16.1 C
Σάμος
19/03/2024
Σαμιακά

Οι υπέροχοι καταρράκτες στο Ποτάμι της Σάμου!!

Η Σάμος δεν έχει μόνο παραλίες και γαλάζιες θάλασσες. Σαν νησί, θα περιμένατε να δείτε άμμους, βότσαλα, κύματα και θάλασσα… Αλλά σας κρύβουμε εκπλήξεις! Η πλούσια φύση αλλά και τα καταπράσινα ψηλά βουνά της, δημιούργησαν ρυάκια και ποτάμια, ποτάμια και καταρράκτες! Ακριβώς!

Τρία χιλιόμετρα έξω από το Καρλόβασι, στην περιοχή “Ποτάμι” βρίσκονται οι περίφημοι φυσικοί καταρράκτες της Σάμου. Οι καταρράκτες έχουν εξαιρετική φυσική ομορφιά και σχηματίζουν δύο μικρές λίμνες, ιδανικές για τους τολμηρούς που θέλουν να κολυμπήσουν στα παγωμένα νερά τους.

Για να θαυμάσετε τους καταρράκτες από κοντά θα πρέπει να οδηγήσετε μέχρι το Ποτάμι και από εκεί να περπατήσετε για 1,5 χιλιόμετρο επιπλέον περνώντας την εκκλησία της Μεταμόρφωσης, την πιο παλιά εκκλησία του νησιού η οποία χρονολογείται από τον 11ο αιώνα. Η διαδρομή πλάι στο ρυάκι είναι καταπληκτική, εναλλάσσεται αριστερά και δεξιά της κοίτης περνώντας πάνω από ξύλινα γεφυράκια και το τοπίο δεν μπορούν να το χαρούν και να το χορτάσουν ούτε δύο ζευγάρια μάτια για τον καθένα! Όσοι έχουν επισκευθεί τις “Πεταλούδες” της Ρόδου, θα μελαγχολήσουν εδώ, γιατί αναφέρονται σαν μια από τις ομορφότερες περιοχές της Ελλάδας. Λάθος, γιατί η ομορφιά των καταρρακτών της Σάμου είναι ασύγκριτη! Μόνο οι πεταλούδες της λείπουν..

Φτάνοντας στην πρώτη λίμνη, θα μπείτε ανυπόμονα στα κρύα νερά της, μέχρι να διασχίσετε με τα πόδια (και τις φωτογραφικές μηχανές βεβαίως) ένα κανάλι πενήντα μέτρων (με το νερό μέχρι το στήθος για τους κοντούς) για να φθάσετε στον πρώτο καταρράκτη με ύψος 2-2,5 μέτρων. Αν είστε τολμηροί -και ευκίνητοι- θα προσπαθήσετε να σκαρφαλώσετε για να συνεχίσετε την εξερεύνηση…

Ο κύριος όγκος των επισκεπτών σταματάει εκεί. Παλιά υπήρχε σχοινί για να βοηθηθείτε, στην ανάβαση, αλλά τώρα πια δεν υπάρχει.

Επιστρέφοντας λοιπόν στην αρχή του καναλιού, στα αριστερά σας υπάρχουν περίπου 50-60 ξύλινα σκαλοπάτια που οδηγούν σε παράλαμψη της δυσκολίας. Ανεβείτε τα και… θα βρεθείτε σε μια …ξύλινη ταβέρνα (και εδώ;) που δένει όμως αρμονικά με το περιβάλλον, όπου μπορείτε να ξεκουραστείτε και να δροσιστείτε, γιατί κυρίως οι πιο εύσωμοι θα έχουν λαχανιάσει! Μην παρασυρθείτε και φάτε, γιατί η περιήγηση στους καταρράκτες μόλις ξεκίνησε και σας θέλουμε φιτ!

Κατηφορίζοντας πλάι στην ταβέρνα βρίσκετε πάλι τα νερά του ποταμού που οδηγούν στο μεγάλο καταρράκτη, αλλά θα πρέπει να κολυμπήσετε 50 μέτρα περίπου καθώς στο σημείο εκείνο τα νερά βαθαίνουν και δε μπορεί κανείς να περάσει με τα πόδια. Βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει το μαγιό σας και βουτήξτε στους καταρράκτες που φτάνουν σχεδόν μέχρι και 5 μέτρα ύψος. Από τα υπέροχα αφιερώματα του isamos.gr

 

Related posts

Η πόλη της Σάμου γιόρτασε παραδοσιακά τα Κούλουμα

admin

Το καρλοβασίτικο καρναβάλι στη Σάμο

admin

Απαγόρευση ανύψωσης χαρταετών στην περιοχή του αεροδρομίου Σάμου

admin

Ἀλλαγή Διοίκησης Ταξιαρχίας 79 ΑΔΤΕ «ΜΥΚΑΛΗ»

admin

Έναρξη εργασιών επισκευής και ανακαίνισης των κτιριακών υποδομών των Νοσοκομείων Σάμου & Ικαρίας

admin

Νίκος Ζάχαρης:Τα λάθη για την τροποποίηση του χωροταξικού της Σάμου

admin

Συνάντηση αντιπροσωπείας του Πανσαμιακού Αγροτικού Συλλόγου με τον Βουλευτή Σάμου

admin

e-ΕΦΚΑ: Προειδοποίηση για απόπειρες εξαπάτησης – Το περιστατικό με ασφαλισμένο στη Σάμο

admin

Σάμος: Άσκηση “ΥΓΡΟ ΠΥΡ 2024”

admin