19/04/2024
Δήμος

Σειρά ερωτήσεων και παρεμβάσεων στο Δ.Σ απο την Λαϊκή Συσπείρωση

Σειρά ερωτήσεων και παρεμβάσεων για τα προβλήματα των κατοίκων του δήμου Ανατολικής Σάμου έκαναν οι δημοτικοί σύμβουλοι Μανώλης Παχυμανώλης και Κώστας Τζίχας στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Τετάρτη 27 – 01 – 2021.

Κυριάρχησαν τα προβλήματα που αφορούν τις επιπτώσεις του σεισμού όπως οι κατεδαφίσεις ετοιμόρροπων σπιτιών,  η αποκατάσταση σχολείων και δημόσιων υποδομών όπως το λιμάνι Πυθαγορείου, οι αποζημιώσεις των κατοίκων και των επαγγελματιών που καταστράφηκαν από το τσουνάμι κ.ά.

Το συμπέρασμα που προκύπτει τόσο από τις απαντήσεις όσο και από τη συζήτηση που έγινε για τα προβλήματα του σεισμού, είναι ότι υπάρχει τεράστια κυβερνητική ολιγωρία η οποία είναι αναντίστοιχη με τους διθυράμβους τοπικών στελεχών της ΝΔ και τις ευχαριστίες που κάθε τρείς και λίγο απευθύνει η δημοτική αρχή προς την κυβέρνηση. Όπως επίσης αποτελεί πρόκληση η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ και της παράταξής του που επιχειρεί να παρουσιάσει ως επίτευγμα τα μέτρα της κυβέρνησής του στο σεισμό της Λέσβου, όταν οι κάτοικοι εκεί, περιμένουν ακόμη, τρία χρόνια μετά, τις αποζημιώσεις και ένα ολόκληρο χωριό η Βρύσσα έχει μείνει ακατοίκητο.

 

