12.9 C
Σάμος
28/03/2024
Ικαριακά

Οι «Safers» παρέδωσαν στον δήμαρχο των Φούρνων πυροσβεστικό όχημα

«Η προσωπική σχέση που έχω με την Ελλάδα με κάνει να κατανοώ τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι εκεί. Γνωρίζοντας οι συνάδελφοί μου κι εγώ ότι μπορούμε να επωμιστούμε έστω και λίγο από το βάρος που κουβαλούν οι εθελοντές πυροσβέστες στη χώρα σας, παρέχοντάς τους υλικό και γνώσεις, αυτό μας φαίνεται ανθρωπίνως σωστό. Αλλωστε, βοηθούμε εκείνους που προσφέρουν. Πώς αυτό θα μπορούσε να είναι λάθος;».

Ο Ελβετός Μάρτιν Χόφμαν εργάζεται ως πυροσβέστης σε έναν σταθμό λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη Ζυρίχη. Αγαπά τη χώρα μας, λέει στην «Κ», όχι μόνο γιατί έζησε με την οικογένειά του κάποια χρόνια εδώ, αλλά γιατί στην Ελλάδα εκπαιδεύτηκε για πρώτη φορά –σε ηλικία 16 ετών– στην κατάσβεση πυρκαγιών από το Ελληνικό Σώμα Εθελοντών Πυροσβεστών Αναδασωτών (ΕΣΕΠΑ). Πριν από ενάμιση χρόνο μαζί με τον συνάδελφό του Ντάνιελ Κάιφενχαϊμ και τρεις ακόμη Γερμανούς πυροσβέστες ίδρυσαν τους «Safers», τον σύλλογο υποστήριξης για Πυρκαγιά και Διάσωση. Και οι πέντε συνδέονται με μια μακροχρόνια φιλία που έχει την αφετηρία της στην Ελλάδα. Για περισσότερα από δέκα χρόνια, κάθε καλοκαίρι, παίρνουν μέρος σε δύσκολες επιχειρήσεις κατάσβεσης πυρκαγιών στη χώρα μας. Η ίδρυση του συλλόγου ήρθε ως σφραγίδα στην πλούσια εθελοντική τους δράση.

«Το γεγονός ότι όλες οι εθελοντικές πρωτοβουλίες στην Ελλάδα δεν προχωρούν επειδή είναι ελλιπής ο εξοπλισμός, μας έκανε να σκεφθούμε ποιος θα μπορούσε να είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να βοηθήσουμε. Και πιστεύουμε ότι η απάντηση σε αυτό είναι με το να τους παρέχουμε εξοπλισμό και την ανάλογη εκπαίδευση», λέει στην «Κ» ο Γερμανός πυροσβέστης Ντάνιελ Κάιφενχαϊμ.

Αυτό που κάνουν λοιπόν οι «Safers» είναι να συγκεντρώνουν το υλικό που πλέον δεν αξιοποιείται από τις πυροσβεστικές υπηρεσίες της χώρας τους, αλλά που ωστόσο εξακολουθεί να είναι σε καλή κατάσταση και στη συνέχεια να το μεταφέρουν εκεί όπου μαθαίνουν ότι υπάρχει ανάγκη.

Μέχρι σήμερα έχουν καταφέρει μέσω του μη κερδοσκοπικού οργανισμού τους να εξοπλίσουν πυροσβεστικούς σταθμούς στη Γερμανία, στην Κύπρο και φυσικά στην Ελλάδα. Η πιο πρόσφατη δωρεά τους είναι στο μικρό νησί των Φούρνων, και είναι από τις πιο σημαντικές. Οταν το περασμένο καλοκαίρι πληροφορήθηκαν μέσω του συλλόγου «Φίλοι της Ικαρίας» ότι το νησί δεν διέθετε πυροσβεστικό όχημα, κινητοποιήθηκαν άμεσα. Το μεταχειρισμένο όχημα βρέθηκε και τον Νοέμβριο ξεκίνησε το μακρύ ταξίδι του για το νησί του Βορείου Αιγαίου. Ο Μάρτιν, ο Ντάνιελ και ο Σβεν, το οδήγησαν από την Κολωνία μέχρι τον Πειραιά και από εκεί με πλοίο στους Φούρνους, όπου το παρέδωσαν στον δήμαρχο. «Οταν οι κάτοικοι του νησιού έμαθαν ότι μπορέσαμε να χρηματοδοτήσουμε –σε συνεργασία με τον δήμο– ένα πλήρως εξοπλισμένο πυροσβεστικό που έχει διανύσει μόλις 10.000 χλμ. δεν το πίστευαν, είχαν παραξενευθεί. Θυμάμαι την αντίδραση του υπεύθυνου των εθελοντών πυροσβεστών όταν βγαίναμε από το πλοίο – ένιωθε τεράστια χαρά και ανακούφιση», λέει ο Μάρτιν. «Ολοι όσοι είχαν βοηθήσει στο παρελθόν στην κατάσβεση πυρκαγιών στο νησί, επαναλάμβαναν συνεχώς: “Σωθήκαμε!”», θυμάται.

