20.9 C
Σάμος
28/03/2024
Πολιτικά

Ν. Μηταράκης: “Οι επιστροφές αποτελούν προτεραιότητα και θα επιταχυνθούν μετά τη λήξη της πανδημίας”   

 

Παρέμβαση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης 

Στην συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης παρευρέθηκε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, ο πρώτος εν ενεργεία Υπουργός που παρίσταται σε παρόμοια συνεδρίαση.   

Οι επιστροφές αποτελούν προτεραιότητα. Θεωρούμε ότι οι πρόσφατες αλλαγές στην ελληνική νομοθεσία για την λειτουργία των ΠΡΟΚΕΚΑ και την διαδικασία κράτησης είναι απόλυτα σύμφωνες με την ευρωπαϊκή οδηγία. Αυτή είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης και αυτό ψηφίσαμε στην εθνική αντιπροσωπεία. Θεωρούμε ότι μετά την λήξη της πανδημίας θα επιταχύνουμε ακόμη περισσότερο τις επιστροφές. Συνολικά μέχρι στιγμής έχουν φτάσει στο 50% των ροών από την αρχή της χρονιάς με 5.700 επιστροφές και μετεγκαταστάσεις από τη χώρα μας“, τόνισε.  

Στη συνέχεια, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση  με τις ενέργειες φύλαξης των συνόρων αλλά και της επαυξημένης εσωτερικής ασφάλειας για τα ζητήματα αυτά έχει επιφέρει χτύπημα στους λαθροδιακινητές τουλάχιστον 100 εκ. ευρώ μέσα στο 2020.  “Το θέμα των επιστροφών είναι ένα θέμα συζήτησης σε όλη την Ευρώπη. Η νόμιμη μετανάστευση λαμβανομένου υπόψη του δημογραφικού είναι ένα θέμα το οποίο συζητούν σε όλες τις χώρες της ΕΕ , αλλά νόμιμη μετανάστευση με κανόνες, με δεξιότητες και τα χαρακτηριστικά που η Ελλάδα και η Ε.Ε και κάθε χώρα ξεχωριστά χρειάζεται”. 

Επιπλέον, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε πως “είναι κρίσιμο η χώρα μας, εφαρμόζοντας μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, σεβόμενη το διεθνές δίκαιο, να προσφέρει άσυλο σε αυτούς που πραγματικά δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Απαιτούμενο στην εξίσωση είναι να λειτουργήσει με ταχύ τρόπο η έκδοση αποφάσεων ασύλου. Δεν μπορεί να περιμένουμε χρόνια”.  

Είναι παραβίαση αν θέλετε και ανθρωπίνων δικαιωμάτων η χώρα μας να μην μπορεί τελεσίδικα να απαντήσει σε αιτήματα, σε εύλογο χρονικό διάστημα και φέτος έχουμε διπλασιάσει την ταχύτητα έκδοσης αποφάσεων ασύλου. Έχουμε εκδώσει 53.000 αποφάσεις στο 2020. Είναι κρίσιμο να έχουμε ταχύτερες αποφάσεις και το ζητούμενο για να ολοκληρωθεί η εξίσωση είναι οι επιστροφές“, κατέληξε χαρακτηριστικά.

Δείτε την ομιλία εδώ: https://youtu.be/z0kPC_tIxho

Related posts

Πολιτική Εκδήλωση :”Το κάλεσμα της ΚΕ του ΚΚΕ προς τον ελληνικό λαό για τις ευρωεκλογές”

admin

Μιχάλης Αγγελόπουλος: Η πρώτη δήλωση μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του στις Ευρωεκλογές

admin

O Μιχάλης Αγγελόπουλος, υποψήφιος ευρωβουλευτής -Τα 28 πρώτα ονόματα της ΝΔ

admin

Εκδήλωση του ΚΚΕ Σάμου ενάντια στην πολεμική εμπλοκή της Ελλάδας

admin

Συζητήσαν τα τρέχοντα προβλήματα της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου – Ικαρίας

admin

Αντιπολεμικό συλλαλητήριο διοργανώνει το ΚΚΕ στο Εργατικό Κέντρο

admin

Γ. Γεραπετρίτης: Visa express σε Τούρκους πολίτες – Θα ξεκινήσει στις 30 Μαρτίου σε πέντε νησιά

admin

Παράταση ενός έτους διατήρησης υπαίθριων σκιάστρων & προστεγασμάτων στην χερσαία ζώνη λιμένων της Σάμου

admin

Συντονιστής της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σάμου ο Ιωάννης Αξιώτης

admin