21.9 C
Σάμος
25/04/2024
Δήμος

«Πορεία Ευθύνης». Η διαχείριση της καθημερινότητας

Τις προτάσεις για την διαχείριση της καθημερινότητα έδωσε στη δημοσιότητα επικεφαλής του συνδυασμού «Πορεία Ευθύνης», Αντώνης Σίμος

α. Ύδρευση

Προτεραιότητά μας η παροχή επαρκούς και υγιεινού νερού χωρίς διακοπές. Στόχος μας να οργανώσουμε μία ενιαία υπηρεσίας ύδρευσης, είτε ως οργανική υπηρεσία του Δήμου, είτε ως ΝΠΔΔ – ΔΕΥΑ, σε συνεργασία με τον Δήμο Δυτικής Σάμου, προκειμένου να αντιμετωπίζονται από κοινού, άμεσα και σωστά τα διάφορα προβλήματα της ύδρευσης. Προς τούτο θα επιδιώξουμε:

  • Ενιαία τιμολογιακή πολιτική σε όλο το Δήμο.
  • Οργάνωση του τεχνικού προσωπικού σε συνεργεία ανά περιοχή με επικεφαλής υδραυλικούς εργοδηγούς.

  • Επάρκεια ανταλλακτικών για την αυθημερόν αποκατάσταση βλαβών.

  • Παροχή υγιεινού πόσιμου νερού με τακτικό καθαρισμό των δεξαμενών, με σωστή χλωρίωση, με συχνές εξετάσεις δειγμάτων ύδατος και ενημέρωση των καταναλωτών για τα αποτελέσματα αυτών, με έλεγχο του δικτύου για πιθανές διαρροές και για προσμίξεις επικίνδυνων ουσιών.

  • Δημιουργία σημείων υδροληψίας πόσιμου ύδατος, υγειονομικά ελεγμένου, σε δημόσιους χώρους, προσιτούς από όλους τους κατοίκους που επιθυμούν να πίνουν νερό πηγής και όχι εμφιαλωμένο.

β. Διαχείριση Υγρών Αποβλήτων

Σήμερα είναι γνωστό σε όλους το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο βιολογικός της πρωτεύουσας του νησιού μας. Σίγουρα το δύσκολο και σοβαρότατο αυτό πρόβλημα πηγαίνει αρκετά χρόνια πίσω, με μία σειρά λαθών, κακοτεχνιών και παραλείψεων που επιβαρύνουν τον δημότη, αλλά και το περιβάλλον. Επιδίωξή μας θα είναι να βρούμε το γρηγορότερο δυνατόν τη βέλτιστη λύση στο πρόβλημα και να τεθεί σε λειτουργία το αποχετευτικό σύστημα, για το οποίο έχουν δαπανηθεί μέχρι σήμερα εκατομμύρια ευρώ και δεν λειτουργεί.

Εκτός της επίλυσης του παραπάνω σοβαρού προβλήματος, πρέπει να αναζητηθεί πρόγραμμα χρηματοδότησης για να συνδεθεί με την μονάδα επεξεργασίας λυμάτων του Κότσικα, το αποχετευτικό δίκτυο της κοινότητας Βαθέος και ο οικισμός της Βλαμαρής.

Στην κοινότητα Χώρα απαιτείται η σωστή επαναλειτουργία του υπάρχοντος βιολογικού που έχει υποστεί σοβαρές βλάβες εδώ και χρόνια και υπολειτουργεί.

Στους Μυτιληνιούς απαιτείται η κατασκευή μονάδας επεξεργασίας λυμάτων ή η σύνδεση του αποχετευτικού δικτύου με το βιολογικό της Χώρας, εφόσον φυσικά αυτός επισκευασθεί και λειτουργήσει σωστά σύμφωνα με τις προδιαγραφές της υφιστάμενης νομοθεσίας.

Στις υπόλοιπες κοινότητες, που διαθέτουν βιολογικούς, υποχρέωσή μας και επιδίωξή μας θα είναι η σωστή λειτουργία τους, ενώ στις μικρότερες πληθυσμιακά κοινότητες του Δήμου φροντίδα μας θα είναι η συντήρηση του αποχετευτικού δικτύου και η άμεση αποκατάσταση βλαβών για την προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος.

γ. Καθαριότητα

Η σωστή οργάνωση της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου και ο σωστός προγραμματισμός και ο έλεγχος θα αποτελέσει για μας το μεγάλο στοίχημα, προκειμένου ως δημοτική αρχή να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το δύσκολο αυτό έργο. Στόχος μας θα είναι:

  • Να κλείσουμε τις αυτοσχέδιες χωματερές που δημιουργούνται κατά καιρούς στα χωριά και γίνονται εστία μόλυνσης και υποβάθμισης.
  • Να υπάρχει σαφής προγραμματισμός για την περισυλλογή των βαρέων και ογκωδών αντικειμένων, προκειμένου να εκλείψει η άσχημη εικόνα της ύπαρξης μεγάλων αντικειμένων πεταμένων για μέρες δίπλα στους κάδους, όπως ψυγεία, στρώματα κλπ.

  • Η συντήρηση και το βάψιμο όλων των απορριμματοφόρων.