  • Για τις κατεδαφίσεις των ετοιμόρροπων υπάρχει πίστωση 700.000, οι διαδικασίες όμως που απαιτούνται και η έλλειψη επαρκώς στελεχωμένου γραφείου του Υπουργείου Περιβάλλοντος δυσκολεύει την κατάσταση, αφού οι γραφειοκρατικές διαδικασίες είναι ιδιαίτερα απαιτητικές. Η Λαϊκή Συσπείρωση πρότεινε: α) Άμεση στελέχωση από την κυβέρνηση, της υπηρεσίας για την διεκπεραίωση των διαδικασιών, β)Να μην επιβαρυνθούν με τα έξοδα οι ιδιοκτήτες των κτιρίων, γ)ο δήμος να αναζητήσει τους ιδιοκτήτες που δεν θα ενδιαφερθούν μόνοι τους ή δεν βρίσκονται στο νησί και δ) να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την κατεδάφιση από το δήμο κτιρίων που δεν είναι δυνατόν να βρεθούν οι ιδιοκτήτες. Για τους σεισμόπληκτους που παραμένουν σε ξενοδοχεία προτείναμε να παραμείνουν έως ώστε βρουν σπίτι και πάρουν τη στεγαστική συνδρομή.
  • Για τις καταστροφές του σεισμού στο λιμάνι Πυθαγορείου ενημερωθήκαμε ότι το έχει αναλάβει η Περιφέρεια και αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να εγκατασταθεί ο εργολάβος.
  • Η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε αναφορά με αίτημα των κατοίκων, για την ανάγκη κατασκευής αγροτικού ιατρείου στο Ηραίον που σήμερα στεγάζεται σε κοντέϊνερ, σε αντικατάσταση αυτού που κατεδαφίστηκε το 2012 για να κτισθεί το Μουσείο Ναυπηγικής Τέχνης. Ακολούθησε συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης και υπήρξες απόφαση για ενοικίαση χώρου  , ενώ δεν αποκλείστηκε και η προσθήκη επιπλέον κοντέϊνερ δίπλα στο υπάρχον. Παρά την επιμονή της Λαϊκής Συσπείρωσης ότι  πρέπει να χτισθεί ιατρείο στο οικόπεδο που υπάρχει , η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου δεν δεσμεύτηκε.
  • Η διαβεβαίωση ότι το θέμα του περιφερειακού δρόμου προς το δημοτικό σχολείο Παγώνδα το ανέλαβε η Περιφέρεια, δόθηκε από τον αντιδήμαρχο Πυθαγορείου σε ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης, η οποία είχε υποστηρίξει ότι πρέπει να σταματήσει το « μπαλάκι» μεταξύ δασικής υπηρεσίας , δήμου και περιφέρειας σε ποιόν ανήκει ο δρόμος, να γίνει συνεννόηση μεταξύ τους και να προχωρήσει άμεσα το έργο που αφορά στην ασφαλή μεταφορά των μαθητών της περιοχής.
  • Στη 2η ΔΥΠΕ και στο Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου παρέπεμψε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος το θέμα της στελέχωσης και λειτουργίας του περιφερειακού ιατρείου Αγίου Κωνσταντίνου που εξυπηρετεί και τα χωριά Μανωλάτες, Άμπελο, Σταυρινήδες. Η Λαϊκή Συσπείρωση που έφερε το θέμα στη συνεδρίαση, πρότεινε να υπάρξει διάβημα διαμαρτυρίας του δημάρχου και του δημοτικού σχολείου με την απαίτηση να εξυπηρετεί κανονικά τους κατοίκους της περιοχής και όχι κάθε 15-20 μέρες όπως σήμερα. Η ίδια απάντηση δόθηκε και στην πρόταση να υποστηρίξει ο δήμος τα αιτήματα του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου για χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας και να στελεχωθούν χωριστά κέντρα εμβολιασμού για να μην επιβαρύνεται και γι’ αυτό το Νοσοκομείο.
  • Στην ερώτησή μας για το που βρίσκεται η μελέτη για την καλύτερη λύση αντιμετώπισης του προβλήματος με τον συλλεκτήριο αγωγό του βιολογικού πόλης Σάμου, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος μας πληροφόρησε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και ότι θα ενημερωθεί σχετικά το δημοτικό συμβούλιο. Η Λαϊκή Συσπείρωση στην ερώτηση που υπέβαλλε υπενθύμισε ότι η δέσμευση ήταν ότι η μελέτη θα ήταν έτοιμη από τον Σεπτέμβρη και ζήτησε να δοθεί έγκαιρα στους δημοτικούς συμβούλους για να έχουν το χρόνο να τοποθετηθούν.
  • Τέλος σχετικά με το άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων τη Δευτέρα 1 Φλεβάρη και την ετοιμότητα από πλευράς κτιρίων και μέτρων υγειονομικής θωράκισης μαθητών και καθηγητών, πήραμε απάντηση ότι τα κτίρια έχουν αποκατασταθεί πλήρως και εκκρεμεί μόνο η περίφραξη των Γυμνασίων Σάμου , ενώ το Γυμνάσιο του Πύργου που είναι σε υψηλή κατηγορία επικινδυνότητας θα φιλοξενηθεί στο δημοτικό σχολείο Πύργου.Όσον αφορά την καθαριότητα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ισχυρίστηκε ότι τα σχολεία είναι καλυμμένα από καθαρίστριες και αναλώσιμα υλικά, ότι τα τεστ στους καθηγητές γίνονται με ραντεβού και είναι προαιρετικά και ότι οι διευθυντές των σχολείων έχουν παραλάβει μέσα ατομικής προστασίας. Η Λαϊκή Συσπείρωση υπογράμμισε ότι απαιτούνται μαζικά τέστ επαναλαμβανόμενα σε καθηγητές και μαθητές και πρόσληψη μόνιμου και επαρκούς προσωπικού καθαριότητας. Πρότεινε προς το παρόν τουλάχιστο,  να παραταθούν οι δίμηνες συμβάσεις πρόσθετων καθαριστριών που έληξαν.

 

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου Ανατολικής Σάμου για το 2021, καταγγέλλοντας ότι  πρόκειται για συρραφή κάποιων μικροέργων και πιστώσεις προμηθειών υλικών που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες που υπάρχουν στη περιοχή , ιδιαίτερα φέτος με ορθάνοιχτες τις πληγές του σεισμού.

