18.4 C
Σάμος
17/04/2024
Περιφερειακά

Σπιλάνης: Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής των Γονέων

Την ανακοίνωση της συντονιστικής επιτροπής των γονέων της Σάμου χαιρετίζει ο υποψήφιος περιφερειάρχης με τον συνδυασμό «Συμπαράταξη Πολιτών», κ. Γιάννης Σπιλάνης και καλεί όλους να αξιοποιήσουν τη στάση τους και να χαράξουν μια νέα πορεία στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Ο κ. Σπιλάνης αναφέρει:

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση και αισιοδοξία χαιρετίζουμε την ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής των Γονέων μετά τη συνάντηση τους με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ.Βίτσα. Μια δήλωση που ξεπερνά κατά πολύ τους αιρετούς της δημοτικής και της περιφερειακής αρχής και δείχνει σε όλους μας τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε, τον δρόμο της συνεννόησης για να αντιμετωπίσουμε την προσφυγική κρίση που όλοι βιώνουμε.

 

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ έχει κατ’επανάληψη αναφερθεί στο μέγεθος της πίεσης που ασκείται σε μας τους κατοίκους των νησιών που έχει διαταράξει την καθημερινότητά μας ως πολίτες. Το πρόβλημα είναι αυτή τη περίοδο ιδιαίτερα έντονο στη Σάμο, τόσο λόγω του υπερπληθυσμού του ΚΥΤ και των άθλιων συνθηκών διαβίωσης που κατά συνέπεια επικρατούν, όσο και λόγω της χωροθέτησης του στις παρυφές του Βαθιού.

 

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ έχει υπογραμμίσει ότι οι πρωτόγνωρες αυτές συνθήκες που βιώνουμε στα νησιά έχουν δημιουργήσει έντονο φόβο, αλλά και πολύ θυμό, ιδιαίτερα προς όλους εκείνους που έχουν δημιουργήσει τις προσφυγικές ροές και αρνούνται να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες τους, μετατρέποντας ένα παγκόσμιο πρόβλημα σε ελληνικό και τοπικό, με συνέπεια να αφήνουν τη διαχείριση του στις πλάτες των -για πολλούς λόγους, ιστορικούς αλλά και σύγχρονους – πολλαπλά ευαίσθητων τοπικών κοινωνιών. Κοινωνιών που αντιμετωπίσαμε με υψηλό φρόνημα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης τα κύματα των προσφύγων/μεταναστών, όταν προέκυψαν ως τσουνάμι στα νησιά μας και σήμερα αισθανόμαστε κουρασμένοι και θυμωμένοι που εξακολουθούμε να προσπαθούμε σχεδόν μόνοι μας μέσα σε ένα θολό τοπίο χωρίς ξεκάθαρες προοπτικές.

 

Ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ έχουμε δημόσια επαναλάβει:

 

  • Την ανάγκη λειτουργίας των δομών μέχρι τα όρια της χωρητικότητας τους

 

  • Την ανάγκη αναβάθμισης των υποδομών και των συνθηκών διαβίωσης όσων παραμένουν στα ΚΥΤ

 

  • Την ανάγκη παροχής στις μικρές αυτές «πόλεις» των προσωρινών κατοίκων όλων των αναγκαίων υπηρεσιών (πχ. υγείας, τροφοδοσίας και διατροφής, τραπεζικές, ταχυδρομικές και επικοινωνιακές (wi-fi), εκπαίδευσης και κατάρτισης, ψυχαγωγίας, πολιτισμού, δημιουργικής απασχόλησης κλπ που έχει ανάγκη ο κάθε άνθρωπος, ώστε να περιοριστεί ο αναγκαίος αριθμός μετακινήσεων τους κάτω από τις οποιοσδήποτε συνθήκες, επιβαρύνοντας ταυτόχρονα τις ήδη προβληματικές υπηρεσίες που παρέχονται στους μόνιμους κατοίκους.

 

  • Την ανάγκη πολλαπλασιασμού των πρωτοβουλιών εκείνων που θα επιτρέψουν όχι απλά τη λείανση των σχέσεων μεταξύ των τριών «κόσμων» που συμβιώνουμε σήμερα στα νησιά μας (κάτοικοι, πρόσφυγες-μετανάστες, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών-εθελοντές-ΜΚΟ), αλλά και να αξιοποιήσουμε με τον θετικότερο δυνατό τρόπο αυτήν την «υποχρεωτική» συγκατοίκηση για όσο διαρκέσει.

 

  • Τέλος, την ανάγκη αξιοποίησης των εκτάκτων αναγκών που βιώνουμε για την αναβάθμιση όλων των υποδομών και των υπηρεσιών (οικονομικών, τουριστικών, κοινωνικών, πολιτιστικών, περιβαλλοντικών) που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη των νησιών μας μέσα από ένα συντεταγμένο σχέδιο.

