22.9 C
Σάμος
16/04/2024
Σαμιακά

Ο Ι.Ν. Αγίου Χαραλάμπους τιμά τη μνήμη των Αγίων Μαρτύρων Ακίνδυνου, Πηγασίου, Ελπιδοφόρου, Ανεμποδίστου και Αφθονίου

Στις 2 Νοεμβρίου, η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των Αγίων Μαρτύρων Ακίνδυνου, Πηγασίου, Ελπιδοφόρου, Ανεμποδίστου και Αφθονίου.

Ο Ιερός Ναός του Άγιου Χαραλάμπους πόλεως Σάμου, τιμώντας τη μνήμη τους, θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου στις 18:30 το απόγευμα, Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό και την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου στις 7:30-10:00 το πρωί, Θεία Λειτουργία.

Σύμφωνα με την εκκλησία ο Ακίνδυνος, ο Πηγάσιος, ο και ο Ανεμπόδιστος ήταν αξιωματούχοι του Πέρση βασιλιά Σαβώριου και ομολόγησαν με γενναιότητα ότι είναι χριστιανοί με αποτέλεσμα να συλληφθούν και να βασανιστούν.

Στη συνέχεια, τούς υποχρέωσαν να μπουν μέσα στις φλόγες μιας  μεγάλης φωτιάς, αλλά με τις θερμές δεήσεις τους προς το Θεό προκάλεσαν θύελλα με βροχή, που έσβησε τη φωτιά. Το θαύμα αυτό έγινε αιτία να αναβληθεί η θανατική ποινή και μάλιστα, με το φωτισμό του Αγίου Πνεύματος, να ασπαστεί το χριστιανισμό ο Αφθόνιος και να βαπτιστεί στο όνομα της Παναγίας Τριάδας.

Μετά από μερικές μέρες ωστόσο, ύστερα από τις ατυχείς προσπάθειες να τους αλλάξουν το χριστιανικό  φρόνημα, διετάχθη ο αποκεφαλισμός του Αφθονίου, ο οποίος με σταθερή πίστη στο ιερό Ευαγγέλιο, δήλωσε την αδυναμία της ειδωλολατρίας απέναντι στη χάρη του αληθινού Τριαδικού Θεού.

Ο  Ελπιδοφόρος, ο οποίος όχι μόνο ήταν πιστός στο Χριστό, αλλά και πρώτος της Συγκλήτου, κλήθηκε να αλλάξει την πίστη του.   Απάντησε τότε πως πιστεύει στο Χριστό, διότι Αυτός είναι «η οδός και η αλήθεια και η ζωή». Έτσι διατάχθηκε η θανάτωσή του μαζί με άλλους εφτά χιλιάδες χριστιανούς.

Ο Ακίνδυνος, ο Πηγάσιος και ο Ανεμπόδιστος ρίχτηκαν σε λάκκο με θηρία, αλλά έμειναν αβλαβείς. Το θαύμα αυτό οδήγησε τη μητέρα του βασιλιά στην Εκκλησία και στον χριστιανισμό. Στο τέλος οι μάρτυρες ρίχτηκαν σε φλογισμένο καμίνι, για να λάβουν τον αμαράντινο της δόξης στέφανο.

Related posts

Έκτακτη επικαιρότητα: Φωτιά σε κατοικία στους Μυτιληνιούς Σάμου

admin

Το Νοσοκομείο Σάμου σε αποστολή σωτηρίας – Εντυπωσιακή άσκηση για αντιμετώπιση αεροπορικού ατυχήματος!

admin

Έκκληση για αίμα

admin

Πορεία Ειρήνης στη Σάμο

admin

ΜΜΕ / Απεργία των δημοσιογράφων την Τρίτη 16 Απριλίου

admin

Εισαγωγή στην Α’ Τάξη Πειραματικών Σχολείων έως 17 Απριλίου

admin

Συναυλία Μιχάλη Χατζηγιάννη στη Σάμο

admin

Ο νέος δικαστικός χάρτης στη Σάμο και την Ικαρία

admin

Έξυπνες κινήσεις στο «7ο Σαμιακό Φοιτητικό ατομικό Σκακιστικό Πρωτάθλημα» – Δείτε τι εγινε!

admin