14.9 C
Σάμος
20/04/2024
Σαμιακά

Ουσιαστική παρέμβαση Μαυρατζώτη στον Υπουργό Οικονομικών

Στην τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα εκ μέρους του Επιμελητηρίου Σάμου, τον λόγο έλαβε ο Οικονομικός Επόπτης κ. Ελισσαίος Μαυρατζώτης, μεταφέροντας εύλογους προβληματισμούς και δυσκολίες των επιχειρηματιών και των κατοίκων του νησιού.

Ο κ. Μαυρατζώτης τόνισε την σπουδαιότητα της επιστρεπτέας προκαταβολής, χαρακτηρίζοντας τη σημαντική καθώς μπόρεσε σε ένα βαθμό να κρατήσει όρθιες τις επιχειρήσεις μέσα στο χάος της πανδημίας.

Επεσήμανε πως η Σάμος πέρα από την πανδημία και το  μεταναστευτικό έχει να αντιμετωπίσει και τις καταστροφικές συνέπειες του σεισμού. Παρά τις προσπάθειες της Κυβέρνησης και του κ. Τριαντόπουλου που πολλές φορές έχει επισκεφθεί το νησί ο κ. Μαυρατζώτης υπογράμμισε κάποια ζητήματα που εκκρεμούν.

«Δεν έχει αποτυπωθεί στην εφορία η εξάμηνη παράταση που έχει υπογραφεί όσο αναφορά τις αναστολές πληρωμών δόσεων, ρυθμίσεων και εισφορών Φ.Π.Α αλλά και όλων των οφειλών στην εφορία διότι το σύστημα είναι τέτοιο και δε μπορεί να το δεχτεί, ωστόσο αυτό δημιουργεί πρόβλημα καθώς στα Α.Φ.Μ των επιχειρήσεων οι ρυθμίσεις όλες έχουν χαθεί αφού ζητάνε να πληρωθεί ο Νοέμβριος του 2020 όπου στο σύστημα δεν έχει δοθεί αναστολή λόγω σεισμού. Είναι σοβαρό πρόβλημα που καλούνται 4.000 πολίτες να το λύσουν με ραντεβού στην εφορία εν μέσω πανδημίας.»

Ο κ. Μαυρατζώτης πρότεινε να δοθεί περαιτέρω 4μηνη παράταση αφού πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν λάβει το 20% της προκαταβολής από τις ζημιές. Συνολικά ανέφερε είναι γύρω στις 400 επιχειρήσεις και 2000 νοικοκυριά που έχουν την αγωνία πότε θα αποτυπωθεί το τελικό ποσό αποζημίωσης για το σεισμό, την πλημμύρα και το τσουνάμι.

Στη συνέχεια του λόγου του, υπενθύμισε στον Υπουργό, ότι η Σάμος βιοπορίζεται σε ποσοστό 75% από τον τουρισμό επομένως θα χρειαστεί το Επιμελητήριο ή οι Δήμοι να χρηματοδοτηθούν επιπλέον για την προώθηση του τουρισμού, καθώς παρά το γεγονός ότι «ανοίγει» ο τουρισμός στις 14 Μάϊου οι κρατήσεις για το νησί μας δεν δείχνουν κάτι τέτοιο, αφού είναι πολύ χαμηλές.

Τέλος επεσήμανε σχετικά με το επίδομα ενοικίου ότι η Κυβέρνηση πρέπει να αφαιρέσει από το ΦΕΚ το κριτήριο της χιλιομετρικής απόστασης που είναι στα 25χλμ.

« Το πρόβλημα είναι ότι άνθρωποι που ίσως έχουν ένα καλύβι στο οποίο δε ζουν στα 5-7 χλμ από το σπίτι τους δεν μπορούν να πάρουν το επίδομα ενοικίου.

Για την Σάμο 25 χλμ είναι η απόσταση από την μία άκρη του Δήμου Ανατολικής Σάμου στην άλλη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Related posts

Σε οριακό σημείο τα κωδωνοστάσια του ιερού ναού Αγίου Νικολάου Κοκκαρίου μετά τον σεισμό

admin

Νέα καταγραφή του Φυσητήρα στα νερά μεταξύ Χίου, Ικαρίας και Σάμου

admin

Δώσε Ζωή – Η Ένωση Στρατιωτικών Σάμου καλεί σε Εθελοντική Αιμοδοσία – 20/4/2024

admin

Σεισμική δόνηση 4,4 Ρίχτερ στη Σάμο

admin

Τ.Ο.Ε.Β. Κάμπου Χώρας – Πρόσληψη ενός υδρονομέα

admin

Αυτές είναι οι παραλίες του νομού Σάμου που απαγορεύονται ξαπλώστρες και ομπρέλες

admin

Ο Αντιπρόεδρος ξενοδόχων επιβεβαιώνει: “Φέτος θα είναι η χρονιά της Σάμου”

admin

Έκτακτο Δελτίο Καιρού για τη Σάμο: Kακοκαιρία προ των πυλών

admin

Η Ανεζινιώ Σταμούλη η νέα Διοικήτρια στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Σάμου

admin