 

Η αντιμετώπιση της έκτακτης αυτής κατάστασης που όπως φαίνεται θα διαρκέσει σε βάθος χρόνου έπρεπε να έχει αντιμετωπιστεί με ένα αντίστοιχο ευρωπαϊκό σχέδιο, που να περιλαμβάνει την συνεργασία εθνικών και τοπικών παραγόντων, τον καθένα με τις αρμοδιότητες που του αναλογούν. Αντ’αυτού, τέσσερα χρόνια μετά, εξακολουθεί να μην υπάρχει σχέδιο και συνεργασία, να μην έχουν καν κηρυχθεί τα νησιά μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όταν αυτή η πρόνοια του νόμου έχει χρησιμοποιηθεί για μικρότερης έκτασης και έντασης φαινόμενα.

 

Η κήρυξη αυτή θα επέτρεπε την αντιμετώπιση των προβλημάτων που επισημάνθηκαν προηγούμενα. Αναφέρουμε ιδιαίτερα τα θέματα υγείας όπως προέκυψαν από την πρόσφατη επίσκεψη μας στο Νοσοκομείο Σάμου, όπου φαίνεται ως μονόδρομος η ενίσχυση των υπαρχουσών υγειονομικών μονάδων και δημιουργία ειδικών μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας στα ΚΥΤ -ακόμη και με τη συμβολή του στρατού αν χρειάζεται- και η κατ’ εξαίρεση άρση των μνημονιακών περιορισμών των μονάδων υγείας των νησιών σε ότι αφορά προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και απελευθέρωση του προϋπολογισμού.

 

Τέλος, θα θέλαμε να επισημάνουμε την προβληματική -κατά την άποψη μας- τοποθέτηση της αυτοδιοίκησης και των υποψήφιων αυτοδιοικητικών σχημάτων στο θέμα αυτό. Μια μερίδα να προσπαθεί να χτίσει πολιτική καριέρα, αξιοποιώντας τα συναισθήματα φόβου και θυμού των πολιτών και μια άλλη μερίδα συνειδητά να μην τοποθετείται επί του θέματος για να μην «κακοκαρδίσει» ψηφοφόρους. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά στην Περιφερειακή Αρχή της κας Καλογήρου που, μετά τη πρώτη περίοδο της «φωτογράφισης» δίπλα σε όποιον επισκέπτη ερχόταν στα νησιά μας, πέρασε στη φάση της πλήρους «εξαφάνισης» από το «κάδρο», δηλώνοντας γενικώς αναρμόδια. Το μόνο που «προσέφερε» στην όλη διαχείριση του προβλήματος ήταν οι καταγγελίες για «παράνομη λειτουργία των ΚΥΤ, λόγω προβλημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος» και στις απειλές για κλείσιμο τους, που το μόνο που κατάφεραν ήταν έναν επιπλέον αυτοεξευτελισμό της ίδιας και των πολιτών προς τον θεσμό της Περιφέρειας. Αντίθετα φροντίζει να σκορπίζει η ίδια και οι συνεργάτες της πόρους και ενέργεια προς κάθε τύπου προεκλογική και πελατειακή φιέστα ακόμη σε αμφιβόλου ποιότητας, όπως αποδείχτηκε πρόσφατα. Τακτική που δείχνει πως αντιλαμβάνεται η κα Καλογήρου και η ομάδα της την αυτοδιοίκηση: για τις φιέστες και για τα εύκολα, ενώ τα δύσκολα κάτω από το τραπέζι.

 

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ καλεί όλους να αξιοποιήσουμε τη γενναία πράγματι στάση των γονιών της Σάμου και να χαράξουμε μια νέα πορεία και στην αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού με ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Οφείλουμε σε μας και στα παιδιά μας η αλλαγή πορείας να είναι συνολική.

Related posts

Διαμαρτυρία Περιφέρειας για επείγουσες αποζημιώσεις – Τι ζητά η Αντιπεριφερειάρχης Αντωνέλη

admin

Συνάντηση με Αυτοκινητιστές Ταξί! Συζήτηση εργασίας με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Σάμου

admin

Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

admin

Τηλεδιάσκεψη Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

admin

Σχόλιο για την απουσία της Σάμου από δράση της Περιφέρειας στο Λονδίνο

admin

Μια νέα δράση εξωστρέφειας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

admin

Ιστορική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στους Φούρνους

admin

Ολοκληρώθηκε η συμμετοχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στην IFE LONDON 2024

admin

Συνέδριο για την ποίηση της Σαπφούς ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου στην Θεσσαλονίκη

admin