16.9 C
Σάμος
25/04/2024
Σαμιακά

Οι Διοικήσεις του Ε.Κ.Σ. και του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ για την κινητοποίηση

Οι Διοικήσεις του Ε.Κ.Σ. και του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ χαιρετίζουν τους Σαμιώτες και όλο το λαό των νησιών μας που σήμερα διαδήλωσαν αντιδρώντας στην κυβερνητική πολιτική εγκλωβισμού στα νησιά μας.

Συμμετέχοντας στη συγκέντρωση για το προσφυγικό μεταναστευτικό στην πλατεία Πυθαγόρας στη Σάμο, με το δικό μας πλαίσιο και τις θέσεις στείλαμε μήνυμα αλληλεγγύης στα θύματα του πολέμου και της φτώχειας και καταγγείλαμε τις πολιτικές που καταδικάζουν νησιώτες και πρόσφυγες να βιώνουν καθημερινά τις άσχημες επιπτώσεις του εγκλωβισμού.

Η μόνη ρεαλιστική λύση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των νησιών και πρόσφυγες-μετανάστες είναι ο απεγκλωβισμός προσφύγων-μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα, να κλείσει τώρα το hotspot και να μη δημιουργηθεί κανένα άλλο κλειστό ή ανοιχτό πουθενά στο νησί και να καταργηθεί η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας-Ελλάδας.

Με αυτό το πλαίσιο συνεχίζουμε τον αγώνα!

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΕΚΣ  ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

 

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Σ’αμου χαιρετίζει τους Σαμιώτες και όλους τους νησιώτες που σήμερα διαδηλώνουν για να σταματήσει το έγκλημα που διαπράττεται στα νησιά μας σε βάρος κατοίκων και ξεριζωμένων, εγκλωβισμένων ανθρώπων.

Χαιρετίζει όσους διεκδικούν να κλείσει το hostspot και να μη γίνει κανένα νέο πουθενά, κλειστό ή ανοιχτό, μικρό ή μεγάλο. Πρόσφυγες και μετανάστες να απεγκλωβιστούν από τα νησιά και τη χώρα και να πάνε με ασφάλεια όπου επιθυμούν.

Χαιρετίζουμε όσους ορθώνουν το ανάστημά τους και δεν ανέχονται να μας κοροϊδεύουν τόσο η προηγούμενη όσο και αυτή η κυβέρνηση που συνεχίζει την πολιτική εγκλωβισμού της Ε.Ε., διατηρώντας τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας-Ελλάδας και άλλες συνθήκες και συμφωνίες, οι οποίες πρέπει άμεσα να καταργηθούν.

Είναι απάνθρωπο και δεν ανεχόμαστε άλλο αυτοί οι άνθρωποι να ζούνε σε φαβέλες, εκτεθειμένοι στο κρύο, τη βροχή και τις ασθένειες. Πρέπει στο νησί να διαμένουν για λίγο σε έναν αξιοπρεπή μικρό χώρο καταγραφής και ταυτοποίησης, όπου θα τους παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα και από εκεί σύντομα θα μετακινούνται σε ανθρώπινες δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου θα κάνουν τις αιτήσεις ασύλου και θα μεταβαίνουν με ασφάλεια σε όποια χώρα επιθυμούν.

Είμαστε εδώ σήμερα, συνεχίζοντας τον αγώνα που δίνουμε εδώ και καιρό για να μείνουν στα χαρτιά τα σχέδιά της κυβέρνησης! Για να μη γίνει το νέο hotspot-κέντρο κράτησης, γιατί θα μονιμοποιηθεί ο εγκλωβισμός, η καταστολή και η απανθρωπιά. Σε συνδυασμό με το νέο νόμο για το άσυλο θα χωριστούν οικογένειες, θα οξυνθεί το πρόβλημα για τους κατοίκους του νησιού και για πρόσφυγες – μετανάστες.

Οι επιπτώσεις του εγκλωβισμού είναι καθημερινά ορατές στη ζωή των κατοίκων και γι αυτό η κυβέρνηση πρέπει να αποζημιώσει στο 100% όσους έχουν υποστεί ζημιές. Άλλωστε αυτή και η προηγούμενη έχουν ευθύνη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νησί μας.

