18.9 C
Σάμος
28/03/2024
Δήμος

Οι δεσμεύσεις της “Ανατροπής” για τα οικονομικά του δήμου

Τις δεσμεύσεις της για τα οικονομικά του δήμου έδωσε στη δημοσιότητα η δημοτική παράταξη «Ανατροπή».

Η παράταξη αναφέρει:

“Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα του Δήμου είναι η οικονομική του κατάσταση και η διαχείριση των οικονομικών του στοιχείων. Δυστυχώς πολλοί από τους τοπικούς άρχοντες του Δήμου, χωρίς οικονομικές γνώσεις, τα τελευταία χρόνια έμαθαν να πρεσβεύουν ότι «δεν υπάρχουν χρήματα, άρα δεν μπορούν να πράξουν και πολλά». Η απάντηση όμως είναι ότι τα χρήματα του Δήμου δεν έτυχαν ορθής διαχείρισης, δεν υπήρξε οργάνωση και εν γένει κυριάρχησε η κακοδιαχείριση.

Ο τομέας αυτός είναι πολύ νευραλγικός και όλα ξεκινούν από τα χρήματα που διαχειρίζεται ο Δήμος. Η “Ανατροπή” και ο υποψήφιος Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Χρήστος Χατζηχριστοδούλου προτείνει τη θέσπιση θεματικού Αντιδημάρχου Οικονομικών, Ακίνητης Περιουσίας και Προγραμματισμού. Στην αρμοδιότητα του Αντιδημάρχου υπάγονται τα οικονομικά του Δήμου, η διαχείριση των εσόδων και των εξόδων, η αξιοποίηση της δημοτικής ακίνητης περιουσίας, η μέριμνα για τη διατήρηση του εξοπλισμού, ο προγραμματισμός των προμηθειών, ο προγραμματισμός και η ένταξη των διάφορων μελετών κτλ. Ο επιλεγμένος επιστημονικός συνεργάτης για την συγκεκριμένη Αντιδημαρχία θα επιλεγεί με κριτήριο τις ειδικές γνώσεις επί του αντικειμένου και ιδιαίτερα πάνω στην εύρεση και αξιοποίηση επιδοτούμενων προγραμμάτων.

Ο ίδιος ο υποψήφιος Δήμαρχος Χρήστος Χατζηχριστοδούλου γνωρίζει πολύ καλά την οικονομική κατάσταση του Δήμου. Πτυχιούχος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και διπλωματούχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών Εφαρμοσμένης Λογιστικής και Ελεγκτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, έχει μελετήσει διεξοδικά κατά τα 5 χρόνια που είναι δημοτικός σύμβουλος τα οικονομικά του Δήμου. Επιπρόσθετα τα έχει μελετήσει από την έναρξη του Καλλικρατικού Δήμου το 2011, μιας και αποτέλεσαν το θέμα της επιστημονικής του διατριβής.

Τα τελευταία χρόνια οι ετήσιες εισπράξεις του Δήμου ξεπερνούσαν τα 20 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι αμοιβές προσωπικού, αιρετών και τρίτων ήταν γύρω στα 7 εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει, ότι πάνω από 13 εκατομμύρια ευρώ είναι το ποσό που ο Δήμος δαπανά για το κοινό καλό. Πάνω από 13 εκατομμύρια για να συντηρεί τις υποδομές του, να κάνει έργα, να προσφέρει

στον πολίτη αυτά που οφείλει. Δυστυχώς, αυτά τα 13 εκατομμύρια το χρόνο δεν φαίνεται να έχουν πιάσει τόπο, διότι έχουν τεθεί λανθασμένες προτεραιότητες από τους μέχρι τώρα διοικούντες.

Από την άλλη, ο νέος Δήμος Ανατολικής Σάμου μπορεί να μετατραπεί σε εύρωστο Δήμο, Δήμο που όλοι θα θέλουν να του μοιάσουν. Με σωστό οικονομικό προγραμματισμό, μπορεί να είναι ένας ισχυρός οικονομικά Δήμος, επειδή εισπράττει ικανοποιητική αναλογία κονδυλίων, αλλά και διαθέτει σημαντικά τουριστικά έσοδα.

Δέσμευσή μας είναι ότι η οικονομική κατάσταση του Δήμου θα βελτιωθεί: από την μία θα αυξηθούν τα έσοδα και οι εισπράξεις και από την άλλη θα μειωθούν οι αλόγιστες σπατάλες και θα ιεραρχηθούν σωστά οι προτεραιότητες του έργου του Δήμου. Τα αναγκαία για το σκοπό αυτό μέτρα είναι τα εξής:

  1. Σύσταση γραφείου προγραμματισμού και επιδοτούμενων προγραμμάτων, ώστε να αξιοποιούνται ταχύτερα χρηματοδοτούμενα προγράμματα.
  1. Διεξαγωγή έγκαιρων ολοκληρωμένων οικονομικών μελετών, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για τυχόν χρηματοδοτούμενα προγράμματα. Όλες οι ήδη υπάρχουσες μελέτες θα γνωστοποιηθούν και θα επικαιροποιηθούν, ώστε να αποφασιστεί ποιες από αυτές θα ενταχθούν σε ανάλογα προγράμματα.
  1. Δημοσιοποίηση και αξιοποίηση της ανενεργής δημοτικής περιουσίας, η οποία μέχρι σήμερα βρίσκεται αναξιοποίητη ανά τη χώρα.
  1. Τακτική και οργανωμένη παρακολούθηση των εισπράξεων του Δήμου, ώστε να αποφεύγεται το φαινόμενο επιχειρήσεις ή ιδιώτες να χρωστούν υπέρογκα ποσά στον Δήμο, τα οποία εν τέλει δεν εισπράττονται.
  1. Συντηρήσεις και επισκευές στην ώρα τους, ώστε να αποφεύγεται η καταστροφή και η μετέπειτα ασύμφορη επισκευή και συντήρηση των υποδομών.
  1. Προγραμματισμένες μαζικές προμήθειες υλικών και αναλωσίμων, ώστε να γίνονται όλες με μειοδοτικούς διαγωνισμούς”.

Related posts

Σύσκεψη για τον τουρισμό Δήμων Ανατολικής και Δυτικής Σάμου

admin

Ομιλία Γιάννη Πανούση:«Μικροδιάβολοι ή άγουροι εγκληματίες»

admin

Ξεκινάει η διανομή του Πακέτου Συμμετοχής για τον Ημιμαραθώνιο «Πυθαγόρας ο Σάμιος»

admin

Εθιμοτυπική συνάντηση Δημάρχου Ανατολικής Σάμου με τον νέο Διοικητή της 79 ΑΔΤΕ

admin

Yπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Συκιά Σπαθαραίων

admin

Δήμος Ανατολικής Σάμου – Πρόγραμμα Πρόληψης Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής

admin

Εθελοντική δράση εξωραϊσμού παραλιακής πόλεως Σάμου

admin

Μήνυμα Δημάρχου Ανατολικής Σάμου για τον Εορτασμό της 25ης Μαρτίου

admin

Προκήρυξη για την επιλογή Συμπαραστάτη του Δημότη & της Επιχείρησης στο Δήμο Ανατολικής Σάμου

admin