20.9 C
Σάμος
18/04/2024
Σαμιακά

Σαμιώτικη μουσταλευριά

Η σεφ Σιμόνη Καφίρη, μας δίνει τη δική της συνταγή για μουσταλευριά την οποία ονομάζει «κέρασμα του τρύγου» αφού γίνεται με το μούστο από τα πρώτα σταφύλια. Αυτή η δροσερή, διαυγής κρέμα από το χυμό σταφυλιών μας γλυκαίνει χιλιάδες χρόνια τώρα. Ο Αριστοφάνης στον Πλούτο την αναφέρει ως «οινούτα». «Οινούτα» όμως λεγόταν και στο Βυζάντιο, αλλά και «πάστελλος» ή «μουστόπιτα».

Υλικά

  • 8 φλιτζάνια μούστο καθαρισμένο
  • 1¼ φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • κανέλα
  • σουσάμι καβουρδισμένο
  • καρυδόψιχα χοντροαλεσμένη
  • 1 φυλλαράκι αρμπαρόριζα

Διαδικασία

Καβουρδίζετε για μερικά λεπτά το αλεύρι σε αντικολλητικό τηγάνι και σε χαμηλή φωτιά να αποκτήσει απαλό μπεζ χρώμα.

Διαλύετε το καβουρδισμένο αλεύρι σε 1 φλιτζάνι μούστο και βάζετε να βράσουν τα υπόλοιπα 7 φλιτζάνια μαζί με την αρμπαρόριζα.

Ρίχνετε το διαλυμένο αλεύρι στο μούστο που βράζει και ανακατεύετε συνεχώς, με ξύλινη κουτάλα και σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να πήξει και να γίνει σαν κρέμα. Το μίγμα στην αρχή είναι θολό. Όταν πήξει γίνεται διαυγές.

Μοιράζετε τη μουσταλευριά σε μπολ, μικρά ποτήρια με ανοιχτό στόμιο ή πιάτα και την αφήνετε να κρυώσει. Πασπαλίζετε με κανέλα, σουσάμι και καρυδόψιχα πριν τη σερβίρετε.

Tips

Παραλλαγή Ρίχνετε σε ένα μπολ 8 φλιτζάνια καθαρισμένου μούστου και 1½ φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό ή χονδρό. Ανακατεύετε με το χέρι μέχρι να διαλυθεί εντελώς το σιμιγδάλι και να μην κάνει σβόλους. Βάζετε το μίγμα στη φωτιά να πάρει μια βράση. Χαμηλώνετε τη φωτιά και ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, βράζετε για 20-25 λεπτά. Όταν κολλάει στην κουτάλα, είναι έτοιμη. Ρίχνετε τότε καρύδια ή αμύγδαλα ή ανάλατα φιστίκια και ανακατεύετε. Αλείφετε με λίγο μούστο ατομικά μπολ, πασπαλίζετε με κανέλα και σουσάμι και ρίχνετε τη μουσταλευριά.

πηγή: Olivemagazine

Related posts

Έκτακτο Δελτίο Καιρού για τη Σάμο: Kακοκαιρία προ των πυλών

admin

Η Ανεζινιώ Σταμούλη η νέα Διοικήτρια στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Σάμου

admin

Άνοιξε προσωρινά η πύλη εισόδου στον λιμένα Καρλοβάσου

admin

Εργατικό Κέντρο Σάμου : Η κινητοποίηση της 17ης Απριλίου

admin

“Σοβαρό ολίσθημα απο τον Δήμο Δυτικής Σάμου”: Η Απογοήτευση του Συλλόγου της Πορφυριάδας

admin

“ΕυΠο”: “Καρκίνος και Προληπτικός Έλεγχος” – Ενημέρωση στο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ Σάμου

admin

Κηποτεχνική δράση στην αυλή του 1ου Ημερήσιου ΕΠΑΛ Καρλοβάσου Σάμου

admin

Η Ακουλουθία του Ακάθιστου Ύμνου στην Παναγία Καστρινή

admin

Η Αγγελική Γαλανού ορίζεται άμισθη σύμβουλος για Πολιτισμό και Αγροτικά προϊόντα Σάμου και Ικαρίας

admin