19.9 C
Σάμος
16/04/2024
Σαμιακά

Ολοκληρώθηκε το Παζάρι Ειρήνης

Αφιερωμένη στα παιδιά της Παλαιστίνης ήταν η Χριστουγεννιάτικη γιορτή που οργάνωσε η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης μαζί με το καθιερωμένο ΠΑΖΑΡΙ ΕΙΡΗΝΗΣ στον φιλόξενο χώρο του Εργατικού Κέντρου Σάμου, το Σάββατο 15 Δεκέμβρη.

Μεγάλη συμμετοχή, πολλά παιδικά χαμόγελα, κέφι, ωραία ποιήματα, θεατρικό παιχνίδι που οργάνωσε η θεατρολόγος Μαριάνα Λαμπρούλη και ενθουσίασε όλα τα παιδιά αλλά και τους μεγάλους που το παρακολούθησαν, συνέθεταν το περιεχόμενο της γιορτής που κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος των εκδηλώσεων. Στο πρόγραμμα της γιορτής συμμετείχαν τα παιδιά του 2ου δημοτικού πόλης Σάμου που παρουσίασαν το ποίημα «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος…»και ευχές που είχαν γράψει τα ίδια και τα παιδιά της συντακτικής επιτροπής της παιδικής εφημερίδας «Παιδική Φωλιά» Παγώνδα, με απαγγελίες ποιημάτων.

dav

Χαιρετισμό εκ μέρους της Επιτροπής απηύθυνε στην εκδήλωση ο Κώστας Τζίχας μέλος της Γραμματείας, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης, και έκανε έναν σύντομο απολογισμό της πλούσιας δραστηριότητας του 2018 η οποία όπως είπε είχε στο επίκεντρό της την  «διαρκή  προσπάθεια ενημέρωσης και αντίθεσης στα σχέδια των φιλοπόλεμων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων , να αρπάξουν με κάθε μέσο τον πλούτο των λαών , να σκορπίσουν το φόβο και τη δυστυχία , να σπείρουν την απογοήτευση και την υποταγή στη μοίρα, που θέλει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους».Αναφέρθηκε σύντομα στους κινδύνους από την εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που μετατρέπουν όπως είπε αναφερόμενος στους στίχους του ποιητή Άλκη Αλκαίου, τη χώρα μας σε ένα  «…πεδίο βολής σκληρό που ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι», τονίζοντας ότι ο λαός δεν πρέπει να χύσει το αίμα του για ξένα συμφέροντα αλλά να διεκδικήσει μαζί με την ειρήνη και τη δική του εξουσία.

dav

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαό για ελεύθερη ανεξάρτητη Παλαιστίνη στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Αν. Ιερουσαλήμ, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αγνοώντας την απόφαση της Βουλής για αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους, ενισχύει και σε στρατιωτικό επίπεδο την συνεργασία της με το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ

sdr

«Η Ε.Ε.Δ.Υ.Ε,- είπε – φέτος απευθύνεται με την καμπάνια της σε  Δασκάλους , γονείς και μαθητές από το δημοτικό ως το Λύκειο και τους καλεί να συζητήσουν αυτό το θέμα στα σχολεία τους, να μάθουν όλη την αλήθεια για το Παλαιστινιακό δράμα και να δημιουργήσουν με κάθε μορφή τέχνης πάνω στο θέμα της Αλληλεγγύης και υποστήριξης του αγώνα του Παλαιστινιακού λαού και της νεολαίας του. Μια καμπάνια που θα ολοκληρωθείμε εκδηλώσεις όπου θα παρουσιαστεί η καλλιτεχνική δημιουργία των μαθητών, τον Μάρτη του 2019».

sdr

Στη συνέχεια οι φίλοι της Ειρήνης διάλεξαν τα δώρα τους από το Παζάρι που είχε και φέτος πολλές  και όμορφες επιλογές από γλυκίσματα, κρασιά , χειροποίητα λικέρ, την πατροπαράδοτη «σούμα», λιαστά σύκα, καρύδια , μέλι και άλλα τοπικά και χειροποίητα προϊόντα προσφορά όλα, των μελών και φίλων της Επιτροπής Ειρήνης.

Ακολούθησε κέρασμα για όλα τα παιδιά και γλέντι για όλους που ξεκίνησε με όμορφα τραγούδια από τους Νίκο Καρβούνη , Μάριο Βαλωμένο μέλη της Επιτροπής και λαϊκά τραγούδια από τους Δημήτρη  Λεκάτη και Μανώλη Καραβασίλη που παρέσυραν όλους με το κέφι τους, μέχρι αργά το βράδυ.

Ολόκληρος ο χαιρετισμός της Πανσαμιακής Επιτροπής είναι ο παρακάτω:

«Αγαπητοί φίλοι και φίλες ,συναγωνίστριες και συναγωνιστές,

μικροί μας φίλοι,

η Πανσαμιακή επιτροπή Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ σας καλωσορίζει στο Χριστουγεννιάτικο ΠΑΖΑΡΙ της ΕΙΡΗΝΗΣ  με πολλή αγάπη και χαρά που είσαστε μαζί μας.

