21.9 C
Σάμος
25/04/2024
Δήμος

Ολοκληρώθηκε η ευρεία σύσκεψη για το Προσφυγικό

Στην ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε ο Δήμος Σάμου, σήμερα Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017, για  το προσφυγικό ζήτημα και το μεταναστευτικό πρόβλημα επιβεβαιώθηκε η επιτακτική ανάγκη της υλοποίησης από την Κυβέρνηση της άμεσης αποσυμφόρησης του νησιού.

Στην σύσκεψη, πέραν του Δημάρχου Σάμου, παραβρέθηκαν ο Βουλευτής Σάμου, ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Σάμου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, οι Αντιδήμαρχοι, Επικεφαλείς των Δημοτικών Παρατάξεων, Δημοτικοί και Περιφερειακοί  Σύμβουλοι, εκπρόσωποι της 79 ΑΔΤΕ, του Λιμεναρχείου Σάμου, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σάμου, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου, ο Πρόεδρος της Δ.Κ. Σαμίων, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Τουριστικών Πρακτόρων, ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων, ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου, εκπρόσωποι της Ένωσης Αστυνομικών Σάμου, εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες, ο Συντονιστής πεδίου του ΚΕΕΛΠΝΟ στο Κ.Υ.Τ. Σάμου,  εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου Σάμου, εκπρόσωπος του Συλλόγου Εστίασης και Ψυχαγωγίας Σάμου, εκπρόσωπος της Ένωσης Ξενοδόχων,  εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου και της Νομαρχιακής ΑΔΕΔΥ Σάμου.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νησιωτικής Πολιτικής και δήμαρχος Σάμου Μ. Αγγελόπουλος αναφέρθηκε στη σύσκεψη ,υπογραμμίζοντας ότι ο δήμος Σάμου, όπως και οι υπόλοιποι δήμοι δεν έχουν καμία αρμοδιότητα για τα Κέντρα Κράτησης των Προσφύγων, ενώ απαρίθμησε τους φορείς που δραστηριοποιούνται εντός αυτών: υπουργείο Εθνικής Άμυνας (Ένοπλες Δυνάμεις),  υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (Αστυνομία), υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής (Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής),  FRONTEX, Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασύλου (ΕΑSO), Εντεταλμένος της Ε. Επιτροπής, Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ, Μ.Κ.Ο και ο Ο.Α.Ε.Δ.

Μετά την απόφαση της ΚΕΔΕ σημείωσε ο κ. Αγγελόπουλος, θα γίνουν παρεμβάσεις προς τον Πρωθυπουργό και τους Επιτρόπους Αβραμόπουλο και Στυλιανίδη για την προσφυγική κρίση.

Κοινός τόπος όλων των φορέων της τοπικής κοινωνίας, και με βάση την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, είναι η ανάγκη για την άμεση αποσυμφόρηση του Κ.Υ.Τ. Σάμου καθώς και η πλήρης εφαρμογή του Ν. 4375/2016 στον οποίο προβλέπεται συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, που η ίδια η Κυβέρνηση καθόρισε στις 25 ημέρες.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου Νίκος Κατρακάζος,  χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του δήμου Σάμου ως θετική. Ο ίδιος περίμενε ότι σήμερα θα ήταν παρών στη σύσκεψη αυτή και κάποιος εκπρόσωπος της Κυβέρνησης να ενημερώσει  για τα μέτρα και τις πρωτοβουλίες που προτείνουν, ώστε να φτάσουμε να μιλάμε επιτελούς για αποσυμφόρηση της Σάμου.

Ο κ. Κατρακάζος δήλωσε,τόσο ο δήμος όσο και η Περιφέρεια εγκαίρως είχαν κτυπήσει το καμπανάκι για την αύξηση των προσφυγικών ροών προς την Σάμο αλλά η κυβέρνηση ήταν απούσα.

Ο Βουλευτής Σάμου κ. Δ.Σεβαστάκης τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει διασπορά από την Σάμο στην ηπειρωτική χώρα των προσφύγων και μεταναστών ώστε να βοηθηθούν και οι ίδιοι άλλα και η τοπική κοινωνία και αναφέρθηκε στις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του  .Στην δευτερολογία του επισήμανε οτι παραβιάζεται η συμφωνία από την πλευρά της Τουρκίας.

