21.7 C
Σάμος
29/03/2024
Σαμιακά

«Παγώνει» ο ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου που δέχονται πρόσφυγες -Για 6 μήνες

Παραμένει ως έχει ο ΦΠΑ στα 5 νησιά του Αιγαίου που δέχονται το κύριο βάρος των προσφυγικών / μεταναστευτικών ροών

Έκτακτο κοινωνικό αντιστάθμισμα έως το τέλος του 2017 στους νησιώτες που χάνουν την έκπτωση του ΦΠΑ

Στα σημερινά επίπεδα θα παραμείνει ο ΦΠΑ στα πέντε νησιά τού Αιγαίου που δέχονται το κύριο βάρος των προσφυγικών ροών. H κυβέρνηση αναγνωρίζοντας τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά συμφώνησε με τους θεσμούς την παράταση του μέτρου των ειδικών συντελεστών ΦΠΑ για τη Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, μέχρι την 30/6/2018.

Στα υπόλοιπα νησιά, στα οποία καταργούνται οι ειδικοί συντελεστές ΦΠΑ την 31/12/2017 -που ας σημειωθεί είχαν διατηρηθεί χαμηλά, για έναν ακόμη χρόνο, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, καθώς έπρεπε οι ειδικοί συντελεστές να είχαν καταργηθεί από το τέλος του 2016- θα δοθεί, στο τέλος αυτού του χρόνου (2017), έκτακτο κοινωνικό αντιστάθμισμα, για το ύψος του οποίου θα λαμβάνονται υπόψη κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Η διαδικασία υλοποίησης του μέτρου αυτού θα ανακοινωθεί άμεσα από το Υπουργείο Οικονομικών.

Βούληση της κυβέρνησης είναι να εφαρμόσει πραγματικά μέτρα που να αντιμετωπίζουν τα χρόνια και εγγενή προβλήματα που συνεπάγεται η νησιωτικότητα. Με αυτή τη λογική, αποφασίστηκε από το δεύτερο μισό του 2018 να εφαρμοστεί και το μέτρο του “μεταφορικού ισοδύναμου” στη Νησιωτική Ελλάδα. Το μεταφορικό ισοδύναμο θα εναρμονίζει το κόστος μετακίνησης επιβατών και εμπορευμάτων, από και προς τα νησιά, σε σχέση με το κόστος των χερσαίων μετακινήσεων. Για το σκοπό αυτό θα συνυπολογιστούν αντικειμενικοί δείκτες, όπως η τιμή της χερσαίας μεταφοράς ανά χιλιόμετρο, που θα βοηθούν στην ισοτιμία του δυσανάλογου κόστους θαλάσσιας μεταφοράς, σε σχέση μ’ αυτό της χερσαίας.

Το μέτρο αυτό θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και θα διασφαλίζει την ισοστάθμιση του κόστους μεταφοράς με αυτό της ηπειρωτικής Ελλάδας. Για τη διασφάλιση της επιτυχίας του μέτρου και την πραγματική ελάφρυνση των νησιωτών από τα μεταφορικά κόστη, θα αναπτυχθεί και Παρατηρητήριο Τιμών, το οποίο θα διασφαλίζει τη μεταφορά του οφέλους στον τελικό καταναλωτή. Το μεταφορικό ισοδύναμο, ήταν αίτημα δεκαετιών των νησιωτών, αποτελώντας πραγματικό αντιστάθμισμα στο κόστος που επιφέρει η Νησιωτικότητα.

Η παραπάνω δράση θα αποτελέσει συνέχεια του πλέγματος των νησιωτικών πολιτικών που έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται, όπως το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την ενίσχυση των περιφερειών του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Ο Δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος δήλωσε: Ο αγώνας για μόνιμα μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ συνεχίζεται! Δεν πρέπει να υπάρχουν διακρίσεις μεταξύ των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Η διεκδίκηση θα κλιμακωθεί, μέσα στο πλαίσιο που οι νησιωτικοί δήμοι έχουν ορίσει, τους επόμενους μήνες σε όλες τις Εθνικές και Ευρωπαϊκές αρχές. Για όλους όσους ζουν και εργάζονται στα νησιά της ακριτικής Ελλάδας, στα σύνορα της Ευρώπης αλλά και για την Ελλάδα μια μείζονα νησιωτική χώρα οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ συνιστούν δικαίωμα και όχι προνόμιο. Οι αρχές της νησιωτικότητας για να εφαρμοστούν και να υλοποιηθούν απαιτούν ένα συγκεκριμένο και συγκροτημένο αναπτυξιακό σχέδιο με ιδιαίτερη προσοχή στην κοινωνική συνοχή και στις πραγματικές δυνατότητες των τοπικών οικονομιών.

Με αφορμή την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών με την οποία γνωστοποιούνται μέτρα που συνοδεύουν την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ των νησιών, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου  Χριστιάνα Καλογήρου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Κανένα μέτρο και καμία ρύθμιση δεν μπορεί να αντισταθμίσει και να εξισορροπήσει τις βαριά αρνητικές συνέπειες που έχει για την οικονομική και κοινωνική ζωή των νησιών μας η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ.