Το όχημα, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς του, κόστισε περίπου 13.500 ευρώ. Οι «Safers» κατάφεραν να συνεισφέρουν περίπου το 60% του συνολικού κόστους, ενώ το υπόλοιπο ποσό κάλυψε ο δήμος. «Το πυροσβεστικό ήταν πάγιο αίτημά μας εδώ και πολλά χρόνια, ωστόσο δεν είχαμε τα προβλεπόμενα κονδύλια για να το αγοράσουμε», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος των Φούρνων Γιάννης Μαρούσης. «Κάθε φορά που εκδηλωνόταν μία πυρκαγιά, έπρεπε να περιμένουμε τα πυροσβεστικά από την Ικαρία ή τη Σάμο, με ό,τι ρίσκο είχε αυτό. Ο οικισμός μας είχε κινδυνεύσει σοβαρά πριν από δύο χρόνια από πυρκαγιά που πρόλαβε και έκαψε τρία σπίτια. Η προσφορά αυτών των νεαρών πυροσβεστών είναι για εμάς ανακουφιστική, αφού όχι μόνο συνεισέφεραν στο να αποκτήσουμε το όχημα, αλλά εκπαίδευσαν και τους περίπου ενενήντα εθελοντές μας να το χρησιμοποιούν σωστά», τονίζει.

Χρηματοδότηση

Πώς καταφέρνουν λοιπόν να συγκεντρώνουν τα χρήματα για την αγορά του εξοπλισμού οι «Safers»; «Κομμάτι της φιλοσοφίας μας είναι να συγκεντρώνουμε χρήματα από ανθρώπους που σχετίζονται με τη δωρεά. Για παράδειγμα, για εξοπλισμό που φτάνει στην Ελλάδα, μπορεί να ζητήσουμε να βοηθήσουν Ελληνες που ζουν στη Γερμανία και συνδέονται με την περιοχή», λέει ο Ντάνιελ.

Τα μέλη του συλλόγου πιστεύουν ότι οι εθελοντές πυροσβέστες σε όλο τον κόσμο συγκροτούν μια μεγάλη οικογένεια που τα μέλη της προσφέρουν μεταξύ τους αδιάκοπη βοήθεια και αλληλεγγύη. Ο Μάρτιν μάς λέει πως δεν θα ξεχάσει ποτέ την πολύτιμη εμπειρία που κέρδισε στη χώρα μας. «Μας εκπαιδεύσατε πάνω σε τακτικές αντιμετώπισης δύσκολων πυρκαγιών, φαινόμενο που παρουσιάζεται όλο και πιο συχνά στις ευρωπαϊκές χώρες. Κατά κάποιον τρόπο σήμερα ξεπληρώνουμε στην Ελλάδα τις γνώσεις που μας προσέφερε».

Πηγή :Καθημερινή

Related posts

Αποφάσεις Γ.Σ. του ΣΕΠΕ Ικαρίας και Φούρνων

admin

Ικαρία: Άγρια κακοποίηση ζώου – Κρέμασαν κατσίκα σε δέντρο

admin

Φούρνοι: Ναυάγιο της πρώιμης βυζαντινής περιόδου ερευνήθηκε

admin

Γ.Ν.-Κ.Υ. Ικαρίας: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για θέση Ψυχιάτρου

admin

Γ.Ν-Κ.Υ Ικαρίας – Προκήρυξη τριών θέσεων ειδικευμένων ιατρών του κλάδου ΕΣΥ

admin

Ο Δήμαρχος Ικαρίας υποψήφιος για το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ

admin

Από την απεργία στην Ικαρία στις 28.2

admin

Κοινή δήλωση των δημάρχων της Λαϊκής Συσπείρωσης για την οικονομική κατάσταση των σχολικών μονάδων

admin

Αιμοδοσία στην Ικαρία – Μάρτιος 2024

admin