Στην τοποθέτηση της παράταξης υπογραμμίστηκε, μεταξύ άλλων:

«Πρώτα απ’ όλα απουσιάζουν – κατά παράδοση πλέον-  οι προτάσεις των Κοινοτήτων για αναγκαίες παρεμβάσεις. Προβλήματα των χωριών και των γειτονιών της πόλης αγνοούνται  συστηματικά.

Προβλήματα ύδρευσης,  αποχέτευσης, καθαριότητας, έργα υποδομής σημαντικά που έχουν σχέση με την ποιότητα ζωής των κατοίκων είναι “είδη εν ανεπαρκεία” και εντελώς αποσπασματικά και άναρχα. Χωρίς προτεραιότητες,  χωρίς ουσιαστικό σχεδιασμό.

Προβλήματα προστασίας της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων, βρίσκονται ακόμη μια χρονιά εκτός της οπτικής του Τεχνικού Προγράμματος.

Αγροτική οδοποιία, δημοτική οδοποιία, με σοβαρά προβλήματα,  παιδικές χαρές  που δεν υπάρχουν ή υπάρχουν ενδεικτικά ως δείγμα, δεν συμπεριλαμβάνονται.

Τι  συζήτηση να κάνουμε; Να πούμε βγάλτε 10000 από κεί και βάλτε της σε κάποιο άλλο; Αστεία πράγματα.

Είναι αυτό τεχνικό πρόγραμμα για έναν δήμο σεισμόπληκτο; Για έναν δήμο που έχει στην αχρηστία τρία  μεγάλα σχολεία, που έχει ανάγκη από στατικές παρεμβάσεις και επισκευές σε όλα τα άλλα; Που πρέπει να αναζητήσει οικόπεδα και μελέτες για νέα σχολικά κτίρια;»

 

Η Λαϊκή Συσπείρωση αναφέρθηκε στις μεγάλες ευθύνες της δημοτικής αρχής και των άλλων παρατάξεων που αποδέχονται αυτή την κατάσταση και υπογράμμισε:

«Και σεις τι κάνετε γι’ αυτό;  Τίποτα. Για σας  οι κυβερνητικές αποφάσεις και οι επιλογές της Ε.Ε είναι θέσφατο. Καμιά διαμαρτυρία, καμιά διεκδίκηση. Και όχι μόνο αυτό. Κάθε τόσο τραβάτε και έναν λιβανωτό για την κυβέρνηση και τα στελέχη της, που μας επισκέπτονται. Από ενδιαφέρον και καταγραφές προβλημάτων χορτάσαμε  , αλλά από «μπαγιόκο» τίποτα».

«Η αρνητική μας ψήφος– κατέληξε στην τοποθέτησή της η Λαϊκή Συσπείρωση –  έχει διπλό νόημα. Αφενός καταδικάζει αυτή την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική που εφαρμόζεται και μέσω των δήμων με τις ευλογίες όλων των παρατάξεων που υπηρετούν το καπιταλιστικό δόγμα ,  αφετέρου  σηματοδοτεί  το μπόϊ στο οποίο πρέπει να σηκωθούν οι λαϊκές απαιτήσεις και οι αγώνες του λαϊκού κινήματος.

 

Related posts

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στη Σάμο: Άμεση Κινητοποίηση του Δήμου Δυτικής Σάμου

admin

Η ατζέντα του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Σάμου

admin

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Ειδική εκπαίδευση για τις Ομάδες Εθελοντών Πυροσβεστών

admin

Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου για σεισμό : Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια επίσημη ενημέρωση για κατολισθήσεις ή ζημιές

admin

Δήμος Δυτικής Σάμου: Επανεκκίνηση του Προγράμματος Ανακύκλωσης

admin

Ο Δήμος Δυτικής Σάμου απαντά στο Σύλλογο Γονέων του 1ου Δημοτικού Σχολείου

admin

Πράσινο φως για τα έργα αποκατάστασης της Πορφυριάδας & του δρόμου της Σπηλιάς του Πυθαγόρα

admin

ΑΝΑ.Σ.Α για τη Σάμο: Οι 9 θεματικές ομάδες του συνδυασμού

admin

Δήμος Ανατολικής Σάμου – Πρόστιμο 200 ευρώ για τα ακαθάριστα οικόπεδα

admin