20.9 C
Σάμος
28/03/2024
Σαμιακά

Ο Σύλλογος Εργαζομένων για την κατάσταση του Γεν. Νοσοκομείου Σάμου

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γεν. Νοσοκομείου Σάμου επανέρχεται για πολλοστή φορά και απευθύνεται στην Κυβέρνηση και στους αρμόδιους, στους εργαζόμενους και στον Σαμιακό λαό για την κατάσταση που επικρατεί στην δημόσια υγεία και ιδιαιτέρα στην Σάμο. Η συνεχιζόμενες πολιτικές Υποβαθμίσεις της δημόσιας Υγείας ,που την θεωρούν κόστος, έχει ως  αποτέλεσμα  την υποχρηματοδότηση , την υποστελέχωση , τις απλήρωτες εφημερίες των γιατρών, τον παλαιωμένο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό καθώς και τον Η.Μ εξοπλισμό. Οι συνεχιζόμενες ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό, τα ελλιπή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους, οι παλιές-φθαρμένες  κτιριακές εγκαταστάσεις που δεν επισκευάζονται ,έχουν φέρει τους Υγειονομικούς σε απόγνωση και σε εργασιακή εξουθένωση.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες τις Κυβέρνησης στη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος που ενώ εγκλωβίζουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά μας δεν έχει μεριμνήσει για τις στοιχειώδη συνθήκες διαβίωσης καθώς και για την υγειονομική τους κάλυψη μέσα στο χώρο φιλοξενίας. Το πρόβλημα των κρουσμάτων της φυματίωσης είναι υπαρκτό. Οι καθησυχαστικές δηλώσεις του Διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας όπως και η επίσκεψη από εκπρόσωπο του ΚΕΕΛΠΝΟ , δεν καθησύχασαν  ,ούτε τους υγειονομικούς , ούτε τους πολίτες της Σάμου. Πιστεύουμε, ότι με ευθύνη του Υπουργείου Υγείας , του ΚΕΕΛΠΝΟ,  της 2η ΥΠΕ και του Επιστημονικού συμβούλιου του Νοσοκομείου να γίνει ΤΩΡΑ ενημέρωση όλων των υγειονομικών και διαφώτιση του κοινού.

Το Νοσοκομείο δεν αντέχει να παρέχει πρωτοβάθμια περίθαλψη με το ελλιπέστατο προσωπικό στους επισκέπτες του νησιού λόγο θέρους αλλά, ούτε και στον αυξανόμενο αριθμό προσφύγων και μεταναστών. Το 80% των περιστατικών που προσέρχονται στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου χρήζουν πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας. ΑΙΤΙΑ αυτής της κατάστασης είναι ότι τα περισσότερα αγροτικά περιφερειακά ιατρεία- ΕΟΠΥΥ και το μοναδικό κέντρο Υγείας δεν είναι στελεχωμένα και κυρίως δεν  λειτουργεί  στελεχωμένο ιατρείο μέσα στο κέντρο φιλοξενίας των  προσφύγων.

Οι ασθενείς περιμένουν να εξεταστούν με ραντεβού από 3 μήνες έως και ένα χρόνο, για εξετάσεις όπως υπερηχογραφήματα, τρίπλεξ αγγείων, μαστογραφίες κ.α.. Ενώ αυτή τη περίοδο δεν λειτουργούν τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία του παθολογικού, το διαβητολογικό, το Ρευματολογικό . Πολλές ιατρικές ειδικότητες είναι μονήρης πράγμα που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία του Νοσοκομείου αλλά και οι ιατρικές ειδικότητες που  δεν υπάρχουν, όπως γαστρεντερολόγος , ενδοκρινολόγος, αγγειολόγος , ογκολόγος κ.α.