Πρέπει να σταματήσει το αίσχος των ΜΚΟ, να φύγουν από το νησί και το κράτος να αναλάβει όλη τη διαχείριση του προσφυγικού.

Αυτοί που καθημερινά μας κλέβουν τον ιδρώτα με τους φόρους, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, τις κατασχέσεις, τους πλειστηριασμούς, που βάζουν λουκέτο στα μαγαζιά και μας αφήνουν χωρίς γιατρούς και συγκοινωνίες, φταίνε για τους  πολέμους, τις επεμβάσεις, τη φτώχεια και την εξαθλίωση που υπάρχει σε διάφορες χώρες, όπου μεγάλες δυνάμεις και διεθνείς οργανισμοί αιματοκυλούν λαούς, εκμεταλλεύονται τον πλούτο τους και τη γεωγραφική τους θέση.

Αυτοί εισβάλουν στη ζωή μας και την κλέβουν, μας βάζουν θηλιά στο λαιμό και μας πνίγουν στα χρέη και τη δυστυχία, μας παίρνουν τα νησιά και τη ζωή μας και μάλιστα θέλουν να μας αποπροσανατολίζουν στοχοποιώντας τα θύματα δλδ πρόσφυγες και μετανάστες και όχι αυτούς που πραγματικά φταίνε για την κατάσταση αυτή.

Για αυτό θεωρούμε ότι η αφίσα που κυκλοφόρησε η περιφέρεια στη Μυτιλήνη και στο διαδίκτυο και το σύνθημα που προτάσσει για τις σημερινές κινητοποιήσεις, δικαιολογημένα έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε πολλούς φορείς των νησιών μας, γιατί δεν «χτυπάει» αυτόν που φταίει για τον εγκλωβισμό και τις επιπτώσεις που βιώνουμε οι νησιώτες εξαιτίας του, που δεν είναι άλλο από την πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε..

Με τη συνθηματολογία αυτή ενισχύει τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές φωνές, δίνει τροφή σε όσους τα βάζουν με τα θύματα του πολέμου και της φτώχειας και όχι με τις αιτίες που τους οδήγησαν στην ξενιτιά, αφήνοντας στο απυρόβλητο ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Ε.Ε., Ρωσία, ενώ δεν λέει κουβέντα για τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για τις νέες ΝΑΤΟϊκές βάσεις και την εμπλοκή της χώρας στους πολέμους και τους ανταγωνισμούς στην περιοχή, για τα κέρδη των μονοπωλίων.

Η στάση αυτή βολεύει την κυβέρνηση, όσες αντικυβερνητικές κορώνες ψευδεπίγραφα κι αν βγάζουν. Όπως τη βολεύει και αυτό που υποστηρίζουν ηθελημένα ή άθελά τους κάποιοι στο νησί, ότι αρκεί να φύγει το hotspot από την πόλη και να είναι κλειστού τύπου, παρασυρόμενοι ίσως από ηττοπάθεια και ότι υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις. Το hotspot δεν πρέπει να υπάρχει πουθενά στο νησί γιατί όσο υπάρχει θα έχουμε εγκλωβισμένους ανθρώπους και περισσότερα προβλήματα οι ντόπιοι.

Ο λαός ξέρει και το έχει αποδείξει πολλές φορές στην ιστορία, ότι οι αποφάσεις και οι νόμοι μπορούν να αλλάξουν όταν υπάρχει λαϊκή θέληση και αγώνας.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε το νησί μας να γίνει φυλακή ανθρώπων!

Απαιτούμε να κλείσει εδώ και τώρα το hotspot και να μην γίνει κανένα άλλο πουθενά! Δεν παζαρεύουμε τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων και τις δικές μας! Δε θα γίνουμε εμείς δεσμοφύλακες ούτε θα πετροβολούμε δυστυχισμένους ανθρώπους! Εμείς θέλουμε μια κοινωνία χωρίς πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά, με τους λαούς και τους ανθρώπους αδελφωμένους, με δουλειά, υγεία και παιδεία για όλους.

