18.9 C
Σάμος
28/03/2024
Σαμιακά

Οι προτάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη για τα ζώα συντροφιάς

Τις προτάσεις του για την επικείμενη τροποποίηση του νόμου για τη διαχείριση και προστασία των ζώων συντροφιάς κατέθεσε στον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ιωάννη Τσιρώνη, ο Συνήγορος του Πολίτη. Οι προτάσεις αφορούν τόσο τα κατοικίδια όσο και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς.

Ειδικότερα, ο Συνήγορος του Πολίτη προτείνει τα εξής:

  • Πραγματοποίηση ελέγχου των καταφυγίων απευθείας από τις κεντρικές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, ώστε σε περιπτώσεις διαπίστωσης παρανομιών και μη ορθής λειτουργίας, να ανακαλούνται οι σχετικές άδειες και να καθορίζονται οι χώροι που θα μεταφερθούν τα αδέσποτα ζώα.
  • Απαλοιφή της σχετικής περιοριστικής υποχρέωσης ίδρυσης καταφυγίων από τους δήμους, υπό τον όρο της υποχρέωσης περισυλλογής και αποστολής των αδέσποτων ζώων στα ήδη υφιστάμενα στην επικράτεια διαδημοτικά καταφύγια είτε σε ιδιωτικά κτηνιατρεία, που να διαθέτουν αποδεδειγμένα τις κατάλληλες υποδομές.
  • Απευθείας πρόσβαση των δήμων στη διαδικτυακή βάση του ΥΠΑΑΤ, ώστε να είναι ενήμεροι τόσο για τον αριθμό των δεσποζόμενων όσο και των αδέσποτων ζώων της περιοχής τους.
  • Επιβολή κυρώσεων στους δήμους, οι οποίοι, επανειλημμένα και αποδεδειγμένα δε μεριμνούν για τα αδέσποτα ζώα της επικράτειας τους (πχ. δεν περισυλλέγουν, δεν προβαίνουν στην καταγραφή και στείρωση, δεν συστήνουν την αρμόδια επιτροπή κτλ.).
  • Πρόβλεψη μικρότερου αριθμού μελών κατά τη σύσταση της πενταμελούς επιτροπής, στις περιπτώσεις που δεν συμπληρώνονται τα απαιτούμενα μέλη.
  • Επιβολή κυρώσεων, κατόπιν σχετικών ελέγχων, στους κτηνιάτρους που αποδεδειγμένα δεν προβαίνουν στην καταχώρηση των στοιχείων των ζώων στη διαδικτυακή βάση του ΥΠΑΑΤ.
  • Συντονισμό και συνεργασία των ελεγκτικών οργάνων, με βάση ένα κοινό πρωτόκολλο, υπό τη μορφή οδηγιών, για την αντιμετώπιση και τον χειρισμό περιστατικών αδέσποτων ζώων.
  • Έκδοση Υπουργικής Απόφασης σχετικά με την υλικοτεχνική υποδομή και το ανθρώπινο δυναμικό, που πρέπει να διαθέτουν οι φιλοζωικές ενώσεις και τα σωματεία, εφόσον συνεργάζονται με τους δήμους.
  • Οικονομική ενίσχυση των %ήμων για τη διαχείριση και προστασία των αδέσποτων ζώων, με τη δυνατότητα απευθείας είσπραξης των προστίμων από τους Ο.Τ.Α.
  • Άμεση ενεργοποίηση επιβολής των διοικητικών κυρώσεων από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.
  • Καθορισμός ειδικού τέλους σε σχετικά προϊόντα που να αποδίδεται στους ΟΤΑ, προκειμένου να δημιουργούνται έσοδα για τη διαχείριση και ευζωία των αδέσποτων ζώων της περιοχής τους.
  • Πρόβλεψη περιορισμού από την κείμενη νομοθεσία, ως προς τον μέγιστο αριθμό των διατηρούμενων ζώων στις κατοικίες, βάσει του είδους του ζώου και τον τύπο της κατοικίας.

Related posts

Συλλήψεις και επιβολή διοικητικών προστίμων για πρόκληση πυρκαγιάς στη Συκιά Σπαθαραίων

admin

Οι θέσεις και οι υποψηφιότητες του συνδυασμού ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ στις εκλογές του ΤΕΕ

admin

Σεισμική δόνηση στη Σάμο

admin

Καθαρίζουμε το Κοκκάρι

admin

Συλλυπητήριο μήνυμα του Ε.Ο.Σ Σάμου για τον πρόωρο χαμό της Αικατερίνης Βακάκη

admin

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σάμου: Επιβολή ληστρικού φόρου διαμονής – Πλήγμα στον τουρισμό της Σάμου

admin

Καταστροφές πυρομαχικών στο Πεδίο Βολής “Στεφάνας”

admin

Συνελήφθη διακινητής στη Σάμο που προωθούσε στη χώρα μη νόμιμους μετανάστες

admin

Μανώλης Κάρλας: Οι δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας της Σάμου και οι ελλείψεις τους

admin