Το υπάρχον ιατρικό προσωπικό είναι ελλιπέστατο στα τμήματα (ακτινοδιαγνωστικό, ορθοπεδικό, παθολογικό , παιδιατρική, αναισθησιολογικό, αιμοδοσία, κ.α.)  Όσο αφορά το υπόλοιπο προσωπικό είναι εξουθενωμένο  χωρίς να μπορεί να λαμβάνει την κανονική άδεια και τα ρεπό , οι ελλείψεις είναι τραγικές σε όλα τα τμήματα και σε όλες τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου.

Στο ακτινολογικό υπάρχει η απαράδεκτη κατάσταση με έναν εργαζόμενο στην πρωινή βάρδια να εξυπηρετεί τακτικά  ραντεβού ,τους νοσηλευόμενους ,τα έκτακτα περιστατικά , το στρατό, τους μετανάστες και να παραβρίσκεται και στα χειρουργεία όποτε αυτό χρειαστεί.

Μια νοσηλεύτρια μπορεί να καλύπτει ταυτόχρονα δύο και τρία τμήματα (χειρουργείο, χειρουργική κλινική και μαιευτική).Η καρδιολογική κλινική λειτουργεί  το  πρωί με μόνο ένα νοσηλευτή , στα Τ.Ε.Π στις περισσότερες βάρδιες υπάρχει  μια νοσηλεύτρια ,ένας  τραυματιοφορέας σ’ όλο το Νοσοκομείο στις περισσότερες  νυχτερινές βάρδιες ,στην  Αιμοδοσία  επί σειρά ετών  ακάλυπτες οι νυχτερινές βάρδιες , στα τμήματα, στις κλινικές, στα χειρουργεία και στις Μονάδες του Νοσοκομείου το προσωπικό είναι ελλιπέστατο και οι εργαζόμενοι μετακινούνται συνεχώς από τμήμα σε τμήμα  και από κλινική σε κλινική με ότι αυτό συνεπάγεται .

Σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης υπάρχουν και στη Διοικητική Υπηρεσία , την υποδιεύθυνση τεχνικού καθώς και στις άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες του Νοσοκομείου όπως το τηλεφωνικό κέντρο στα μαγειρεία, την καθαριότητα κ.α

Κατά τις δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας από τη Λέσβο στο αναπτυξιακό Συνέδριο της κυβέρνησης είπε για  το Νοσοκομείο της Σάμου : << λεφτά υπάρχουν!!! >> . <<ΝΑΙ!!  ΜΕΝ ΑΛΛΑ >> ΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΑ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ Η ΜΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ.

Το Δημόσιο σύστημα Υγείας , οι Υγειονομικοί και οι Σαμιώτες στενάζουν κάτω από την υποστελέχωση του Νοσοκομείου ,την έλλειψη πρωτοβάθμιας  φροντίδας Υγείας , το ελλιπές προσωπικό του ΕΚ.ΑΒ. το οποίο σε πολλές περιπτώσεις κινεί μόνο ένα ασθενοφόρο σε όλο το νησί λόγω έλλειψης πληρωμάτων  του. Στην Σάμο το ΕΚ.ΑΒ. δεν έχει δικό του τηλεφωνικό κέντρο, με αποτέλεσμα  οι διαχείριση των τηλεφωνικών κλήσεων να τις επιφορτίζεται το νοσοκομείο.

Ο Σύλλογος των εργαζόμενων καλεί όλους τους εργαζόμενους και όλο τον Σαμιακό λαό να αντιπαλέψει αυτή την πολιτική που διαλύει την δημόσια υγεία και την παραδίδει στα χέρια των ιδιωτών, των μεγάλων διαγνωστικών κέντρων και των μεγαλοκλινικαρχών την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  που πιστά ακολουθεί την ανθυγιεινή πολιτική των προκάτοχων της  που θέλει τους εργαζόμενους εξουθενωμένους και τους ασθενείς να βάζουν το χέρι στην τσέπη και να πληρώνουν για όλα αυτά που έχουν ήδη πληρώσει πανάκριβα μέσω των ασφαλιστικών ταμείων και την φορολογία .