Διανύσαμε μια χρονιά με πλούσια δραστηριότητα που στο επίκεντρό της βρέθηκε η διαρκής προσπάθεια ενημέρωσης και αντίθεσης στα σχέδια των φιλοπόλεμων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων , να αρπάξουν με κάθε μέσο τον πλούτο των λαών , να σκορπίσουν το φόβο και τη δυστυχία , να σπείρουν την απογοήτευση και την υποταγή στη μοίρα, που θέλει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους.

Ήδη στη περιοχή μας υπάρχουν πόλεμοι , καταστροφές, θάνατος και τρανή απόδειξη των αποτελεσμάτων αυτής της πολιτικής είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες που φθάνουν μισοπνιγμένοι στο νησί μας και στα άλλα νησιά του Αιγαίου για να γλυτώσουν τη ζωή τους και να βρουν καλύτερες συνθήκες γι’ αυτούς και τα παιδιά τους. Εκατοντάδες παιδιά στην πιο τρυφερή ηλικία ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες σ’ αυτή την αθλιότητα των χοτ σποτ που εμείς παλεύουμε να κλείσουν και να δοθεί η δυνατότητα σ’ αυτούς τους ανθρώπους να πάνε στις χώρες που επιθυμούν.

 Νοιώθουμε αυτό τον κόσμο της αναγκαστικής προσφυγιάς δικούς μας ανθρώπους , ανθρώπους που είχαν τις ίδιες ελπίδες , τα ίδια όνειρα, αλλά και τα ίδια προβλήματα με μας. Που πάλευαν στις χώρες τους για την επιβίωση και τη καλυτέρευση της ζωής τους όπως κάνουμε κι’ εμείς. Που είχαν όνειρα να δουν τα παιδιά τους μορφωμένα με καλύτερη ζωή. Βρέθηκαν όμως κάτω από τις βόμβες και ξεριζώθηκαν.

Τον ίδιο κίνδυνο αντιμετωπίζουμε κι ‘ εμείς .Η κυβέρνηση και η Ε.Ε, το ΝΑΤΟ αυτή η πολεμική μηχανή που σπέρνει το θάνατο, ανάβουν τη φωτιά στο Αιγαίο και τα Βαλκάνια για να ελέγξουν τα πετρέλαια το φυσικό αέριο αλλά και τους δρόμους του εμπορίου για να βγάζουν αμύθητα κέρδη οι λίγοι που καταχρώνται το πλούτο που παράγουν με την καθημερινή κακοπληρωμένη εργασία τους οι λαοί.

Στήνουν σ’ όλη την Ελλάδα βάσεις. Στη Κρήτη στον Άραξο στη Θεσσαλονίκη στη Σύρο , Στη Κάρπαθο, στο Βόλο στην Αλεξανδρούπολη και αλλού.

Η Ελλάδα ολόκληρη έχει γίνει «ένα πεδίο βολής σκληρό , που ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι» όπως λέει στους στίχους  του ο ποιητής Άλκης Αλκαίος.

Αυτό στρέφει όλο το οπλοστάσιο των άλλων ιμπεριαλιστικών κρατών όπως η Ρωσία πάνω στη χώρα μας . Την κάνει πρώτο στόχο σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης.

Αυτές τις εξελίξεις προσπαθούμε να αποτρέψουμε με τους αγώνες μας. Σ’ αυτούς τους αγώνες έχει συμφέρον όλος ο λαός ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές, πολιτικές προτιμήσεις του καθένα , να συμμετέχει ενεργά. Η βόμβα δεν ξεχωρίζει ανθρώπους. Σκορπίζει αδιάκριτα τον θάνατο> Πρέπει να αντιδράσουμε , να ξεσηκωθούμε και να πούμε όχι στα πολεμοκάπηλα σχέδια. Όχι στην εξαθλίωση του λαού. Να μη γίνουν τα νέα παιδιά κρέας για τα κανόνια αυτών που και μετά τον πόλεμο θα κάθονται στο σβέρκο μας χωρίς να έχουν πάθει τίποτα.

 Γι’ αυτό μαζί με τους πολέμους τους πρέπει να καταργήσουμε κι’ αυτούς και τις κυβερνήσεις τους . Να έχει ο λαός , οι νέες γενιές τη δική τους εργατική λαϊκή εξουσία που θα νοιάζεται για τις δικές τους ανάγκες , που θα χρησιμοποιεί τον πλούτο γι’ αυτές τις ανάγκες και όχι για να γεμίζουν τα σεντούκια των τραπεζιτών των βιομηχάνων και των εφοπλιστών, που κάθονται, δεν δουλεύουν και πίνουν το αίμα του φτωχού κοσμάκη.

Αγαπητοί φίλοι και συναγωνιστές το φετινό παζάρι ειρήνης είναι αφιερωμένο στο δράμα του Παλαιστινιακού λαού και ιδιαίτερα των παιδιών της Παλαιστίνης που παλεύουν με τη σφεντόνα απέναντι στη πολεμική μηχανή ενός κράτους δολοφόνου, του Ισραήλ που έχει σκλαβωμένη τη γη τους.