Αυτές είναι οι διεκδικήσεις του ΕΚ Σάμου και δεκάδων σωματείων και φορέων του νησιού μας και των άλλων νησιών. Είναι αιτήματα αλληλεγγύης και διεκδίκησης. Αιτήματα που μπορούν να δώσουν λύση. Που εκφράζουν τις ανάγκες των κατοίκων των νησιών μας και προσφύγων μεταναστών.

Με αυτά καλούμε τα σωματεία, τους φορείς, τους εργαζόμενους και όλο το σαμιακό λαό να συνεχίσει τον αγώνα χωρίς υποχωρήσεις και κούραση.

Καλή δύναμη και καλή συνέχεια σε όλους!

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΝΤ ΣΑΜΟΥ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ

Συμπατριώτες – Συμπατριώτισσες

Το ΝΤ Σάμου της ΑΔΕΥ χαιρετίζει τη σημερινή μας συγκέντρωση.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ενάντια σε όλους αυτούς που ευθύνονται για την άθλια κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νησί μας, όπως και στα άλλα νησιά του Β. Αιγαίου.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην πολιτική που ασκείται για το σοβαρό θέμα του προσφυγικού – μεταναστευτικού. Μια πολιτική που ασκείται πιστά τόσο από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη σημερινή της Ν.Δ.

Και οι δυο τους τήρησαν και τηρούν πιστά τη Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, έχουν μετατρέψει τα νησιά μας σε κολαστήρια και έχουν καταδικάσει ανθρώπους σε βέβαιο θάνατο.\

Φίλοι – Φίλες.

Εμείς δεν μιλάμε με μισόλογα. Εμείς δεν λέμε άλλα τώρα και άλλα μετά από μια ώρα. Εμείς δεν χαϊδεύουμε κανέναν και πολύ περισσότερο δεν προσπαθούμε να κρυφτούμε πίσω από τα δάχτυλά μας. Δεν λέμε άλλα στο λαό και άλλα όταν συσκεπτόμαστε με τους αρμόδιους. Δεν βγάζουμε κορώνες αντιδραστικές πυροδοτώντας ακραίες καταστάσεις, εξισώνοντας πολλές φορές τους θύτες με τα θύματα, όπως κάνουν πολλοί άλλοι. Εμείς σηκώνουμε το χέρι και δείχνουμε ευθεία τους πραγματικούς υπεύθυνους.

Δείχνουμε αυτούς που πραγματικά ευθύνονται για όλη αυτή τη κατάσταση. Αυτούς που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εκδιώχνουν λαούς ολόκληρους από τις χώρες τους, οδηγώντας τους σε θάλασσες νεκροταφεία ή σε θάλασσες ελπίδας, μιλώντας τους για παραδείσους.

Δείχνουμε αυτούς που τους εγκλωβίζουν στα νησιά μας και τη χώρα που δεν είναι άλλοι από την Ε.Ε. και τις ελληνικές κυβερνήσεις. Τους εγκλωβίζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, δημιουργώντας στην κυριολεξία μια άθλια κατάσταση για ντόπιους, πρόσφυγες και μετανάστες. Τους εγκλωβίζουν στα νησιά και τη χώρα, ώσπου να έρθει η ώρα να πάρει η Ε.Ε. την επόμενη βάρδια των φτηνών εργατών, αφού πρώτα τους κοιτάξει καλά στα δόντια.

Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι χωρίς στέγη, χωρίς σίτιση, να μην έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και σε χώρους υγιεινής.

Δεν δεχόμαστε τη δημιουργία νέου στρατοπέδου συγκέντρωσης. Δεν δεχόμαστε τη δημιουργία νέου ΚΥΤ στο νησί μας. Δεν μπήκαμε ποτέ στη διαδικασία για το πού θα γίνει, τι χωρητικότητα θα έχει ή αν θα είναι κλειστού ή ανοιχτού τύπου.

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Κανένα νέο ΚΥΤ στο νησί μας, παρά μόνο μια μικρή δομή καταγραφής και ταυτοποίησης και υγιειονομικής παροχής. Να οδηγούνται στην ηπειρωτική χώρα. Εκεί να καταθέτουν τα αιτήματά τους στις υπηρεσίες και από εκεί να τους χορηγούνται έγγραφα για τη χώρα προορισμού τους.