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ  για ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας πλήρως στελεχωμένο και χρηματοδοτούμενο από το κράτος με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

-Άμεση πρόσληψη Μόνιμου προσωπικού, Ιατρικού Νοσηλευτικού, Παραϊατρικού , τεχνικής υπηρεσίας , Διοικητικού και όλων των βοηθητικών υποστηρικτικών υπηρεσιών.

-Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι και οι επικουρικοί.

-Να σταματήσει τώρα η απαράδεχτη κατάσταση που επικρατεί στο ακτινολογικό του Νοσοκομείου με έναν εργαζόμενο στην πρωινή βάρδια.

-Να πάψουν να υπάρχουν ακάλυπτες νυχτερινές βάρδιες στην αιμοδοσία.

-Να σταματήσει η επικίνδυνη κατάσταση  μια νοσηλεύτριας που καλύπτει 2 και 3 τμήματα ταυτόχρονα.

-Να πάψει να λειτουργεί η καρδιολογική κλινική το πρωί μόνο με τον προϊστάμενο.

-Να σταματήσουν να λειτουργούν τα ΤΕΠ του Νοσοκομείου μόνο με μια νοσηλεύτρια το Σαββατοκύριακο, το απόγευμα και την νύχτα.

-Να ενισχυθεί τώρα με ανθρώπινο δυναμικό κυρίως η παθολογική κλινική και όλες οι άλλες κλινικές καθώς και οι μονάδες του Νοσοκομείου, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος της υγείας των εργαζομένων από την εντατικοποίηση της εργασίας και την κόπωση.

-Στελέχωση  του Νοσοκομείου με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων.

-Στελέχωση και ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, του ΕΚΑΒ, του ΚΕΦΙΑΠ, του ΚΨΥ του ΕΟΠΥΥ και όλων των Αγροτικών Περιφερειακών Ιατρειών με  γιατρούς Γενικής Ιατρικής Μόνιμους με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.

-Άμεση προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας των εργαζομένων σε γάντια, μάσκες, στολές και υποδήματα.

-Πρόσληψη γιατρού εργασίας και τεχνικού ασφάλειας.

-Να λειτουργήσει τώρα ιατρείο πλήρη στελεχωμένο με όλο το απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμένο μέσα στο ΚΥΤ-hotspot.

-Άμεσα να απεγκλωβιστούν όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από τα νησιά. Να μεταφερθούν στην Ηπειρωτική Ελλάδα για να εξεταστούν τα αιτήματα τους και στην συνεχεία να πάνε σε όποια χώρα επιθυμούν.

-Σ΄ ένα δημοκρατικό σύστημα δεν έχει χώρο η κατάχρηση της εξουσίας η στοχοποίηση  και η  τρομοκράτηση των εργαζομένων. ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.

 

Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος                                                                                                          Η Γραμματέας

Σταμάτης Φιλιππής                                                                                           Παναγιώτα Λαγογιάννη

 

Related posts

Σεισμική δόνηση στη Σάμο

admin

Καθαρίζουμε το Κοκκάρι

admin

Συλλυπητήριο μήνυμα του Ε.Ο.Σ Σάμου για τον πρόωρο χαμό της Αικατερίνης Βακάκη

admin

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σάμου: Επιβολή ληστρικού φόρου διαμονής – Πλήγμα στον τουρισμό της Σάμου

admin

Καταστροφές πυρομαχικών στο Πεδίο Βολής “Στεφάνας”

admin

Συνελήφθη διακινητής στη Σάμο που προωθούσε στη χώρα μη νόμιμους μετανάστες

admin

Μανώλης Κάρλας: Οι δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας της Σάμου και οι ελλείψεις τους

admin

Συνάντηση με τον πλοίαρχο του κρουαζιερόπλοιου “Celestyal Journey”

admin

Συνελήφθησαν 14 άτομα σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

admin