14.4 C
Σάμος
19/03/2024
Ικαριακά

Οι Ικαριώτες σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών

Η Δημοτική Αρχή Ικαρίας σήμερα Τετάρτη 14 Νοέμβριου  προχωράει σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών στις 9 το πρωί (Νίκης 5-7), αφού η επίσκεψη στο διευθυντή του γραφείου του υπουργού Οικονομικών κ. Σ. Παπακωνσταντίνου δεν έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση στα αιτήματα που τέθηκαν.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής Ικαρίας .

Έπειτα από σχετικό αίτημα που απέστειλε η δημοτική αρχή του Δήμου Ικαρίας, αντιπροσωπεία του δήμου, με επικεφαλής τον  Δήμαρχο Σ. Σταμούλο, και εκπρόσωπων φορέων του νησιού (Συνδικάτο Οικοδόμων -Σωματείο εργαζόμενων στον Τουρισμό – ΕΤΕ /ΔΕΗ  -Σωματείο αυτοαπασχολούμενων, κλπ) συναντήθηκε στις 13/11/2018 με τον Διευθυντή του γραφείου του Υπουργού Οικονομικών κ. Παπακωνσταντινου. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο των ενεργειών της Δημοτικής Αρχής για την αντιμετώπιση θεμάτων που απασχολούν τους κατοίκους του νησιού ανεξάρτητα αν αυτό είναι αρμοδιότητα του δήμου, όπως το θέμα του ΦΠΑ και των τιμών στα καύσιμα (Πετρέλαιο θέρμανσης, βενζίνη, κλπ) .

Στην συνάντηση με τον Διευθυντή του γραφείου του Υπουργού Οικονομικών- αφού δεν έγινε δεκτό το αίτημα για συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου- ο Δήμαρχος παρουσίασε αναλυτικά τις θέσεις του δήμου Ικαρίας για το θέμα, όπως αυτές καθορίζονται μέσα από σχετικές αποφάσεις του δημοτικού συμβούλιου (172/2017) και σχετικές παρεμβάσεις του δημάρχου Ικαρίας (Επιστολές Δημάρχου 23/10/2018 και 6/11/2018).

Το κύριο θέμα που απασχόλησε την συνάντηση ήταν το αίτημα του δήμου Ικαρίας, να μην μπει στους κατοίκους το δίλημμα «φαγητό ή πετρέλαιο!» που μπαίνει σήμερα στον Ικαριώτη αλλά και σε όλους τους νησιώτες, και να ληφθούν επειγόντως μέτρα ώστε:

Να επανέλθει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου (μείωση τουλάχιστον  50%)
Να καταργηθεί ο ειδικός φόρος και ο ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης και τα καύσιμα σε όλα τα νησιά του Αιγαίου.
Να δοθεί έκτακτη ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό για εφοδιασμό πετρελαίου σε όλα τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τις δημόσιες υποδομές.
Να δοθεί Οικονομική βοήθεια σε ευπαθείς ομάδες που δεν μπορούν να βάλουν πετρέλαιο θέρμανσης στο σπίτι.
Ως ελάχιστο δείγμα ανακούφισης να δοθεί έκτακτη αύξηση τουλάχιστον, των λειτουργικών δαπανών των σχολικών επίτροπων του δήμου Ικαρίας.
Ο Διευθυντής του γραφείου του Υπουργού Οικονομίας ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για τον προσανατολισμό των επιλογών της κυβέρνησης, που αποδεικνύουν πόσο κενά περιεχομένου ήταν όσα ακούστηκαν για την περίφημη  «νησιωτικότητα»  πριν λίγους μήνες στο «Αναπτυξιακό συνέδριο βόρειου Αιγαίου».

Αφού ο κ. Παπακωνσταντινου δήλωσε αναρμόδιος για να αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση, στην συνέχεια έκανε καθαρό πως σε ότι αφορά το Υπουργείο Οικονομικών πιστεύουν ότι :  << Η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου όπως εφαρμόζεται σήμερα στα εισιτήρια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και όπως σχεδιάζεται να επεκταθεί στην ενίσχυση των επιχειρήσεων για την μεταφορά των προϊόντων στα νησιά, δεν αντισταθμίζει απλά την επιβάρυνση των νησιωτών από την αύξηση του ΦΠΑ αλλά εκτιμούν ότι είναι και δικαιότερο ως μέτρο γιατί το καρπώνονται μόνο οι νησιώτες και όχι οι επισκέπτες των νησιών>>.

Για το αίτημα τέλος της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των δημόσιων δομών παρέπεμψε στα συναρμόδια υπουργεία (Υγείας –ΥΠ.ΕΣ, κλπ) .

Από την πλευρά του δήμου Ικαρίας και των φορέων τονίστηκε ότι η συγκεκριμένη απάντηση του εκπρόσωπου του Υπουργείου δεν δίνει καμία ουσιαστική απάντηση στα αιτήματα που τέθηκαν, και με δεδομένο αυτό καθώς και ότι δεν υπήρξε καμία  δέσμευση  σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, θα επανέλθουμε και αύριο (Τετάρτη 14/11/18) στο Υπουργείο, καλώντας και τις παροικιακές οργανώσεις των Ικαριωτών στις 9:00 το πρωί έξω από το Υπουργείο Οικονομικών (Νίκης 5-7 / πλατεία Συντάγματος)  σε παράσταση διαμαρτυρίας για την απόρριψη των δίκαιων αιτημάτων που διεκδικεί ο δήμος Ικαρίας

Related posts

Γ.Ν.-Κ.Υ. Ικαρίας: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για θέση Ψυχιάτρου

admin

Γ.Ν-Κ.Υ Ικαρίας – Προκήρυξη τριών θέσεων ειδικευμένων ιατρών του κλάδου ΕΣΥ

admin

Ο Δήμαρχος Ικαρίας υποψήφιος για το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ

admin

Από την απεργία στην Ικαρία στις 28.2

admin

Κοινή δήλωση των δημάρχων της Λαϊκής Συσπείρωσης για την οικονομική κατάσταση των σχολικών μονάδων

admin

Αιμοδοσία στην Ικαρία – Μάρτιος 2024

admin

Για μια σειρά από μείζονα θέματα ενημέρωσε η νέα διοίκηση του Δήμου Ικαρίας

admin

Το φτωχόπαιδο από την Ικαρία που δημιούργησε μια δυναστεία στην Αυστραλία

admin

Δωρεά κρεβατιών στο Γ.Ν-Κ.Υ Ικαρίας

admin