Η κυβέρνηση αντί να προχωρά σε νέα δομή κράτησης προσφύγων και μεταναστών, που λόγο του τρόπου λειτουργίας της ως κέντρο φυλακή θα διαμορφώσει ακόμα πιο εκρηκτικές καταστάσεις, πρέπει άμεσα να σταματήσει ο εγκλωβισμός των χιλιάδων κατατρεγμένων στα νησιά.

Να αρθεί συνολικά ο γεωγραφικός περιορισμός που έχει επιβάλλει η απαράδεκτη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας και με ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων.

Συμπατριώτες – συμπατριώτισσες

Χρειάζεται μεγάλος και συνεχής αγώνας με επιμονή, που να στοχεύει στη ρίζα που δημιουργεί όλη αυτή τη κατάσταση, αγώνας συνεχής με προσανατολισμό, με συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων και όχι διαχείριση της κατάστασης.

Εμείς δεν καλλιεργούμε αυταπάτες, ότι έτσι εύκολα θα λυθεί αυτό το μεγάλο ζήτημα, αλλά κόντρα στην μοιρολατρία, στην απογοήτευση ότι τίποτα δεν πρόκειται να γίνει, λέμε ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί.. Να παλέψουμε και να διεκδικήσουμε όλα όσα δικαιούμαστε, γιατί όλες οι κυβερνήσεις με τις πολιτικές που εφαρμόζουν σε όλα τα ζητήματα, μας έχουν οδηγήσει σε απόγνωση. Έχουν στην κυριολεξία εγκαταλείψει το λαό στη τύχη του. Χωρίς δημόσιες υπηρεσίες υγείας, νοσοκομεία, γιατρούς, ΕΚΑΒ. Με αποδεκατισμένες γενικότερα δημόσιες υπηρεσίες από προσωπικό, που δεν μπορούσαν και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες των ντόπιων κατοίκων. Πολύ περισσότερο όταν εγκλωβίζονται χιλιάδες άνθρωποι, εξαθλιωμένοι που πρέπει και αυτοί να εξυπηρετηθούν.

Καμιά όμως κυβέρνηση δεν φρόντισε να στελεχώσει αυτές τις υπηρεσίες, αλλά στηρίζεται πάντα στο φιλότιμο των εργαζομένων που πραγματικά δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, αλλά δεν έχουν πια τίποτα παραπάνω να δώσουν.

Απαιτούμε λοιπόν στη στελέχωση όλων των υπηρεσιών που εμπλέκονται με το ζήτημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού. Να φύγουν εδώ και τώρα οι ΜΚΟ και την ευθύνη να την έχει το ίδιο το κράτος.

Φίλες και Φίλοι

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για τον απεγκλωβισμό αυτών των ανθρώπων από τα νησιά και τη χώρα μας, για να κλείσει τώρα το hot spot και να μην δημιουργηθεί κανένα νέο πουθενά.

Είναι χρέος μας να αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο χωρίς φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά.

 

Σταμάτης Φιλιππής

Πρόεδρος ΝΤ Σάμου της ΑΔΕΔΥ

 

Related posts

Ο Μητροπολίτης Σάμου στο Ειδικό Σχολείο του νησιού

admin

Εργατικό Κέντρο Σάμου: Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία είναι Απεργία!

admin

Ελαφρύ πέπλο αφρικανικής σκόνης καλύπτει το Βαθύ της Σάμου

admin

Σωματείο Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων Καρλοβάσου: Καταβολή Δωροσήμου Πάσχα στις 26.4

admin

Το νέο Σαξόφωνο της Φιλαρμονικής «Βαθύλλος – Αντώνης Γεροχριστοδούλου»: Μια ευγενική χορηγία

admin

Ο Αρχηγός ΓΕΣ επισκέφθηκε την περιοχή ευθύνης της 79 ΑΔΤΕ

admin

Λογοδοσία Δημοτικής Αρχής Ανατολικής Σάμου: Τα θέματα που θέτει η Δημοτική Παράταξη ΑΝΑΣΑ

admin

Βουρλιώτες : Στον αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή εκπαιδεύτηκαν κάτοικοι της κοινότητας

admin

Ωράριο ανεφοδιασμού στη Σάμο: Αντιδράσεις και διαμαρτυρίες από τα καταστήματα

admin