Οι επιλογές προσωρινότητας και μάλιστα 6μηνης, καθώς και η υπόσχεση αντισταθμιστικών επιδομάτων όχι μόνο δεν λύνει το ζήτημα, αλλά αντίθετα το επιβαρύνει.

Η κυβέρνηση δεν κατανόησε την ένταση της φωνής μας που επίμονα ζητούσαμε να μην προχωρήσει στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά μας.

Καλούμε την κυβέρνηση να επανεξετάσει το θέμα ακόμα και την ύστατη στιγμή.

Ως προς το μεταφορικό ισοδύναμο, θα περιμένουμε να δούμε πώς αυτό θα υλοποιηθεί στην πράξη και πάντα σύμφωνα με το πάγιο αίτημα όλων των νησιωτών».

Ο Δήμαρχος Κω κ. Γιώργος Κυρίτσης, αναφερόμενος στην ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, με την οποία παρατείνεται η ισχύς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για ένα εξάμηνο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Αν η χώρα, η κυβέρνηση και συνολικά το πολιτικό σύστημα δεν μπορούν να επιβάλλουν και να υπερασπιστούν τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, τότε δεν είμαστε κυρίαρχη και ανεξάρτητη χώρα αλλά χώρος.

Με ότι αυτό σημαίνει.

Η παράταση ισχύος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για ένα εξάμηνο και μόνο για τα νησιά τα οποία έχουν μετατραπεί σε φυλακές ανθρώπων και χώρο εγκλωβισμού παράνομων μεταναστών και προσφύγων, δεν μας ικανοποιεί.

Ο διαχωρισμός των νησιών δεν έχει ηθικό υπόβαθρο. Πολιτική χωρίς ηθική και συναίσθημα δεν υπάρχει.

Απογοήτευση είναι το αίσθημα που κυριαρχεί σήμερα σε όλα τα νησιά του Αιγαίου.

Ουσιαστικά, θα υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ μέσα στην τουριστική περίοδο, με αρνητικές συνέπειες για τον τουρισμό μας, τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.

Σε ένα εξάμηνο από τώρα, θα έχουν αμβλυνθεί οι συνέπειες του μεταναστευτικού στα πέντε αυτά νησιά; Θα έχουν κλείσει τα hot spot; Θα έχουν αποσυμφορηθεί τα νησιά;

Είναι δυνατόν να μας υποτιμούν με αυτό τον τρόπο;

Σε αυτά τα ερωτήματα θα απαντήσει κανείς σε Ελλάδα και Ευρώπη;

Εφόσον στην Ευρώπη θεωρούν στρέβλωση τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, τότε γιατί δεν καταργούν τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ και το ειδικό φορολογικό καθεστώς σε νησιά της Γερμανίας, της Φινλανδίας, της Πορτογαλίας ή της Ισπανίας;

Θεωρώ θετική την εξαγγελία της κυβέρνησης για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου, αναρωτιέμαι όμως αν υπάρχει αναλογιστική μελέτη και αν υπάρχουν οι πόροι για να χρηματοδοτήσουν την πλήρη εφαρμογή του και όχι μια αποσπασματική εφαρμογή.

Η τραγωδία της χώρας είναι ότι βρίσκεται όχι σε πλήρη εξάρτηση και επιτροπεία αλλά σε απόλυτη παρακμή και παράλυση. Και αυτό το βίωσαν σήμερα, με τον πιο σκληρό τρόπο οι πολίτες των νησιών του Αιγαίου.

Μια χώρα που δεν μπορεί να βρει και να επιβάλλει ισοδύναμα της τάξης των 50 εκ. ευρώ για να υπερασπιστεί τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, πως μπορεί να εμπνεύσει τους πολίτες της;

Η λύση όπως είχα πει από την αρχή ήταν η συνεννόηση όλου του πολιτικού συστήματος, κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Και η ψήφιση από κοινού της διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Θα μας έβγαζαν μήπως από το ευρώ ή δεν θα έκλεινε η αξιολόγηση;

Από τη στιγμή που εμείς οι ίδιοι δεν έχουμε σχέδιο για τη χώρα και την επόμενη μέρα, θα μετράμε μόνο απώλειες.”

 

Related posts

«Μοσχάτο άσπρο» από τη Σάμο: Ένα κρασί με «ταυτότητα»

admin

Βιωματικό εργαστήριο στο Καρλόβασι: «Οι σύγχρονες εξαρτήσεις στη ζωή των παιδιών μας και ο ρόλος των ενηλίκων»

admin

Πρωταθλητής αλιείας με φελλό ανακηρύχθηκε ο Ναυταθλητικός Όμιλος Καρλοβάσου

admin

Συλλήψεις και επιβολή διοικητικών προστίμων για πρόκληση πυρκαγιάς στη Συκιά Σπαθαραίων

admin

Οι θέσεις και οι υποψηφιότητες του συνδυασμού ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ στις εκλογές του ΤΕΕ

admin

Σεισμική δόνηση στη Σάμο

admin

Καθαρίζουμε το Κοκκάρι

admin

Συλλυπητήριο μήνυμα του Ε.Ο.Σ Σάμου για τον πρόωρο χαμό της Αικατερίνης Βακάκη

admin

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σάμου: Επιβολή ληστρικού φόρου διαμονής – Πλήγμα στον τουρισμό της Σάμου

admin