18.9 C
Σάμος
28/03/2024
Δήμος

Ο δήμος Σάμου για το 14ο Αναπτυξιακό Συνέδριο

Το 14ο Αναπτυξιακό Συνέδριο που φιλοξενείται αύριο και μεθαύριο στη Λέσβο θα μπορούσε υπό διαφορετικές συνθήκες να αποτελεί, πράγματι, μια ευκαιρία. Μια πλατφόρμα γόνιμης συζήτησης και συνεργασίας προκειμένου να αρθούν αδιέξοδα και να βρεθούν πρακτικές και εφαρμόσιμες λύσεις για τα προβλήματα που χρόνια τώρα απασχολούν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και υπονομεύουν όχι μόνον την ανάκαμψη της χειμαζόμενης οικονομίας τους, αλλά ακόμη και τη συνοχή των τοπικών κοινωνιών τους.

Οι ακρίτες του ΒΑ Αιγαίου έχουν να αντιμετωπίσουν όχι μόνον τα δεινά της οικονομικής κρίσης και τα αυτονόητα ζητήματα που προκύπτουν από αυτή καθαυτή τη νησιωτική τους υπόσταση και απομακρυσμένη, συνοριακή γεωγραφική τους θέση, αλλά και δυσανάλογα μεγάλο βάρος του προσφυγικού/μεταναστευτικού προβλήματος.
Κάθε προσπάθεια να αντιμετωπιστούν με γνήσιο ενδιαφέρον και εμπνευσμένες πρωτοβουλίες οι ιδιαιτερότητες που αντιμετωπίζει αυτός ο κρίσιμος για όλη την Ελλάδα τόπος, θα έβρισκαν το Δήμο Σάμου πρόθυμο να συνεισφέρει ουσιαστικά στο διάλογο και μάλιστα με ρεαλιστικές και μελετημένες προτάσεις και όχι με προσχηματικά ευχολόγια.

Κάτι τέτοιο, όμως, δε συμβαίνει.

Ο ίδιος ο τίτλος “Αναπτυξιακό” Συνέδριο για το ΒΑ Αιγαίο μοιάζει εξ αρχής με οξύμωρο σχήμα, από τη στιγμή που  διεξάγεται με πανηγυρικό χαρακτήρα απ’ τη μία, αλλά απ’ την άλλη χωρίς να έχει υπάρξει ως τώρα η παραμικρή ειλικρινής διάθεση να ξεπεραστούν τα πιο βασικά εμπόδια γι’ αυτή την ανάπτυξη:

  • Χιλιάδες κατατρεγμένοι πρόσφυγες και μετανάστες εξακολουθούν και βρίσκονται εγκλωβισμένοι και απελπισμένοι, πλέον, στα νησιά μας και, από τις αρχές της χρονιάς, κάθε μέρα ο αριθμός τους αυξάνεται.
  • Ο μειωμένος ΦΠΑ  καταργείται σε λίγες εβδομάδες.
  • Ουδεμία εξαίρεση ισχύει για τους ακριτικούς προορισμούς σε ό,τι αφορά το τέλος διανυκτέρευσης, παρότι ο ήδη πληγωμένος τουρισμός αποτελεί τη βασικότερη πρόσοδο για τον τοπικό πληθυσμό.
  • Κανένα νομικό εργαλείο ή εθιμικό κεκτημένο της ΕΕ σε ό,τι αφορά την ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας δεν έχει αξιοποιηθεί ως τώρα από την κυβέρνηση προκειμένου να αμβλυνθούν οι δεδομένες ανισότητες σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα -ούτε καν σ’ αυτή την περίοδο έκτακτης ανάγκης, λόγω του προσφυγικού/μεταναστευτικού.

  • Σε εποχή ιδιαίτερα τεταμένων σχέσεων με τη γείτονα χώρα, η Σάμος, π,χ., που απέχει σε θαλάσσια ευθεία 1300 μέτρα από την Τουρκία, εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται περίπου όπως το Μοναστηράκι, που απέχει, στην ευθεία του χάρτη, 1300 μέτρα από το Μέγαρο Μαξίμου. Πρακτικώς, σε όλα. Ακόμη και στο μεταφορικό ισοδύναμο.