Παράλληλα ,ενημέρωσε του παραβρισκόμενους ότι υπάρχει διαφορά απόψεων μεταξύ του ιδίου και του υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής.

Το πρωί της Παρασκευής 6 Οκτωβρίου, υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση των 3 Βουλευτών του Σύριζα, Σάμου,Χίου και Μυτιλήνης με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ.Τόσκα  με  θεμα το προσφυγικό.

Στη συνέχεια πήραν το λόγο οι δημοτικές παρατάξεις του Δήμου Σάμου και οι φορείς.

Βασικά σημεία.

 Δημοτική παράταξη “Δράση Ενότητα Προοπτική”

Ο κ.Δ.Μηλίγκος δήλωσε ότι θα πρέπει, οι γέφυρες Δημοτικής και Περιφερειακής αρχής με την Kεντρική εξουσία να αποκατασταθούν. Οι τρείς Δήμοι του Βόρειου Αιγαίου με την συμμετοχή της Περιφέρειας θα πρέπει να ενωθούν ώστε να δώσουν περισσότερη διαπραγματευτική δύναμη στον κ. Σεβαστάκη, ώστε να πιέσει την Κυβέρνηση του για πλήρη αποσυμφόρηση της Σάμου.

Τονίστηκε και η ανάγκη δημιουργίας ειδικής επιτροπής προσφυγικής κρίσης.

 Δημοτική παράταξη “Λαϊκή Συσπείρωση” Σάμου 

Ο κ.Κ.Τζίχας υποστήριξε ότι είμαστε σε αδιέξοδο,χαρακτήρισε δικαιολογημένη την αγανάκτηση και την ανησυχία της κοινωνίας ,έκανε λόγο για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και των μεταναστών στο Κ.Υ.Τ ενώ δεν θεωρεί λύση την μεταφορά τους στην ενδοχώρα αλλά στις χώρες της Ευρώπης που επιθυμούν και οι ίδιοι .

Τέλος ο κ.Τζίχας, ζήτησε να σταματήσει η φημολογία που επικρατεί στη Σάμο το τελευταίο διαστημα και απευθύνθηκε προς την Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου να προβεί σε ενημέρωση, αν έχουν βάση η όχι όλα αυτά που ακούγονται και γράφονται στο διαδίκτυο.

Δημοτική παράταξη ‘Ανατροπή”

Ο κ.Χ. Χατζηχριστοδούλου ζήτησε να βρεθεί τρόπος για την άμεση αποσυμφόρηση της Σάμου και απευθύνθηκε στον βουλευτή Σάμου να πιέσει περισσότερο την κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση ώστε να μην δημιουργηθούν στο μελλον και άλλα προβλήματα στο νησί .

 Δημοτική παράταξη “ΑΚΙΣ “

Ο κ. Α.Σίμος είπε ότι δεν θα πρέπει να μιλάμε για αποσυμφόρηση απλά , αλλά για απομάκρυνση του κέντρου από το νησί γιατί αποτελεί πρώτη γραμμή Άμυνας .

Επίσης,πρότεινε την διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος με θεμα το προσφυγικό και ζήτησε από τον Δικηγορικό Σύλλογο Σάμου να αναλάβει τις διαδικασίες για την διενέργεια του.

Επιμελητήριο Σάμου

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σάμου κ. Γ.Κυριαζής επεσήμανε, ότι πρέπει να παρθούν δραστικά μέτρα όπως, να κλείσουν τα λιμάνια και το αεροδρόμιο του νησιού σε ένδειξη διαμαρτυρίας προς την Κυβέρνηση, καθώς δεν υπάρχουν όπως είπε πλέον, άλλα περιθώρια.

Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου 

Η Εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σάμου κα Νίκη Βεργίνη δήλωσε ότι η αστυνομία συμμετέχει διαχειριστικά στην καταγραφή και στην στη φρούρηση του Κ.Υ.Τ και σκοπός τους είναι η πρόληψη της παραβατικότητας και πάντα με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες του νησιού μας.

