18.9 C
Σάμος
28/03/2024
Περιφερειακά

Οικολογικός προορισμός οι Λειψοί, που παραμένουν στις πρώτες θέσεις στην ανακύκλωση πανελληνίως!

Νέα σημαντική πρωτιά σε επίπεδο αειφορίας απέσπασαν οι Λειψοί, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της «Ανακύκλωσης Συσκευών ΑΕ» που αποτελεί ένα από τα από τα πλέον αξιόπιστα Συλλογικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Ηλεκτρικού – Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ). Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση και τη συγχαρητήρια επιστολή των ειδικών, παρά τις δυσμενείς συγκυρίες της εποχής λόγω Covid-19 που έχει οδηγήσει σε έξαρση της παράνομης διακίνησης αποβλήτων, ο Δήμος Λειψών κατόρθωσε να βρίσκεται για άλλη μία χρονιά στις πρώτες θέσεις πανελληνίως σε επίπεδο ανακύκλωσης και εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων στην κατηγορία αυτή. Σύμφωνα με τις μετρήσεις, η συνολική ποσότητα Αποβλήτων Ηλεκτρικού – Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού που παρέδωσε ο Δήμος το 2020 στην «Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ», προς επεξεργασία ή και προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση στις μονάδες ανακύκλωσης, είναι σχεδόν τρεις τόνοι, 2.930 κιλά ή αλλιώς 3,71 κιλά ανά κάτοικο!

«Οι εντυπωσιακές επιδόσεις μας σε επίπεδο ανακύκλωσης έρχονται να προστεθούν στις ήδη επιτυχημένες οικολογικές καινοτομίες μας και συμβάλλουν τα μέγιστα στη θωράκιση των Λειψών ως αειφόρου τουριστικού προορισμού. Ωστόσο, τα πραγματικά συγχαρητήρια ανήκουν στην υπηρεσία καθαριότητας του νησιού  του προηγουμένου έτους, καθώς και στους κατοίκους και Δημότες των Λειψών για την πάντα υπεύθυνη και πειθαρχημένη στάση τους στην προστασία του περιβάλλοντος και την ευθυγράμμιση τους με τους οικολογικούς στόχους του Δήμου», δηλώνει με ικανοποίηση για το αποτέλεσμα, ο Δήμαρχος Λειψών κ. Φώτης Μάγγος.

Αξίζει να σημειωθεί πως η διάκριση αυτή εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική «πράσινης» τουριστικής ανάπτυξης του Δήμου Λειψών που ακολουθείται συστηματικά τα τελευταία χρόνια.

Πρόσφατα με πρωτοβουλία του Δημάρχου και μετά από συγκέντρωση των επιχειρηματιών και ιδιοκτητών καφετεριών και μπαρ, είχε αποφασιστεί ομόφωνα η κατάργηση πλαστικών μίας χρήσης και η αντικατάσταση τους από ποτήρια και καλαμάκια από ανακυκλώσιμο χαρτί ή μπαμπού.  Νωρίτερα, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και σε συνεργασία με τον Δήμο, είχε τεθεί σε λειτουργία μηχάνημα επεξεργασίας και διάθεσης νερού (water kiosk) που στην ουσία  «κατήργησε» κατά κάποιον τρόπο τη μαζική κατανάλωση εκατοντάδων χιλιάδων πλαστικών μπουκαλιών.

Σημαντικό επίσης επίτευγμα είναι πως η Δημοτική αρχή διασφάλισε να είναι ο πρώτος, σε πανελλήνια κλίμακα, Δήμος στον οποίο τοποθετήθηκε συγκεκριμένο νέο αυτόνομο οικολογικό φωτιστικό δρόμου.

Το φωτιστικό διαθέτει αισθητήρα κίνησης που ανιχνεύει και αυξάνει το φωτισμό όταν διέρχονται πεζοί ή αυτοκίνητα και χαμηλώνει στο 30% όταν δεν είναι απαραίτητο προκειμένου να εξασφαλίζει μεγαλύτερο χρόνο ζωής της μπαταρίας, εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και αυτονομία.

 

Related posts

Βενιαμίν ο Λέσβιος – 200 Χρόνια από τον θάνατό του

admin

1η Συνεδρίαση ΔΣ Αναπτυξιακής Βορείου Αιγαίου

admin

Ο Περιφερειάρχης στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου

admin

Δίωρη συνάντηση Μαυρατζώτη – Κουτουλάκη για τα για νέα έργα και δράσεις

admin

Συμμετοχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στην διεθνή έκθεση της Βιέννης

admin

Υπογραφή Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου επικαιροποίησης μελέτης για την πλατεία Λούγκα Μαραθόκαμπου

admin

Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Ι. Καλτάκη με Αντιδημάρχους Τουρισμού

admin

Πρόγραμμα Εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821

admin

Σύσκεψη υπό την Προεδρία του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

admin