17.9 C
Σάμος
25/04/2024
Δήμος

Ο αντιδήμαρχος Μαραθοκάμπου σχετικά με την λειτουργία του Πρακτορείου των ΕΛΤΑ

Η Εισήγηση  Αντιδημάρχου Σάμου Εμμανουήλ Ι. Ισιδώρου στο Δημοτικό Συμβούλιο, σχετικά με την λειτουργία του Πρακτορείου των ΕΛΤΑ στην Δημοτική Κοινότητα Μαραθοκάμπου.

Από την 26η Μαρτίου 2018, ανακλήθηκε η σύμβαση του πρακτορείου των ΕΛΤΑ το οποίο εξυπηρετούσε την Δημοτική Κοινότητα Μαραθοκάμπου, με αποτέλεσμα να μην παρέχονται οι ανάλογες υπηρεσίες για τον Μαραθόκαμπο, και τους οικισμούς Όρμος Μαραθοκάμπου, Κάμπος Μαραθοκάμπου, Λιμνίωνα και Αγία Κυριακή.

Στο διάστημα αυτό έως και σήμερα, οι κάτοικοι των περιοχών αυτών αναγκάζονται τρείς (3) φορές την εβδομάδα να μεταβαίνουν οι ίδιοι στο Δημοτικό Κατάστημα της Δ.Ε. Μαραθοκάμπου (Κ.Ε.Π.) για να παραλάβουν την αλληλογραφία τους από υπάλληλο πρακτορείου ΕΛΤΑ της περιοχής του Πλατάνου, που εξυπηρετεί προσωρινά την περιοχή. Η κατάσταση που επικρατεί είναι απαράδεκτη καθώς ο κάθε κάτοικος πρέπει να «ψάξει» κάθε στοίβα που είναι επάνω στα τραπέζια της αίθουσας, χωρίς να διασφαλίζεται η ιδιωτικότητα και τα προσωπικά δεδομένα του κάθε πολίτη, αλλά και με το κίνδυνο να χαθεί κάποια σημαντική επιστολή. Ειδικά τώρα, όπου με την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου, οι περισσότεροι κάτοικοι, λόγω εργασίας ή αναψυχής, μετακομίζουν στις κατοικίες τους στις περιοχές του Όρμου Μαραθοκάμπου, Κάμπου, και Λιμνιώνα, είναι αδύνατο να διαθέτουν χρόνο και έξοδα ώστε να πηγαίνουν τρείς (3) φορές την εβδομάδα να «ψάχνουν» για τους λογαριασμούς τους.

Πέραν του θέματος της αλληλογραφία, ο ταχυδρόμος μοίραζε τις πληρωμές από συντάξεις στους συνταξιούχους της περιοχής. Όπως είναι γνωστό, άτομα άνω των 72 ετών δεν οφείλουν να έχουν λογαριασμό τραπέζης για την κατάθεση της σύνταξής τους, και έχουν την επιλογή να παραλάβουν την σύνταξη τους από τα ΕΛΤΑ. Είναι γεγονός ότι ο αριθμός των υπερήλικων στην Δημοτική Κοινότητα Μαραθοκάμπου είναι αρκετά μεγάλος, με αποτέλεσμα οι περσσόεροι υπερήλικες να μην διαθέτουν μέσο μετακίνησης ή άλλο άτομο να τους βοηθήσει, και έτσι να κινδυνεύουν να μην μπορούν να εισπράξουν τη μοναδική πηγή εισοδήματος τους. Ο ταχυδρόμος, που εξυπηρετούσε την περιοχή, γνώριζε τα άτομα αυτά προσωπικά, γνώριζε που μένουν, πότε είναι σπίτι και αν έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας και εξυπηρετούσε τον κόσμο ανάλογα με την κάθε περίπτωση. Ενώ με την τωρινή κατάσταση, όλοι οι υπερήλικες, αναγκάζονται, να πάνε στο Κ.Ε.Π. με την όποια δυσκολία και αν έχουν, να περιμένουν στην ουρά για αρκετή ώρα με τους άλλους συνταξιούχους ώστε να εξυπηρετηθούν.