Λιμεναρχείο Σάμου  

Ο Υπολιμενάρχης της Σάμου κ. A.Ραμπατζίκος , τόνισε ότι το λιμενικό είναι εκείνο που αντιμετωπίζει τις προσφυγικές ροές.Τον Αύγουστο του 2017 είχαμε 1208 πρόσφυγες και μετανάστες, το Σεπτέμβριο 983 αφίξεις ,ενώ τον μήνα που διανύουμε μέχρι και σήμερα, ο αριθμός ανέρχεται στους 57 .

Πυροσβεστική Υπηρεσία Σάμου 

Ο Αντιπύραρχος Σάμου κ. Σ.Γιαννόπουλος δήλωσε, ότι σαν υπηρεσία είχαν κληθεί σε 8 περιστατικά πυρκαγιών στο Κ.Υ.Τ Σάμου κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ παραμένει εντός του κέντρου για προληπτικούς λογούς ένα όχημα της υπηρεσίας.

Νοσοκομείο Σάμου 

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Σάμου κ Θ. Λάζαρος, ανέφερε ότι το νοσοκομείο έχει υποστεί για το έτος  2016 επιβάρυνση στον προϋπολογισμό του απο τις υπηρεσίες που παρέχει προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, 20%, ενώ για το 9μηνο του 2017 η επιβάρυνση φτάνει στο 50%.

Όσον αφορά τα στοιχεία που είχε στην διάθεση του ο διοικητής του νοσοκομείου καταδεικνύουν ότι στο νοσοκομείο Σάμου εισήλθαν το 2016 για περίθαλψη και πρώτες βοήθειες 5.380 άτομα με το κόστος να φτάνει  στα 180.000 ευρώ, ενώ το 2017 πάνω από 7.000 άτομα με το κόστος  να ανέρχεται στις  220.000 ευρώ.

Από την πλευρά του,  ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ.Ταμπαχανιώτης, αναφέρθηκε στην δημιουργία  δομών, για την εκπαίδευση των προσφύγων και μεταναστών που θα λειτουργούν από το μεσημέρι μέχρι το απόγευμα. Ήδη στα γυμνάσια της πόλης της Σάμου υπάρχουν 15 με 17 παιδιά από τη Συρία και το Ιράκ, όπου κηδεμόνας των παιδιών αυτών είναι ο εκάστοτε εισαγγελέας.

Δικηγορικός Σύλλογος

Τέλος ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Γ.Κολλάρος είπε χαρακτηριστικά οτι επιβάλλεται να τηρηθεί ο νόμος 4375,ενώ έδωσε και παραδείγματα λέγοντας ότι υπάρχουν διοικητικές πράξεις για απέλαση προσφύγων και  μεταναστών οι οποίες δεν εφαρμόζονται και παραμένουν στο νησί για 7-8 μήνες .Παράλληλα προέτρεψε να ενεργοποιηθούν οι νομικές υπηρεσίες του δήμου Σάμου.

Παρακολουθήστε στιγμιότυπα από την ευρεία σύσκεψη για το προσφυγικό .

 

 

 

Related posts

Συνάντηση Δημάρχου Ανατολικής Σάμου με τον Πρόεδρο των Πυροσβεστών Βορείου Αιγαίου

admin

Ταξίδι 200 xρόνων: «Ο Καραγκιόζης στην Επανάσταση της Σάμου»

admin

1ο Τουρνουά Ποδοσφαίρου Α.Ε. ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ CUP Κ8-Κ10

admin

Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής Δυτικής Σάμου στις 26 Απριλίου 2024

admin

Συνάντηση Δημάρχου Δυτικής Σάμου με ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς για πολεοδομικά και χωροταξικά θέματα

admin

Νέο Πρόγραμμα Επιχορηγήσεων για Συλλόγους Πολιτισμού και Αθλητισμού στην Ανατολική Σάμο

admin

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Αυτοψίες στα σχολεία μετά τον σεισμό – Κανένα πρόβλημα

admin

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας Αγίου Κωνσταντίνου Πυθαγόρας Χατζηϊωάννου

admin

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στη Σάμο: Άμεση Κινητοποίηση του Δήμου Δυτικής Σάμου

admin