Το Ισραήλ παράνομα και παρά τις αποφάσεις του ΟΗΕ έχει σχεδόν καταπατήσει ολόκληρη τη Παλαιστίνη. Σκοτώνει χωρίς διάκριση μεγάλους και παιδιά . Δεν τους επιτρέπει να μορφώνονται , να σπουδάζουν, θέλει να τους διώξει από την ίδια τη γη τους. Ο ηρωϊκός Παλαιστινιακός λαός δεν εγκαταλείπει τη χώρα του. Μένει εκεί και παλεύει. Χρειάζεται την αλληλεγγύη μας. Την υποστήριξη του αγώνα του για Ελεύθερη και Ανεξάρτητη Παλαιστίνη, στα σύνορα που είχαν συμφωνηθεί και χαραχθεί το 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ δεν εφαρμόζει την ομόφωνη απόφαση της Βουλής για επίσημη αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους. Αντίθετα έχει στενή στρατιωτική, πολιτική και οικονομική συνεργασία με το Ισραήλ για τον έλεγχο της Νότιο Ανατολικής Μεσογείου για λογαριασμό του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Με δυο λέξεις υποστηρίζει το κράτος – δολοφόνο του Παλαιστινιακού λαού.

Η  Ε.Ε.Δ.Υ.Ε φέτος απευθύνεται με την καμπάνια της σε  δασκάλους , γονείς και μαθητές από το δημοτικό ως το Λύκειο και τους καλεί να συζητήσουν αυτό το θέμα στα σχολεία τους, να μάθουν όλη την αλήθεια για το Παλαιστινιακό δράμα και να δημιουργήσουν με κάθε μορφή τέχνης πάνω στο θέμα της Αλληλεγγύης και υποστήριξης του αγώνα του Παλαιστινιακού λαού και της νεολαίας του. Μια καμπάνια που θα ολοκληρωθεί με εκδηλώσεις όπου θα παρουσιαστεί η καλλιτεχνική δημιουργία των μαθητών, τον Μάρτη του 2019.

Κλείνοντας θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τα παιδιά και τις δασκάλες του 2ου Δημοτικού της πόλης που είναι μαζί μας και θα μας δείξουν την καλλιτεχνική δουλιά τους, τα παιδιά της Παιδικής Φωλιάς Παγώνδα που θα μας απαγγείλουν ωραία ποιήματα, την θεατρολόγο Μαριάνα  Λαμπρούλη   που επιμελήθηκε το θεατρικό παιχνίδι που θα ακολουθήσει με όλα τα παιδιά. Να ευχαριστήσουμε ακόμη τον Νίκο Καρβούνη και τον Μάριο Μπαλωμένο που έχουν ετοιμάσει και θα μας παρουσιάσουν τραγούδια που συντροφεύουν τους αγώνες μας.

Τέλος ένα μεγάλο διαρκές ευχαριστώ σε όλες τις συναγωνίστριες και όλους τους συναγωνιστές που κάθε χρόνο από το υστέρημά τους φτιάνουν όμορφα και γευστικά δώρα για το ΠΑΖΑΡΙ μας που έχει σκοπό την ενίσχυση της Επιτροπής μας ( είναι ο μόνος οικονομικός πόρος που έχουμε για τις δραστηριότητές μας), καθώς και για τα γλυκά και αρμυρά εδέσματα για να κεράσουμε τα παιδιά και να έχουμε κι ‘ εμείς το μεζεδάκι μας για το γλεντάκι που θα κλείσει την βραδιά μας.

Σ’ αυτό το γλεντάκι θα παίξουν οι μουσικοί Δημήτρης Λεκάτης και Μανώλης Καραβασίλης τους οποίους επίσης θερμά ευχαριστούμε.

Ευχόμαστε σε όλους να περάσουμε καλά. Όμορφα Χριστούγεννα και ο καινούργιος χρόνος με υγεία χαρά και δημιουργία.

Πάνω απ’ όλα αγωνιστική διάθεση για όλα όσα πρέπει να παλέψουμε».

Related posts

Έκτακτη επικαιρότητα: Φωτιά σε κατοικία στους Μυτιληνιούς Σάμου

admin

Το Νοσοκομείο Σάμου σε αποστολή σωτηρίας – Εντυπωσιακή άσκηση για αντιμετώπιση αεροπορικού ατυχήματος!

admin

Έκκληση για αίμα

admin

Πορεία Ειρήνης στη Σάμο

admin

ΜΜΕ / Απεργία των δημοσιογράφων την Τρίτη 16 Απριλίου

admin

Εισαγωγή στην Α’ Τάξη Πειραματικών Σχολείων έως 17 Απριλίου

admin

Συναυλία Μιχάλη Χατζηγιάννη στη Σάμο

admin

Ο νέος δικαστικός χάρτης στη Σάμο και την Ικαρία

admin

Έξυπνες κινήσεις στο «7ο Σαμιακό Φοιτητικό ατομικό Σκακιστικό Πρωτάθλημα» – Δείτε τι εγινε!

admin