Επιπλέον, το πρακτορείο του ΕΛΤΑ ήταν σημείο για την εξόφληση των λογαριασμών όπως ΔΕΗ, ΟΤΕ, ασφαλιστικά ταμεία, και βεβαιωμένες οφειλές Δ.Ο.Υ., κάτι που πλέον αναγκάζει τους κατοίκους να μεταβούν στο Καρλόβασι για να πληρώσουν τις οφειλές τους, γεγονός που για άλλη μια φορά καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολο για τους υπερήλικες που δεν διαθέτουν μέσο μεταφοράς.
Το κύριο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί είναι ότι οι περισσότεροι κάτοικοι κινδυνεύουν να χάσουν τις δόσεις ή ρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιήσει με ΔΕΗ, ΕΦΟΡΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ κτλ, διότι δεν παραλαμβάνουν εγκαίρως τους λογαριασμούς τους ή διότι δε διαθέτουν το χρόνο να πάνε στο Καρλόβασι εγκαίρως και να καταβάλουν εμπρόθεσμα τη δόση τους. Ειδικά, πρόβλημα δημιουργείται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ που αν λήξουν, ο μόνος τρόπος εξόφλησης τους είναι στο υποκατάστημα της πόλης της Σάμου, και αυτό μόνο όταν λειτουργεί το ταμείο.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΑΥΤΟ

Προτείνω

Τη σύνταξη επιστολής, κοινοποιούμενη προς ΔΕΗ ΑΕ, ΟΤΕ ΑΕ, Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, Τράπεζες και Δ.Ο.Υ Σάμου, στην οποία να διευκρινιστεί η προσωρινή «ανωμαλία» αναφορικά με τη δυσκολία της παράδοσης αλληλογραφίας στους κατοίκους της Δ.Κ. Μαραθοκάμπου και συνάμα να δοθεί περίοδος χάριτος έτσι ώστε αφενός να μην χρεωθούν οι κάτοικοι τόκους υπερημερίας και αφετέρου να μη χαθούν υπάρχουσες ρυθμίσεις λόγω ολιγοήμερης καθυστέρησης πληρωμής. Τέλος, ειδικά για τη ΔΕΗ ΑΕ να δοθεί η δυνατότητα εξόφλησης ληγμένων οφειλών και σε άλλα σημεία εξόφλησης πέραν του υποκαταστήματος στη πόλη της Σάμου.
Τη σύνταξη επιστολής προς τα ΕΛΤΑ για την επίσπευση της διαδικασίας αναφορικά με τον ανάδοχο του πρακτορείου στη Δημοτική Κοινότητα Μαραθοκάμπου.

Εμμανουήλ Ι. Ισιδώρου

Αντιδήμαρχος Σάμου

Related posts

1ο Τουρνουά Ποδοσφαίρου Α.Ε. ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ CUP Κ8-Κ10

admin

Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής Δυτικής Σάμου στις 26 Απριλίου 2024

admin

Συνάντηση Δημάρχου Δυτικής Σάμου με ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς για πολεοδομικά και χωροταξικά θέματα

admin

Νέο Πρόγραμμα Επιχορηγήσεων για Συλλόγους Πολιτισμού και Αθλητισμού στην Ανατολική Σάμο

admin

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Αυτοψίες στα σχολεία μετά τον σεισμό – Κανένα πρόβλημα

admin

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας Αγίου Κωνσταντίνου Πυθαγόρας Χατζηϊωάννου

admin

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στη Σάμο: Άμεση Κινητοποίηση του Δήμου Δυτικής Σάμου

admin

Η ατζέντα του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Σάμου

admin

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Ειδική εκπαίδευση για τις Ομάδες Εθελοντών Πυροσβεστών

admin