18.9 C
Σάμος
29/03/2024
Σαμιακά

Παρέδωσαν 17 αντιπυρικές στολές

Σήμερα Παρασκευή στα γραφεία του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πυθαγορείου στο Ιστορικό Πυθαγόρειο της Σάμου, αντιπροσωπεία Μελών του Ροταριανού Ομίλου Σάμου, παρέδωσε 17 Αντιπυρικές Στολές για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των Εθελοντών Πυροσβεστών.

Μέγας χορηγός της Δωρεάς ο Σάμιος Ροταριανός Αργύρης Μανέτας ο οποίος είναι και Αντιπρόσωπος του Ροταριανού Ομίλου Σάμου δια το Ντουμπάι.

Ο Ροταριανός Όμιλος Σάμου από της ιδρύσεως του, είναι αρωγός των Σωμάτων Ασφαλείας, ιδιαιτέρως των Ηρώων Εθελοντών Πυροσβεστών και θα συνεχίσει ακάθεκτος να προσφέρει την βοήθεια του όπου και όποτε αυτό χρειαστεί.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι προσφάτως ο Ροταριανός Όμιλος Σάμου, προσέφερε οικονομική ενίσχυση για την αγορά ενός Περιπολικού Σκάφους και υπερσύγχρονων θερμικών και νυκτερινής λήψεως καμερών, για την επιτήρηση των συνόρων του Έβρου, τα οποία ήδη παραδόθηκαν από τον Διοικητή της 2470 Περιφέρειας Διεθνούς Ρόταρυ Θεόδωρο Πανάγο, στην Ελληνική Αστινομία.

Ακολουθεί σύντομο ιστορικό σημείωμα του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πυθαγορείου.

Το 1989 μέσα από τον οικολογικό σύλλογο Πυθαγορείου Σάμου που λάμβανε μέρος σε κατασβέσεις πυρκαγιών με πενιχρά τεχνικά μέσα (τσάπες, φτυάρια, κ.λ.π) «ξεπετάχτηκε» ο πυρήνας του σημερινού εθελοντικού πυροσβεστικού κλιμακίου Πυθαγορείου.

Το 1990 μέσα από την εμπειρία και τις επαφές μας με επαγγελματικές και εθελοντικές υπηρεσίες του εξωτερικού (Γερμανία- Ολλανδία), προβήκαμε στην αγορά του πρώτου εθελοντικού πυροσβεστικού οχήματος του κλιμακίου μας, το οποίο ήταν και το πρώτο στην Ελλάδα. Αρχικά πραγματοποιήθηκαν συνεχείς εκπαιδεύσεις από επαγγελματίες πυροσβέστες του εξωτερικού και η αντιπροσωπεία μας μετέβη στη Φλωρεντία της Ιταλίας όπου ήρθε σε επαφή με την τοπική πυροσβεστική υπηρεσία και πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση για επιχειρήσεις αντιμετώπισης δασικής πυρκαγιάς με μικρά αυτοκίνητα 4×4. Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία ταξίδεψε στo Passau της Βαυαρίας, όπου διέμεινε σε πυροσβεστικό σταθμό, λαμβάνοντας μέρος σε πραγματικό συμβάν και εκεί εκπαιδεύτηκε πάνω στην αντιμετώπιση αστικής πυρκαγιάς. Με αυτές τις επισκέψεις το κλιμάκιο αποκόμισε γνώσεις, όχι μόνο αντιμετώπισης επικινδύνων καταστάσεων αλλά οργάνωσης και σωστής λειτουργίας.

Αναγνωρίζοντας το πάθος και τη θέληση μας για προσφορά η Πυροσβεστική Υπηρεσία στάθηκε δίπλα μας και συνέχισε έναν πολύ μεγάλο κύκλο εκπαιδεύσεων, πάνω σε θέματα δασικής και αστικής πυρκαγιάς, διάσωσης, πρώτων βοηθειών, αντιμετώπιση πλημμυρών κ.λ.π.