Ο Δήμος Σάμου, εξ αρχής επεδίωξε και εξακολουθεί να επιθυμεί την ειλικρινή συνεργασία με κάθε φορέα προκειμένου να προσεγγισθούν με πραγματισμό και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα πιο πάνω θέματα.
Γι’ αυτό και χαιρέτισε το αναπτυξιακό πρόγραμμα ειδικού σκοπού Βορείου Αιγαίου, παρότι το κονδύλι των 25.000.000   δεν επαρκεί, καλύπτει μονό στοιχειώδες ανάγκες που δεν είναι επιλέξιμες από το ΕΣΠΑ ή από άλλα πρόγραμμα.
Γι’ αυτό και αναγνώρισε τη συμβολή της πολιτείας στην παράταση του καθεστώτος της “ημερήσιας βίζας” από την Τουρκία, η οποία, πρέπει πάντως να σημειώσουμε, ήλθε να προστεθεί στις κοπιώδεις προσπάθειες προς την κατεύθυνση  αυτή που είχαν, νωρίτερα, καταβάλει σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο ο Δήμος Σάμου, σε συνεργασία και με άλλους δήμους του ΒΑ Αιγαίου.

Γι’ αυτό και έχει υποβάλει όλα αυτά τα χρόνια απόλυτα τεκμηριωμένες προτάσεις, έχει, σε συνεργασία και με την ΚΕΔΕ εκπονήσει μελέτες που θα μπορούσαν να έχουν αποτελέσει ανεκτίμητο εφόδιο στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, έχει, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του κινητοποιήσει ευρωπαϊκά όργανα, έχει συνεισφέρει στη νομική επιχειρηματολογία για μια ευνοϊκότερη από την ισχύουσα ερμηνεία της συμφωνίας Τουρκίας-Ε.Ε για το προσφυγικό, έχει πάρει πρωτοβουλίες για κάθε είδους συνέργειες που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην επίλυση των πιο πάνω καυτών ζητημάτων.

Δυστυχώς, όμως, εκτίμησή μας είναι ότι το “Αναπτυξιακό’’ Συνέδριο της Λέσβου δε διεξάγεται με τέτοιο σκοπό. Διεξάγεται στο πλαίσιο ενός ενθουσιώδους αφηγήματος που θέλει την ανάπτυξη να έρχεται, χωρίς όμως να εξηγεί πώς ακριβώς θα συμβεί αυτό στην ταλαιπωρημένη περιοχή του ΒΑ Αιγαίου, όταν οι βασικές παράμετροι που την εμποδίζουν δε βρίσκονται καν στην ατζέντα της συζήτησης.

Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη Σάμο, αν είναι να μας επισκεφθεί η ανάπτυξη τον Αύγουστο που “θα βγούμε στις αγορές”, θα έλθει και θα βρει στο νησί μας χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να φιλοξενούνται σε μια δομή που μπορεί να αντέξει μερικές εκατοντάδες, αν μείνει σε ξενοδοχείο θα πληρώσει τέλος διανυκτέρευσης, αν βάλει βενζίνη θα την πληρώσει με 24% ΦΠΑ…
Εάν, λοιπόν, υπό αυτές τις συνθήκες θεωρεί η κυβέρνηση ότι θα μείνει κιόλας στο νησί μας, η “ανάπτυξη”, μάλλον αυταπατάται -σκοπίμως, από αφέλεια ή από υπεραισιοδοξία, δεν έχει σημασία.

Σημασία έχει να βρεθούν πραγματικές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα.
Σε μια τέτοια πρωτοβουλία, ο Δήμος Σάμου θα ήταν ο πρώτος που θα συμμετείχε με ειλικρίνεια και ενθουσιασμό. Στο Συνέδριο της Λέσβου, όμως, αναπόφευκτα, δεν έχει θέση.

Related posts

Σύσκεψη για τον τουρισμό Δήμων Ανατολικής και Δυτικής Σάμου

admin

Ομιλία Γιάννη Πανούση:«Μικροδιάβολοι ή άγουροι εγκληματίες»

admin

Ξεκινάει η διανομή του Πακέτου Συμμετοχής για τον Ημιμαραθώνιο «Πυθαγόρας ο Σάμιος»

admin

Εθιμοτυπική συνάντηση Δημάρχου Ανατολικής Σάμου με τον νέο Διοικητή της 79 ΑΔΤΕ

admin

Yπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Συκιά Σπαθαραίων

admin

Δήμος Ανατολικής Σάμου – Πρόγραμμα Πρόληψης Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής

admin

Εθελοντική δράση εξωραϊσμού παραλιακής πόλεως Σάμου

admin

Μήνυμα Δημάρχου Ανατολικής Σάμου για τον Εορτασμό της 25ης Μαρτίου

admin

Προκήρυξη για την επιλογή Συμπαραστάτη του Δημότη & της Επιχείρησης στο Δήμο Ανατολικής Σάμου

admin