19/04/2024
Σαμιακά

Ν. Μηταράκης: «Τα μέτρα που πήραμε στις δομές ήταν πιο αυστηρά από τα γενικά μέτρα για την προστασία από τον κορωνοϊό»     

Συνέντευξη του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη, στην εκπομπή «Τώρα, ό,τι συμβαίνει» και τη δημοσιογράφο, Φαίη Μαυραγάνη.

 

Την κλιμακούμενη αυστηροποίηση των  μέτρων που λαμβάνει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου,  καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, που αντιμετωπίζει η χώρα με την πανδημία του κορωνοϊού, ανέλυσε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ Νότης Μηταράκης, μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN και τη δημοσιογράφο Φαίη Μαυραγάνη.

«Τα μέτρα που ελήφθησαν στις δομές ήταν πιο αυστηρά από τα γενικά μέτρα», τόνισε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως στις δομές υπάρχουν περιοριστικά μέτρα εξόδου στον αριθμό ατόμων που μπορούν να βγουν, τα οποία δεν ισχύουν στο γενικό πληθυσμό. Ωστόσο, όπως επεσήμανε  ο κ. Μηταράκης, «είναι ελάχιστα πλέον τα άτομα που παίρνουν άδεια εξόδου. Πλέον βγαίνουν πάρα πολύ λιγότεροι γιατί έχουμε νέα πράξη νομοθετικού περιεχομένου, έχουμε δώσει τη δυνατότητα τα πιο πολλά προϊόντα που χρειάζονται οι διαμένοντες, πάνε στις δομές. Επίσης στα νησιά έχουμε παγώσει το χρηματικό επίδομα του Απριλίου (που παίρνουν κάθε μήνα) από την Ύπατη Αρμοστεία,  ώστε να μην υπάρχει έξοδος για να κάνουν ανάληψη χρημάτων και έχουμε ζητήσει να μπει άμεσα από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών ΑΤΜ σε κάθε δομή, ώστε ούτε αυτό να χρειάζεται».

Η κατάσταση στις 38 δομές φιλοξενίας στη χώρα παραμένει σταθερή εδώ και μία εβδομάδα, με 28 καταγεγραμμένα κρούσματα κορονοϊού σε Ριτσώνα και Μαλακάσα. Όπως ανέφερε ο Υπουργός κ Νότης Μηταράκης «εξακολουθούμε να μην έχουμε κανένα κρούσμα στις δομές των νησιών, οι οποίες έχουν δημιουργήσει μια ανησυχία και στην Ευρωπαϊκή  Επιτροπή και στις τοπικές κοινωνίες, αλλά έχουμε πάρει μέτρα από 1η Μαρτίου με στόχο τον περιορισμό του κινδύνου να υπάρχει κρούσμα. Δεν μπορούμε φυσικά να αποκλείσουμε κανένα κρούσμα σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδος. Μπορούμε όμως να πούμε ότι έχουμε πάρει όλα τα μέτρα που χρειάζονται για να περιορίσουμε αυτόν τον κίνδυνο, τα οποία ενισχύουμε καθημερινά».

Στην πρόθεση του Υπουργείου είναι η δημιουργία ειδικής κάρτα εισόδου-εξόδου, ενώ ο διορισμός των νέων Διοικητών στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης θα ενισχύσει τον έλεγχο της πολιτείας μέσα στις δομές.

«Αυτές οι δομές όπως δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, δεν είχαν κανόνες, δεν είχαν πύλη, δεν είχαν ασφαλή περίφραξη. Μέσα σε αυτήν την κρίση έχουμε προσπαθήσει και στις  δομές που υπάρχει πρόβλημα, έχουμε ενισχύσει όλα αυτά τα μέτρα. Δεν μπορούμε να το κάνουμε σε λίγες μέρες σε όλη τη χώρα, αλλά την άλλη εβδομάδα παραδείγματος χάρη, ορίζουμε διοικητές σε όλες τις δομές της ενδοχώρας, που δεν υπήρχαν. Ενισχύουμε τα μέτρα ασφαλείας σε κάθε δομή. Δημιουργούμε μία ειδική κάρτα εισόδου – εξόδου σε κάθε δομή» κατέληξε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.  

 

Related posts

Δώσε Ζωή – Η Ένωση Στρατιωτικών Σάμου καλεί σε Εθελοντική Αιμοδοσία – 20/4/2024

admin

Σεισμική δόνηση 4,4 Ρίχτερ στη Σάμο

admin

Τ.Ο.Ε.Β. Κάμπου Χώρας – Πρόσληψη ενός υδρονομέα

admin

Αυτές είναι οι παραλίες του νομού Σάμου που απαγορεύονται ξαπλώστρες και ομπρέλες

admin

Ο Αντιπρόεδρος ξενοδόχων επιβεβαιώνει: “Φέτος θα είναι η χρονιά της Σάμου”

admin

Έκτακτο Δελτίο Καιρού για τη Σάμο: Kακοκαιρία προ των πυλών

admin

Η Ανεζινιώ Σταμούλη η νέα Διοικήτρια στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Σάμου

admin

Άνοιξε προσωρινά η πύλη εισόδου στον λιμένα Καρλοβάσου

admin

Εργατικό Κέντρο Σάμου : Η κινητοποίηση της 17ης Απριλίου

admin