  • Το πλύσιμο των κάδων και η δημιουργία κατασκευών κάλυψης αυτών, για να μη βρίσκονται σε κοινή θέα τουλάχιστον στις εισόδους των χωριών και σε πολυσύχναστα μέρη.

  • Η αναζήτηση προγραμμάτων για προμήθεια έξυπνων λύσεων, όπως βυθιζόμενοι κάδοι απορριμμάτων και πρέσες μεγάλης χωρητικότητας.

  • Η τοποθέτηση μικρών καλαίσθητων κάδων για την απόρριψη μικροαντικειμένων από τους πεζούς σε πλατείες, παραλίες και πολυσύχναστους δρόμους.

  • Η λειτουργία δημόσιων τουαλετών με την παραχώρηση της καθαριότητας αυτών σε ιδιώτες, έναντι μικρού αντίτιμου.

  • Τέλος, η αναζήτηση ιδιωτικών εταιρειών για την ανάληψη της ανακύκλωσης, μέχρι ο Δήμος να μπορέσει να τη λειτουργήσει ο ίδιος, ταυτόχρονα με τη λειτουργία μηχανών παραγωγής πέλλετ από κλαδιά και παλιά ξύλα, καθώς και με τη λειτουργία παραγωγής υλικού οδοποιίας από υλικά κατεδάφισης.

  • δ. Ηλεκτροφωτισμός κοινόχρηστων χώρων και οδών

    Γνωστά είναι τα επί τόσα χρόνια παράπονα των κατοίκων για καμένες λάμπες σε κολώνες της ΔΕΗ, για κατεστραμμένα φωτιστικά σώματα, για σπασμένους και σκουριασμένους ιστούς φωτισμού και μάλιστα σε τουριστικά μέρη, για έλλειψη συνεννόησης με τη ΔΕΔΔΗΕ στην γρήγορη αποκατάσταση βλαβών του δικτύου του δημοτικού φωτισμού και άλλα πολλά. Εμείς θα επιδιώξουμε:

    -Την αναζήτηση προγραμμάτων χρηματοδότησης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων για τον ηλεκτροφωτισμό δημόσιων χώρων και τη σταδιακή αντικατάσταση των καμένων λαμπτήρων με λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης ρεύματος, τύπου Led, προκειμένου να εξοικονομήσουμε χρήματα.

    -Τη σύνταξη μελέτης κόστους – οφέλους, προκειμένου και εφόσον υπάρχει οικονομικό όφελος να δοθεί η συντήρηση του δημοτικού φωτισμού με δημοπρασία σε ιδιώτες, δεδομένου ότι το υπάρχον τεχνικό προσωπικό του Δήμου δεν επαρκεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις συντήρησης του δημοτικού φωτισμού.

    ε. Οδοποιία – Συντήρηση οδών πεζοδρομίων

    Η προσπάθειά μας θα είναι να διανοίξουμε νέους αγροτικούς – δασικούς δρόμους και να διαπλατύνουμε τους παλαιούς βάσει συγκεκριμένης μελέτης που θα εκπονηθεί σε συνεργασία με τη δασική υπηρεσία, αφενός για την εξυπηρέτηση των κατοίκων αλλά και αφετέρου για λόγους πυρασφάλειας.

    Στόχος μας θα είναι να μην υπάρχει αγροτικός δρόμος που να μη μπορεί να κινηθεί με ασφάλεια ο παραγωγός.

    Εντός κατοικημένων περιοχών θα μεριμνούμε συνεχώς για την επισκευή των ζημιών του οδοστρώματος. Οι επικίνδυνες για ατυχήματα λακκούβες του δρόμου πρέπει να κλείνονται άμεσα. Επίσης, μεγάλο βάρος θα ρίξουμε στη συντήρηση των οδών, των πεζοδρομίων, των πλακόστρωτων δρόμων και των πλατειών, αλλά και των άλλων κοινόχρηστων χώρων.

    Στόχος μας θα είναι η ασφάλεια των πολιτών, αλλά και παράλληλα η ομορφιά και η καλαισθησία της γειτονιάς, του χωριού και της πόλης

    Related posts

    Συνάντηση Δημάρχου Ανατολικής Σάμου με τον Πρόεδρο των Πυροσβεστών Βορείου Αιγαίου

    admin

    Ταξίδι 200 xρόνων: «Ο Καραγκιόζης στην Επανάσταση της Σάμου»

    admin

    1ο Τουρνουά Ποδοσφαίρου Α.Ε. ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ CUP Κ8-Κ10

    admin

    Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής Δυτικής Σάμου στις 26 Απριλίου 2024

    admin

    Συνάντηση Δημάρχου Δυτικής Σάμου με ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς για πολεοδομικά και χωροταξικά θέματα

    admin

    Νέο Πρόγραμμα Επιχορηγήσεων για Συλλόγους Πολιτισμού και Αθλητισμού στην Ανατολική Σάμο

    admin

    Δήμος Ανατολικής Σάμου: Αυτοψίες στα σχολεία μετά τον σεισμό – Κανένα πρόβλημα

    admin

    Έφυγε από τη ζωή ο πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας Αγίου Κωνσταντίνου Πυθαγόρας Χατζηϊωάννου

    admin

    Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στη Σάμο: Άμεση Κινητοποίηση του Δήμου Δυτικής Σάμου

    admin