18.9 C
Σάμος
25/04/2024
Δήμος

Οι θέσεις της παράταξης «Πορεία Ευθύνης» για χρηστή διοίκηση

Οι θέσεις της παράταξης «Πορεία Ευθύνης» για την διοίκηση του Δήμου Ανατολικής Σάμου.

«Αποτελεσματική και χρηστή διοίκηση σημαίνει τέχνη, σημαίνει διαφάνεια και νομιμότητα, σημαίνει κατανόηση και αμοιβαία εμπιστοσύνη»

α. Δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και σεβασμού 

 Επειδή πιστεύουμε ότι η δημοτική αρχή πρέπει να συνδέεται με το δημότη με αισθήματα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και σεβασμού, θα καθιερώσουμε ένα ή δύο απογεύματα κάθε εβδομάδα για να δεχόμαστε με ανοικτή πρόσκληση τους συνδημότες μας που επιθυμούν να δουν τον Δήμαρχο και να του μεταφέρουν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους, καθώς επίσης και για να του καταθέσουν τις προτάσεις τους πάνω σε διάφορα θέματα που απασχολούν το σύνολο των δημοτών.

Επίσης, στο θέμα της άμεσης επικοινωνίας του πολίτη με τις υπηρεσίες του Δήμου θα δημιουργήσουμε έναν εύκολο στη μνήμη τηλεφωνικό αριθμό, στον οποίο ο πολίτης θα καταφεύγει για να αναφέρει τυχόν βλάβες ή λοιπά περιστατικά αρμοδιότητας του Δήμου που θα πρέπει να διευθετηθούν άμεσα.  

β. Συμμετοχή των δημοτών στη διοίκηση

 Ο δήμος αποτελεί μια «επιχείρηση» που ανήκει σε όλους μας και δεν είναι κτήμα ούτε του δημάρχου, ούτε των αντιδημάρχων, ούτε των δημοτικών συμβούλων. Προς τούτο, εμείς θα αναζητήσουμε τη συμμετοχή όσων εκ των δημοτών επιθυμούν να έχουν ενεργή παρουσία στα κοινά μέσω τοπικών ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων. Αυτό θα επιτευχθεί, μέσα από μία δυναμική πρωτοποριακή ηλεκτρονική και καινοτόμο διαδικτυακή σελίδα που θα δημιουργήσουμε. Ο δημότης που θα επιθυμεί να συμμετέχει στα κοινά, θα παραλάβει έναν κωδικό που θα αντιστοιχεί σε συγκεκριμένη περιοχή, πόλη ή χωριό, έτσι ώστε να μπορεί να έχει λόγο στη λήψη των αποφάσεων που αφορούν αποκλειστικά τον τόπο του.

Οι προτάσεις των δημοτών που θα κατατίθενται στο ηλεκτρονικό δημοψήφισμα δεν θα έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα, αλλά θα λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, τόσο από τη δημοτική αρχή, όσο και από το δημοτικό συμβούλιο.

γ. Οργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου

Χωρίς τη σωστή οργάνωση του Δήμου δεν υπάρχει περίπτωση οι δημότες να έχουν άμεση και σωστή εξυπηρέτηση στα καθημερινά τους προβλήματα.

Στόχος μας είναι να μηδενίσουμε την ταλαιπωρία των δημοτών, που θα επισκέπτονται τις υπηρεσίες του Δήμου για να καταθέσουν κάποιο αίτημα ή να παραλάβουν κάποιο έγγραφο. Επίσης, στόχος μας θα είναι τα αιτήματα που έχουν σχέση με την αποκατάσταση βλαβών και άλλα καθημερινά προβλήματα να επιλύονται άμεσα από τα προσωπικό του Δήμου, χωρίς την παραμικρή χρονοτριβή.

Το τελευταίο θα υλοποιηθεί με τη σωστή οργάνωση του προσωπικού σε αυτοδιοίκητα τμήματα με υπεύθυνους επικεφαλής, τα οποία θα υπάγονται στην αντίστοιχη υπηρεσία του Δήμου π.χ. καθαριότητας, ύδρευσης κτλ και τα οποία θα προγραμματίζονται και θα συντονίζονται από τους προϊσταμένους των υπηρεσιών και θα εποπτεύονται από τους καθ’ ύλην αρμόδιους αντιδημάρχους.

δ. Αναβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου – συνεργασία παρατάξεων

Από την πρώτη ημέρα θα επιδιώξουμε την αναβάθμιση της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου και την τήρηση του κανονισμού αυτού, κυρίως στα θέματα των αδικαιολόγητων απουσιών των δημοτικών συμβούλων και της μεγάλης χρονικής διάρκειας της παρουσίασης και της ψήφισης των θεμάτων.

Επίσης, θα επιδιωχθεί η επίτευξη συνεννόησης και συνεργασίας μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων, με την καθιέρωση σχετικής διαβούλευσης των επικεφαλής των παρατάξεων και των εμπλεκομένων αντιδημάρχων και προέδρων των ΝΠΔΔ του Δήμου, για την επίτευξη κοινής γραμμής προτού έρθουν εξειδικευμένα θέματα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Πρέπει να γίνει σαφές, ότι με την απλή αναλογική που εφάρμοσε η κυβέρνηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, η πιθανή καταψήφιση κάποιων σοβαρών θεμάτων μπορεί να επιφέρει σοβαρότατες επιπτώσεις στον Δήμο και κατ’ επέκταση στους δημότες, κάτι που εμείς θα προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε.

Related posts

Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου συστήνει Ομάδα Διοίκησης Έργου για θέματα Πολιτικής Προστασίας

admin

Συνάντηση Δημάρχου Ανατολικής Σάμου με τον Πρόεδρο των Πυροσβεστών Βορείου Αιγαίου

admin

Ταξίδι 200 xρόνων: «Ο Καραγκιόζης στην Επανάσταση της Σάμου»

admin

1ο Τουρνουά Ποδοσφαίρου Α.Ε. ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ CUP Κ8-Κ10

admin

Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής Δυτικής Σάμου στις 26 Απριλίου 2024

admin

Συνάντηση Δημάρχου Δυτικής Σάμου με ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς για πολεοδομικά και χωροταξικά θέματα

admin

Νέο Πρόγραμμα Επιχορηγήσεων για Συλλόγους Πολιτισμού και Αθλητισμού στην Ανατολική Σάμο

admin

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Αυτοψίες στα σχολεία μετά τον σεισμό – Κανένα πρόβλημα

admin

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας Αγίου Κωνσταντίνου Πυθαγόρας Χατζηϊωάννου

admin