Το 1994 ολοκληρώθηκε το πρώτο σχολείο εκπαίδευσης εθελοντών πυροσβεστών, όπου μετά από εξέταση, τα μέλη μας πιστοποιήθηκαν με τις κάρτες του εθελοντή πυροσβέστη. Ιδιαίτερη τιμή για εμάς αποτέλεσε το γεγονός το ότι ο τότε εκπαιδευτής μας, διατέλεσε ως αντιστράτηγος συντονισμού του πυροσβεστικού σώματος, κ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Κωνσταντίνος. Στο πλάι μας στάθηκε και η πολεμική αεροπορία, βοηθώντας μας να πραγματοποιήσουμε εκπαίδευση με την επίλεκτη αερομεταφερόμενη μονάδα της Κ.ΟΜ.Α.Κ (Κινητή Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών) πάνω σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών όπως, σεισμό, κατάρρευση κτηρίων, απεγκλωβισμό τραυματιών κ.λ.π.

Τα μέλη του εθελοντικού μας κλιμακίου, με την αμέριστη όρεξη τους για προσφορά και γνωρίζοντας την ιδιαίτερη σημασία του Πυθαγορείου αλλά και της ευρύτερη περιοχής καθώς πρόκειται για ένα τουριστικό παραθαλάσσιο μέρος, με ένα πολυσύχναστο λιμάνι και πύλη εισόδου για τη χώρα, προχωρά στη μετατροπή καϊκιού σε πυροσβεστικό πλωτό μέσο, τοποθετώντας αντλίες στο εσωτερικό του, με σκοπό την εκπαίδευση του προσωπικού μας από την πυροσβεστική υπηρεσία και για την μετέπειτα συνδρομή μας σε περιπτώσεις αντιμετώπισης πετρελαιοκηλίδων, πυρκαγιάς σε πλεούμενο κ.λ.π.

Το έτος 2001 οι περαιτέρω ανησυχίες μας όσον αφορά την κοινωνία και το περιβάλλον, μας ώθησαν στην ίδρυση του Σ.Ε.Π.Π (Σύλλογος Εθελοντών Πυροσβεστών Πυθαγορείου). Στον Σ.Ε.Π.Π μετέχουν ευαισθητοποιημένοι πολίτες σε γενικότερα θέματα περιβάλλοντος. Έτσι μας δόθηκε η ευκαιρία να δραστηριοποιηθούμε σε δρώμενα αναδάσωσης – σποράς, ενημέρωσης των πολιτών, πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών σε οικιακούς και εργασιακούς χώρους, εκπαιδεύσεις νέων εθελοντών, συγκέντρωση και αποστολή βοήθειας προς ευπαθείς ομάδες πολιτών σε όλο τον κόσμο και τη διάδοση της ιδέας του εθελοντισμού.

Το έτος 2002 γίναμε μέλη της Γ.Γ.Π.Π ( Γενική Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας) και παρέχουμε βοήθεια, σε περιπτώσεις μεγάλων φυσικών καταστροφών.

Σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας μας το εθελοντικό πυροσβεστικό κλιμάκιο Πυθαγορείου, επιχείρησε σε πάνω από 1.000 δασικές πυρκαγιές, 35 αστικές πυρκαγιές, 22 απαντλήσεις υδάτων, 6 μεταφορές νεφροπαθών, 22 τροχαία ατυχήματα καθώς και μία μετάβαση στο νησί της Χίου, στη μεγάλη πυρκαγιά του 2012 όπου επιχειρούσαμε για τέσσερις ημέρες για τη κατάσβεση της, ανιδιοτελώς, ασταμάτητα και με περίσσιο θάρρος απέναντι σε οποιαδήποτε συνθήκη μας ζητήθηκε.

Related posts

Βιωματικό εργαστήριο στο Καρλόβασι: «Οι σύγχρονες εξαρτήσεις στη ζωή των παιδιών μας και ο ρόλος των ενηλίκων»

admin

Πρωταθλητής αλιείας με φελλό ανακηρύχθηκε ο Ναυταθλητικός Όμιλος Καρλοβάσου

admin

Συλλήψεις και επιβολή διοικητικών προστίμων για πρόκληση πυρκαγιάς στη Συκιά Σπαθαραίων

admin

Οι θέσεις και οι υποψηφιότητες του συνδυασμού ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ στις εκλογές του ΤΕΕ

admin

Σεισμική δόνηση στη Σάμο

admin

Καθαρίζουμε το Κοκκάρι

admin

Συλλυπητήριο μήνυμα του Ε.Ο.Σ Σάμου για τον πρόωρο χαμό της Αικατερίνης Βακάκη

admin

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σάμου: Επιβολή ληστρικού φόρου διαμονής – Πλήγμα στον τουρισμό της Σάμου

admin

Καταστροφές πυρομαχικών στο Πεδίο Βολής “Στεφάνας”

admin