16.1 C
Σάμος
29/03/2024
Αστυνομικά - Λιμενικά

Παράδοση 155 tablet από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την διενέργεια ελέγχων από τις Λιμενικές Αρχές

Αναβαθμίζεται η ασφάλεια στις θαλάσσιες δραστηριότητες – Παράδοση 155 tablet από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την διενέργεια ελέγχων από τις Λιμενικές Αρχές

 

Σε μια σημαντική αναβάθμιση της διαδικασίας ελέγχων που διενεργεί το Λιμενικό Σώμα προχωρά το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με τη συνεργασία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Συγκεκριμένα, το μεσημέρι της Τρίτης ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης παρέδωσε 155 tablet στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη προκειμένου να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει αναπτύξει και παραχωρήσει στο Λιμενικό Σώμα η ΜκΟ Safe Water Sports.

Μέσω της αξιοποίησης των συγκεκριμένων tablet, την προμήθεια των οποίων ανέλαβε και διεκπεραίωσε η Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ (ΚτΠ ΑΕ), αλλάζει ο τρόπος διενέργειας των ελέγχων και διενεργείται με ψηφιακά μέσα. Τα tablet έχουν ενσωματωμένο ειδικό λογισμικό, μέσω του οποίου θα διενεργούνται όλοι οι αστυνομικοί έλεγχοι αρχικά σε επαγγελματίες θαλασσίων δραστηριοτήτων αναψυχής καθώς και σε ναυαγοσώστες, στους χώρους ευθύνης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., με προοπτική την σταδιακή ενσωμάτωση και άλλων δραστηριοτήτων.

Το σύστημα ελέγχων καλύπτει την ηλεκτρονική αδειοδότηση αλλά κυρίως τον έλεγχο και τις επιθεωρήσεις αναφορικά με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων ασφαλείας σε ένα μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων και επαγγελματιών. Ενδεικτικά αναφέρονται η  ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών, τα θαλάσσια σπορ και μέσα αναψυχής, οι πάροχοι καταδυτικών υπηρεσιών αναψυχή και οι ενοικιάσεις ταχύπλοων μικρών σκαφών.

Μέχρι σήμερα μέσω αυτού του λογισμικού έχει επιτευχθεί τόσο η ηλεκτρονική καταγραφή και ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο των θαλάσσιων σπορ και μέσων θαλάσσιας αναψυχής όσο και η παρακολούθησή τους, μέσω των ελέγχων που πραγματοποιούνται από όλες τις Λιμενικές Αρχές.

Με τον τρόπο αυτό καθιερώνεται ένα ενιαίο ψηφιοποιημένο σύστημα επιθεωρήσεων και ελέγχων, στο πλαίσιο μιας ομοιόμορφης και τυποποιημένης διαδικασίας από όλες τις Λιμενικές Αρχές της Επικράτειας. Τα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. θα έχουν τη δυνατότητα μέσω του tablet να συμπληρώνουν ψηφιακά τα αντίστοιχα Φύλλα Αστυνομικού Ελέγχου (check-lists) τα οποία και δημιουργήθηκαν από τη Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας για το σκοπό αυτό, σύμφωνα με τη ισχύουσα νομοθεσία αλλά και τις νέες δυνατότητες που εισάγει η ψηφιακή επεξεργασία των ελέγχων με γνώμονα την δημιουργία ενιαίων, ουσιαστικών και ποιοτικών ελέγχων.

Με την αναβάθμιση αυτή οι διαδικασίες απλουστεύονται, περιορίζεται δραστικά η γραφειοκρατία και οι έλεγχοι γίνονται στοχευμένοι, απλούστεροι, ταχύτεροι και περισσότερο αποτελεσματικοί. Επιπλέον, θα δίνεται η δυνατότητα στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του Λιμενικού Σώματος καθώς και στην Κεντρική Υπηρεσία να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο όλους τους διενεργηθέντες ελέγχους και να κάνουν άμεσα τις παρεμβάσεις που απαιτούνται.

Το νέο πληροφοριακό σύστημα θα τεθεί σε λειτουργία τον Αύγουστο του 2020 σε όλα τα λιμεναρχεία της χώρας, ενώ η χρήση του θα επεκταθεί το επόμενο έτος.

«Η προστασία της ανθρώπινης ζωής στις παραλίες και τις θάλασσες ήταν και είναι μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες του Υπουργείου μας», επεσήμανε ο Γιάννης Πλακιωτάκης, και συνέχισε: «είναι απολύτως αναγκαίο να κινηθούμε γρήγορα, άμεσα, συντεταγμένα και αποτελεσματικά, έτσι ώστε να αποφύγουμε πνιγμούς και θαλάσσια ατυχήματα».

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Πιερρακάκης έκανε λόγο για την αναβάθμιση που φέρνει το νέο σύστημα. «Θα μειώσει τη γραφειοκρατία, επιτρέποντας στη Διοίκηση να κάνει περισσότερους ελέγχους, με περισσότερη ακρίβεια».

Ο Δημήτρης Ασκούνης, πρόεδρος της ΚτΠ Α.Ε. σημείωσε ότι «δίνεται η δυνατότητα στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του Λιμενικού Σώματος, καθώς και στην Κεντρική Υπηρεσία να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο όλους τους διενεργηθέντες ελέγχους και να κάνουν τις παρεμβάσεις που απαιτούνται άμεσα», ενώ ο πρόεδρος της Safe Water Sports Παναγιώτης Πασχαλάκης τόνισε «Να μην επιτρέψουμε να χαθεί ούτε μια ακόμη ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα».

Related posts

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τον ημιμαραθώνιο «Πυθαγόρας ο Σάμιος»

admin

Τραυματισμός ατόμου σε Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο στη Σάμο

admin

Τροχαίο με εγκατάλειψη στο Καρλόβασι

admin

25η Μαρτίου: Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην πόλη της Σάμου

admin

Με 17 αστυνομικούς και 50 δόκιμους αστυφύλακες ενισχύεται η Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου

admin

Διακομιδή ασθενούς από το λιμάνι της Θύμαινας στο λιμάνι του Αγίου Κηρύκου

admin

Θάνατος αλιεργάτη σε ιχθυοκαλλιέργειες στη Χίο

admin

Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί στη Σάμο, κατηγορούμενοι για διευκόλυνση παράνομης εισόδου υπηκόων τρίτων χωρών στην ελληνική επικράτεια

admin

Γ. Παππάς – «30 Μαρτίου ξεκινά η έκδοση γρήγορης βίζα σε Μυτιλήνη-Χίο-Σάμο»

admin