλλον.   Αν υπάρχει η απαραίτητη μελέτη για την ενίσχυση της πυροσβεστικής και εθελοντικών σωματείων με σύγχρονο εξοπλισμό, ενίσχυση που εφαρμόζουν ήδη άλλες περιφέρειες.

Η παράταξη ΤΟΛΜΑΜΕ για το Βόρειο Αιγαίο ζήτησε να ενταχθεί προς συζήτηση το θέμα της αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας των νησιών μας στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο.

Ερώτηση του Περιφερειακού συμβούλου Σάμου Νίκου Τριανταφύλλου της παράταξης «ΤΟΛΜΑΜΕ για το Βόρειο Αιγαίο» για ενημέρωση σχετικά με την φάση σχεδιασμού και υλοποίησης έργων και δράσεων που προβλέπονται στην Αντιπυρική – Αντιπλημμυρική Προστασία των νησιών μας.

Σάμος 31/10/2019

 

Προς: Τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Β. Αιγαίου

Κοιν. : κο Περιφερειάρχη, Περιφερειακούς Συμβούλους

 

Θέμα: Ένταξη για ενημέρωση-συζήτηση στην ημερήσια Διάταξη “Η Αντιπυρική – Αντιπλημμυρική Προστασία των νησιών μας”

 

H αντιπυρική και αντιπλημμυρική θωράκιση των νησιών μας ήταν και είναι ζήτημα άμεσης προτεραιότητας.

Με αφορμή και την πρόσφατη πυρκαγιά (24/8/19) που ξέσπασε στη Σάμο, η οποία κατέκαψε κυρίως δασική περιοχή και απείλησε κατοικίες, τουριστικά καταλύματα και είχε ως αποτέλεσμα την εκκένωση αυτών, αλλά και τις πυρκαγιές σε άλλες περιοχές στα νησιά μας που απειλούν ή καταστρέφουν αγροτικές περιοχές, και κατ΄ επέκταση την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, δασικά οικοσυστήματα, , κατοικίες και επιχειρήσεις, προτάσσουμε το ζήτημα της αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας.

Οι καταστροφές αυτές δεν είναι αποτέλεσμα μόνο φυσικών φαινομένων αλλά και των ελλείψεων ολοκληρωμένων σχεδίων πρόληψης και αντιμετώπισης που να λαμβάνουν υπόψη το σύνολο των κινδύνων.

Η πυρκαγιά ανέδειξε για άλλη μια φορά τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, η πολιτική των οποίων με περικοπές σε προσωπικό, υλικά μέσα και κονδύλια για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, αφήνουν παντελώς απροστάτευτα τα δάση σε μια άνιση μάχη με την ανεπάρκεια υποδομών. Θυμίζουμε ότι φέτος δεν υπάρχει σταθμευμένο πυροσβεστικό αεροπλάνο στο νησί μας, όπως συνέβαινε προηγούμενες χρονιές.

Όλοι οι αρνητικοί παράγοντες όπως ελλείψεις σε μέσα, προσωπικό, υποδομές και χρηματοδότηση που συνέβαλαν τα προηγούμενα χρόνια στην εκδήλωση και εξάπλωση καταστροφικών πυρκαγιών παραμένουν δυστυχώς σε ισχύ.

Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα, να μένουν εκτεθειμένες και απροστάτευτες οι περιουσίες των κατοίκων των νησιών μας και να θέτουν σε κίνδυνο τον πληθυσμό χωρίς προστασία.

 

Στην Περιφερειακή αρχή θέτουμε τα εξής ερωτήματα:

Τι μέτρα αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας έχουν σχεδιαστεί ανά νησί, τι ποσά έχουν προϋπολογιστεί και αν έχουν προϋπολογιστεί σε ποια προγράμματα ή τυχόν άλλες πιστώσεις έχουν ή θα ενταχθούν;

Έχουν εκπονηθεί οι σχετικές μελέτες και έχουν εγκριθεί οι απαιτούμενες πιστώσεις για την άμεση προώθηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικών υποδομών; Υπάρχουν μελέτες και πιστώσεις για δημιουργία ταμιευτήρων υδάτων-μικρών δεξαμενών, φραγμάτων και άλλων απαραίτητων αντιπυρικών αντιπλημμυρικών έργων;

Έχει δρομολογηθεί η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στις περιοχές που επλήγησαν φέτος αλλά και τα προηγούμενα χρόνια από τις πυρκαγιές και ποια είναι αυτά; Έχει διεκδικηθεί η απαραίτητη κρατική επιχορήγηση για έργα τέτοιας εμβέλειας για όλα τα νησιά της Περιφέρειας; Έχουν δρομολογηθεί ενέργειες αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος;

Προτίθεται η Περιφέρεια σε συνεργασία με τους Δήμους να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής – αντιπυρικής προστασίας; Ή υπάρχει ήδη κάποια συνεργασία και σε ποιο στάδιο βρίσκεται;

Έγινε η απαραίτητη μελέτη για ένταξη σε πρόγραμμα της ενίσχυσης της Πυροσβεστικής και Εθελοντικών σωματείων με απαραίτητο και σύγχρονο εξοπλισμό και μέσα, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων Περιφερειών;

 

Ευχαριστούμε

 

Για την παράταξη «ΤΟΛΜΑΜΕ για το Βόρειο Αιγαίο» με επικεφαλής τον Παν. Χριστόφα

 

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Σάμου, Νίκος Τριανταφύλλου

 

Related posts

Ο Σαμιώτης σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Φραγκούλης μιλά για την 1η μεγάλου μήκους ταινία του «Γυάλα»

admin

Συνάντηση Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου με τον Συντονιστή Επιχειρήσεων Πυροσβεστικής Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης

admin

Βενιαμίν ο Λέσβιος – 200 Χρόνια από τον θάνατό του

admin

1η Συνεδρίαση ΔΣ Αναπτυξιακής Βορείου Αιγαίου

admin

Ο Περιφερειάρχης στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου

admin

Δίωρη συνάντηση Μαυρατζώτη – Κουτουλάκη για τα για νέα έργα και δράσεις

admin

Συμμετοχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στην διεθνή έκθεση της Βιέννης

admin

Υπογραφή Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου επικαιροποίησης μελέτης για την πλατεία Λούγκα Μαραθόκαμπου

admin

Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Ι. Καλτάκη με Αντιδημάρχους Τουρισμού

admin