14.9 C
Σάμος
20/04/2024
Σαμιακά

Ο «Κήρυκος Λίθος» διοργανώνει την πρώτη διεπιστημονική ημερίδα στη Σάμο

Η εφημερίδα «Κήρυκος Λίθος» και η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου συνδιοργανώνουν την πρώτη Διεπιστημονική Ημερίδα με θέμα “Η θέση της Σάμου: ιστορική, γεωπολιτική και οικονομική προσέγγιση”.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα το Σάββατο 21 Ιουλίου 2018, ώρα 18:30 στον προαύλιο χώρο της Βιβλιοθήκης Σάμου (Θεμιστοκλή Σοφούλη 47).

Η Σάμος, το ξεχωριστό και ιδιαίτερο για τη φυσική του ομορφιά και πολιτιστική γοητεία νησί του Βορείου Αιγαίου αποτέλεσε για την εφημερίδα μας τον τόπο “γεννήσεως” της πριν από μερικά χρόνια, όταν ακόμη ήμασταν μαθητές. Τότε προσπαθήσαμε δειλά δειλά, χωρίς κανενός είδους υποστήριξη από τρίτους, να δημιουργήσουμε μία μαθητική εφημερίδα.

Η δημιουργία ήταν εύκολη, η λειτουργία της όμως αφάνταστα δύσκολη. Περιπέσαμε σε καίρια και ίσως ανόητα σφάλματα, αποτύχαμε, αλλά το κυριότερο στοιχείο μας είναι ότι ποτέ δεν τα παρατήσαμε. Ο Κήρυκος Λίθος οφείλει την ύπαρξη και την εύρυθμη λειτουργία του στην κυριολεκτική αγάπη και αγαστή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των μελών του.

Με κόπο, προσωπική δουλειά, ατέλειωτες νύχτες και αμέτρητες εργατοώρες καταφέραμε να “στήσουμε” από το μηδέν, μολονότι οι ίδιοι δεν είμαστε επαγγελματίες, μία καθόλα επαγγελματική εφημερίδα υπηρετούσα την διαφάνεια, την αμερόληπτη, έγκαιρη και οπωσδήποτε έγκυρη ενημέρωση. Πλέον, η συντακτική μας ομάδα πλαισιώνεται από φοιτητές, ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες από όλη την Ελλάδα, ενώ το αναγνωστικό μας κοινό είναι σταθερώς διευρυνόμενο.

Θέλοντας να τιμήσουμε το νησί της προσωπικής μας καταγωγής αλλά και της προέλευσης της εφημερίδας μας, αποφασίσαμε να συνδιοργανώσουμε με την Περιφερειακή Ενότητα Σάμου την 1η Διεπιστημονική Ημερίδα με θέμα “Η θέση της Σάμου: ιστορική, γεωπολιτική και οικονομική προσέγγιση”, όπου θα τοποθετηθούν επί του αντικειμένου τους καταξιωμένοι στο πλαίσιο του νησιού αλλά και πανελλαδικά ομιλητές. Ειδικότερα, οι ομιλητές είναι οι εξής:

1. Μιχάλης Βελώνης, Φιλόλογος (Α’ ιστορική προσέγγιση): “Σάμος: Ιστορική αναδρομή από το 1850 έως το 1912”.
2. Εμμανουήλ Βαρβούνης, Καθηγητής Λαογραφίας ΔΠΘ (Β’ Ιστορική προσέγγιση): “Σάμος: Ιστορική αναδρομή από το 1913 έως το 1974”.
3. Αλέξανδρος Μαλλιάς, Πρέσβης επί τιμή – συγγραφέας (γεωπολιτική προσέγγιση): “Πολιτική συνεννόηση και Εθνική Ασφάλεια”.
4. Νεκτάριος Σιδηρόπουλος, Οικονομολόγος – συγγραφέας(οικονομική προσέγγιση): “Σάμος : Κίνδυνοι και ευκαιρίες, σε περιβάλλον οικονομικής ύφεσης”.

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων θα προσφέρουμε διάφορα εδέσματα και φυσικά θα ρέει άφθονα ο παγκοσμίου φήμης σαμιακός οίνος.

Βασική μας επιδίωξη είναι να περάσουμε όλοι ένα ενδιαφέρον, δημιουργικό θερινό δειλινό, συνδυάζοντας την ψυχαγωγία και την ευκαιρία για μάθηση! Σας περιμένουμε όλους εκεί!

Η συντακτική ομάδα του ΚΗΡΥΚΟΣ ΛΙΘΟΥ.)

Related posts

Συναγερμός στο Pappa Beach – Ολοκληρωτική καταστροφή οικήματος από πυρκαγιά

admin

Πορεία Ειρήνης από την ΚΕΔΝ Σάμου στην πλατεία Πυθαγόρα

admin

Σε οριακό σημείο τα κωδωνοστάσια του ιερού ναού Αγίου Νικολάου Κοκκαρίου μετά τον σεισμό

admin

Νέα καταγραφή του Φυσητήρα στα νερά μεταξύ Χίου, Ικαρίας και Σάμου

admin

Δώσε Ζωή – Η Ένωση Στρατιωτικών Σάμου καλεί σε Εθελοντική Αιμοδοσία – 20/4/2024

admin

Σεισμική δόνηση 4,4 Ρίχτερ στη Σάμο

admin

Τ.Ο.Ε.Β. Κάμπου Χώρας – Πρόσληψη ενός υδρονομέα

admin

Αυτές είναι οι παραλίες του νομού Σάμου που απαγορεύονται ξαπλώστρες και ομπρέλες

admin

Ο Αντιπρόεδρος ξενοδόχων επιβεβαιώνει: “Φέτος θα είναι η χρονιά της Σάμου”

admin