15.9 C
Σάμος
20/04/2024
Δήμος

Προβλήματα Τοπικής Κοινότητας Υδρούσσας   

 

  1. Σε συνέχεια της από 29 Αυγούστου 2017 επισκέψεώς μας στην τοπική κοινότητα Υδρούσσας και της σχετικής ενημέρωσης που είχαμε από τον πρόεδρο κ. Ευγενικό Χριστόδουλο και τους κατοίκους αυτής, σας γνωστοποιούμε τα παρακάτω ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους και επιδρούν αρνητικά στη διαβίωσή τους:

 

ΥΔΡΕΥΣΗ – ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

Το χωριό υδρεύεται από την πηγή Αργιά και από μία γεώτρηση στην περιοχή Πεταλούδα Κοντακαιίκων. Το δίκτυο ύδρευσης και άρδευσης είναι κοινό και τροφοδοτείται με νερό από 2 δεξαμενές, μία δεξαμενή στη θέση της γεώτρησης, που λειτουργεί με ασύρματη ενεργοποίηση και μία κύρια δεξαμενή περίπου 100 κυβικών στο επάνω μέρος του χωριού, που λειτουργεί διά βαρύτητας. Στον οικισμό Βλαχάτες υπάρχει ξεχωριστό δίκτυο με γεώτρηση και δεξαμενή, το οποίο όμως δεν είναι σε θέση να υποστηρίξει επαρκώς τον οικισμό γι’ αυτό τροφοδοτείται ο οικισμός και με νερό από την πηγή του Αγίου Αθανασίου. Μετά από τα σοβαρά προβλήματα ύδρευσης που παρουσιάστηκαν τον τελευταίο καιρό στο χωριό και την πίεση που ασκήθηκε προς τη Δημοτική Αρχή από τον πρόεδρο και το τοπικό συμβούλιο, έχουν διορθωθεί πολλά προβλήματα στο θέμα της ύδρευσης. Αναμένονται τα τελευταία αποτελέσματα των εξετάσεων του νερού, που έγιναν μετά τη διάνοιξη της νέας γεώτρησης στην περιοχή Πετελούδα.

Το χωριό διαθέτει ικανοποιητικό αποχετευτικό δίκτυο το οποίο είναι συνδεδεμένο με το βιολογικό καθαρισμό του Καρλοβάσου. Παρατηρήθηκε εδώ και περίπου 20 ημέρες μία βλάβη σε τμήμα του δικτύου αποχέτευσης, στη θέση Κελιά, με διαρροή λυμάτων και έντονη δυσοσμία, για την οποία βλάβη έχει ενημερωθεί η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου για την επισκευή.

 

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Η περισυλλογή των απορριμμάτων από τους κάδους γίνεται σχεδόν κάθε μέρα, αλλά οι κάδοι δεν πλένονται ποτέ. Στο χωριό υπάρχουν περίπου πέντε σημεία συγκέντρωσης κάδων απορριμμάτων. Στην είσοδο του χωριού προτάθηκε η κατασκευή  μικρού κλειστού υπόστεγου για να τοποθετηθούν οι κάδοι που βρίσκονται συγκεντρωμένοι εκεί, σε πρώτη θέα των επισκεπτών. Ο πρόεδρος ζητάει συχνά τη διάθεση εργατών καθαριότητος για τις ανάγκες του χωριού, αλλά ο Δήμος συνήθως δεν ανταποκρίνεται.

 

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Δεν αναφέρθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα στο δημοτικό φωτισμό. Η αντικατάσταση των καμένων λαμπτήρων, τώρα τελευταία γίνεται χωρίς μεγάλη καθυστέρηση. Αναφέρθηκε ότι ο ηλεκτρολόγος που είναι επιφορτισμένος με την αποκατάσταση βλαβών της δημοτικής ενότητας Καρλοβάσου δεν εξυπηρετεί επαρκώς τις ανάγκες του χωριού. Ζητήθηκε με γραπτό αίτημα της κοινότητας να γίνει επέκταση του δημοτικού φωτισμού σε πέντε περιοχές εγγύς του χωριού, αλλά μέχρι στιγμής επιτεύχθηκε η επέκταση μόνο στην περιοχή Άγιοι Πάντες.

