18.9 C
Σάμος
28/03/2024
Περιφερειακά

Προστασία και ανάδειξη γεφυριών των Μυτιληνιών και της Χώρας

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, υπέγραψε τη σύμβαση για την υλοποίηση του έργου «Προστασία και ανάδειξη πετρόχτιστων γεφυριών του επαρχιακού δικτύου στις περιοχές Μυτιληνιών και Χώρας Σάμου», προϋπολογισμού 70.000 ευρώ.

Το έργο αφορά στην προστασία και ανάδειξη δύο πετρόχτιστων γεφυριών της Σάμου και ειδικότερα στην περιοχή των Μυτιληνιών και της Χώρας.

Πρόκειται για λειτουργικά γεφύρια που εντάσσονται στο επαρχιακό δίκτυο του νησιού και η ανάγκη συντήρησής τους είναι διττή και υψηλής προτεραιότητας, τόσο για την ανάδειξή και την προβολή τους ως μοναδικά μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όσο και για την ασφάλεια του οδικού δικτύου.

Με βάση τους παραπάνω στόχους και  προκειμένου να εξασφαλιστεί απρόσκοπτη προσβασιμότητα και ορατότητα, προβλέπεται κατασκευή λιθόστρωτου μονοπατιού πρόσβασης και πλατείας θέασης στο γεφύρι των Μυτιληνιών, και συντήρηση των υπαρχόντων στη Χώρα. Προβλέπεται, επίσης, να κατασκευαστούν πλακόστρωτα, να τοποθετηθούν πληροφοριακές πινακίδες και διακριτικός φωτισμός ανάδειξης.

Στο πλαίσιο του έργου θα γίνουν, επίσης, εργασίες καθαρισμού του περιβάλλοντα χώρου, κλαδονομής, μικροεπισκευής των γεφυριών και των στηθαίων τους όπου κριθεί απαραίτητο.

Τέλος, θα πραγματοποιηθούν εργασίες με στόχο την ανάδειξη των παλαιών πλυσταριών στην Καλλιθέα Σάμο και πιο συγκεκριμένα εργασίες συντήρησης, χρωματισμών, καθαρισμών και θα τοποθετηθεί πληροφοριακή πινακίδα και φωτισμός ανάδειξης.

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου δήλωσε σχετικά:

«Πετρόχτιστα γεφύρια, παλιά πλυσταριά, διάσπαρτα στη σαμιακή φύση μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης επισκεπτών και τουριστών.  Αξιοποιούμε τους διαθέσιμους πόρους της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε αυτά τα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

 

 

Related posts

Βενιαμίν ο Λέσβιος – 200 Χρόνια από τον θάνατό του

admin

1η Συνεδρίαση ΔΣ Αναπτυξιακής Βορείου Αιγαίου

admin

Ο Περιφερειάρχης στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου

admin

Δίωρη συνάντηση Μαυρατζώτη – Κουτουλάκη για τα για νέα έργα και δράσεις

admin

Συμμετοχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στην διεθνή έκθεση της Βιέννης

admin

Υπογραφή Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου επικαιροποίησης μελέτης για την πλατεία Λούγκα Μαραθόκαμπου

admin

Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Ι. Καλτάκη με Αντιδημάρχους Τουρισμού

admin

Πρόγραμμα Εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821

admin

Σύσκεψη υπό την Προεδρία του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

admin