12.9 C
Σάμος
29/03/2024
Σαμιακά

Ο φωτογράφος Μανώλης Θράβαλος «ξεσηκώνει» με τις φωτογραφίες του το διαδίκτυο

Μετά τον βροχερό και κρύο καιρό που επικράτησε ανήμερα των Χριστουγέννων στη Σάμο, το πρωί της Τετάρτης (26/12) πρωί ο ορεινός όγκος του Καρβούνη ξεπρόβαλε μέσα από την πυκνή ομίχλη ντυμένος στα λευκά. Ο φωτογράφος Μανώλης Θράβαλος, που ασχολείται και με τη μετεωρολογία, και η παρέα του, αποφάσισαν να πιάσουν το πρώτο χιόνι της σεζόν, επιχειρώντας εξόρμηση στα 1.150 μέτρα της κορυφής.

Και τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά, όπως μπορεί να δει κάποιος στη σελίδα Meteographer.

Το φαινόμενο που βλέπετε, επιστημονικά ονομάζεται πηγνυόμενη (freezing fog) και όχι παγωμένη ομίχλη (frozen fog), με τον τελευταίο όρο να περιγράφει άλλη μορφή της. Η πηγνυόμενη ομίχλη αποτελείται από σταγονίδια νερού τα οποία στερεοποιούνται μόλις έρθουν σε επαφή με οποιαδήποτε παγωμένη επιφάνεια. Έτσι, καθώς ο Καρβούνης ήταν τυλιγμένος με πυκνή ομίχλη το βράδυ των Χριστουγέννων και η θερμοκρασία ήταν κάτω από το μηδέν, τα σταγονίδια νερού της ομίχλης σχημάτιζαν σταδιακά τα όμορφα κρύσταλλα πάνω σε οποιαδήποτε επιφάνεια χτυπούσε ο ισχυρός βοριάς.

Ο Μανώλης Θράβαλος γράφει στη συγκεκριμένη σελίδα στο Facebook:

«Μετά τον βροχερό και κρύο καιρό που είχαμε ανήμερα Χριστουγέννων στη Σάμο, χθες το πρωί ο ορεινός όγκος του Καρβούνη ξεπρόβαλε μέσα από την πυκνή ομίχλη ντυμένος στα λευκά. Με το όνειρο των λευκών Χριστουγέννων να μας ακολουθεί από παιδιά, αποφασίσαμε να πιάσουμε το πρώτο μας χιονάκι για φέτος επιχειρώντας εξόρμηση στα 1150 μέτρα της κορυφής.

Καθώς φτάναμε στα 900 μέτρα περίπου, είδαμε με έκπληξη ότι στο έδαφος δεν υπήρχε ίχνος χιονιού παρά τα ασπρισμένα δέντρα. Ανεβαίνοντας προς το εκκλησάκι του Άη-Λια, στο σημείο που πραγματοποιείται το Αυγουστιάτικο πανηγύρι, το σκηνικό άρχισε να θυμίζει παραμύθι. Κάθε κλαδί δέντρου και κάθε θάμνος, έφερε ένα πυκνό στρώμα κρυστάλλων πάγου, οι οποίοι παραδόξως έδειχναν να έχουν αναπτυχθεί μονόπλευρα προς μία κατεύθυνση.

Το φαινόμενο επιστημονικά ονομάζεται πηγνυόμενη (freezing fog) και όχι παγωμένη ομίχλη (frozen fog), με τον τελευταίο όρο να περιγράφει άλλη μορφή της. Η πηγνυόμενη ομίχλη αποτελείται από σταγονίδια νερού τα οποία στερεοποιούνται μόλις έρθουν σε επαφή με οποιαδήποτε παγωμένη επιφάνεια. Έτσι, καθώς ο Καρβούνης ήταν τυλιγμένος με πυκνή ομίχλη το βράδυ των Χριστουγέννων και η θερμοκρασία ήταν κάτω από το μηδέν, τα σταγονίδια νερού της ομίχλης σχημάτιζαν σταδιακά τα όμορφα κρύσταλλα πάνω σε οποιαδήποτε επιφάνεια χτυπούσε ο ισχυρός βοριάς.

Μπορεί να μην πιάσαμε χιόνι και να μη μπορέσαμε να φτιάξουμε χιονάνθρωπο, αλλά τα εντυπωσιακά γλυπτά πάγου που είδαμε συνέθεσαν ένα μαγευτικό θέαμα που θα μας μείνει αξέχαστο. Ελπίζω να απολαύσετε το σπάνιο, για τα δεδομένα του νησιού, σκηνικό μέσα από τις φωτογραφίες μου. Σας ευχαριστώ όλους θερμά για την υποστήριξή σας στη δουλειά μου και σας εύχομαι Καλή Πρωτοχρονιά με υγεία και αγάπη!».

Δείτε τις εκπληκτικές φωτογραφίες με τα… παιχνίδια της φύσης και τους καιρού:


Πηγή, φωτογραφίες: facebook.com/Meteographe, facebook.com/manolis.thravalos

Διαβάστε όλο το άρθρο: https://www.altsantiri.gr

Related posts

Πρωταθλητής αλιείας με φελλό ανακηρύχθηκε ο Ναυταθλητικός Όμιλος Καρλοβάσου

admin

Συλλήψεις και επιβολή διοικητικών προστίμων για πρόκληση πυρκαγιάς στη Συκιά Σπαθαραίων

admin

Οι θέσεις και οι υποψηφιότητες του συνδυασμού ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ στις εκλογές του ΤΕΕ

admin

Σεισμική δόνηση στη Σάμο

admin

Καθαρίζουμε το Κοκκάρι

admin

Συλλυπητήριο μήνυμα του Ε.Ο.Σ Σάμου για τον πρόωρο χαμό της Αικατερίνης Βακάκη

admin

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σάμου: Επιβολή ληστρικού φόρου διαμονής – Πλήγμα στον τουρισμό της Σάμου

admin

Καταστροφές πυρομαχικών στο Πεδίο Βολής “Στεφάνας”

admin

Συνελήφθη διακινητής στη Σάμο που προωθούσε στη χώρα μη νόμιμους μετανάστες

admin