 

ΟΔΟΠΟΙΙΑ – ΟΔΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ

Την φετινή περίοδο καθυστέρησε πάρα πολύ η συντήρηση του αγροτικού δικτύου που βρίσκεται στην περιοχή ευθύνης της κοινότητας. Τον τελευταίο μήνα, λίγο πριν την εποχή του τρύγου έγινε δημοπρασία και ανατέθηκε η συντήρηση σε εργολάβο. Κατά μαρτυρίες των κατοίκων και του προέδρου έγινε βιαστική δουλειά πάνω στη συντήρηση των δρόμων, με αποτέλεσμα να υπάρξουν φθορές σε σωληνώσεις του δικτύου άρδευσης και να πέσουν μεγάλες πέτρες μέσα σε καλλιεργημένα κτήματα. Γενικά αναφέρθηκε ότι δεν υπήρξε καμία επιτήρηση από το Δήμο και γι’ αυτό έγινε πρόχειρη δουλεία στην διάστρωση των αγροτικού οδικού δικτύου του χωριού, που ξεπερνά τα 80 χιλιόμετρα.

Το χωριό κατά το χρόνο που είναι κλειστά τα σχολεία δεν διαθέτει συγκοινωνία με λεωφορεία του ΚΤΕΛ, ένα πρόβλημα που συναντάται στα περισσότερα χωριά της Σάμου.

 

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΡΓΩΝ

Ζητήθηκε από τον πρόεδρο του χωριού να διατεθεί εργατικό προσωπικό για την εξωτερική βαφή του σχολείου του χωριού.

Ζητήθηκε επίσης η κατασκευή νέας μεγαλύτερης σε όγκο δεξαμενής νερού, διότι η υπάρχουσα δεν καλύπτει τις ανάγκες του χωριού κατά τη θερινή περίοδο.

Απαιτείται η αποκατάσταση της βλάβης του αγωγού αποχέτευσης, στη θέση Κελιά.

 

ΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το χωριό διαθέτει ένα πολύ καλά επανδρωμένο ιατρείο και το επισκέπτεται γιατρός δύο φορές την εβδομάδα. Γενικά δεν αναφέρθηκαν προβλήματα γύρω από την υγειονομική φροντίδα και περίθαλψη των κατοίκων.

Με προσωπικό ενδιαφέρον του προέδρου έχει τοποθετηθεί ενισχυτής σήματος WiFi στο χώρο της πλατείας για την ελεύθερη πρόσβαση των κατοίκων στο διαδίκτυο.

Μεγάλη είναι η συμμετοχή και η προσφορά των δύο συλλόγων του χωριού στην αντιμετώπιση των παρουσιαζομένων προβλημάτων της κοινότητας. Παρατηρήθηκε αρμονική συνεργασία του προέδρου και του τοπικού συμβουλίου τόσο με τον Αθλητικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Άγιος Αθανάσιος», όσο και με τον Σύλλογο Εθελοντών Πυροσβεστών. Με μέριμνα και χρήματα που διέθεσε ο Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος επανδρώθηκαν τα αποδυτήρια της ομάδας του χωριού στο γήπεδο Κοντακαιίκων.

Όραμα του προέδρου και του τοπικού συμβουλίου του χωριού είναι η επανεξέταση της αναγκαιότητας κατασκευής του φράγματος του Καρβούνη, ένα μεγάλο τεχνικό έργο που τραβάει σε βάθος χρόνου, με την πρώτη μελέτη «όραμα» να εκπονείται το 1986 από το γεωπόνο κ. Κλουβάτο Δημήτριο.

 

  1.         Παρακαλούμε για την κατά την κρίση σας εκδήλωση των ενδεδειγμένων ενεργειών, προκειμένου να δρομολογηθεί η αποκατάσταση των ανωτέρω προβλημάτων, καθώς επίσης και για τη δική μας ενημέρωση, σχετικά με την πρόοδο της αποκατάστασης.

 

Σίμος Αντώνιος

Δημοτικός Σύμβουλος

Related posts

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας Αγίου Κωνσταντίνου Πυθαγόρας Χατζηϊωάννου

admin

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στη Σάμο: Άμεση Κινητοποίηση του Δήμου Δυτικής Σάμου

admin

Η ατζέντα του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Σάμου

admin

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Ειδική εκπαίδευση για τις Ομάδες Εθελοντών Πυροσβεστών

admin

Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου για σεισμό : Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια επίσημη ενημέρωση για κατολισθήσεις ή ζημιές

admin

Δήμος Δυτικής Σάμου: Επανεκκίνηση του Προγράμματος Ανακύκλωσης

admin

Ο Δήμος Δυτικής Σάμου απαντά στο Σύλλογο Γονέων του 1ου Δημοτικού Σχολείου

admin

Πράσινο φως για τα έργα αποκατάστασης της Πορφυριάδας & του δρόμου της Σπηλιάς του Πυθαγόρα

admin

ΑΝΑ.Σ.Α για τη Σάμο: Οι 9 θεματικές ομάδες του συνδυασμού

admin