20.9 C
Σάμος
18/04/2024
Δήμος

Στάντζος προς Βίτσα: Η όξυνση του προβλήματος δεν μας επιτρέπει να μείνουμε αμέτοχοι

‘Η κατάσταση στη Σάμο είναι εκρηκτική και έχει υπερβεί προ πολλού τα επίπεδα ανοχής και λειτουργίας των αρμόδιων κρατικών δομών και τα όρια αντοχής της τοπικής Σαμιακής κοινωνίας “αναφέρει μεταξύ άλλων ο νεοκλεγείς δήμαρχος Αν.Σάμου Γ.Στάντζος με επιστολή του προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτρη Βίτσα.

Αναλυτικά η επιστολή.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Σχετικά με το μείζον θέμα του μεταναστευτικού- προσφυγικού στο νησί της Σάμου και ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα του Νομού, σας ενημερώνω ότι παρά τις διαβεβαιώσεις και τις δεσμεύσεις σας η κατάσταση παραμένει έκρυθμη με αποτέλεσμα η παρέμβαση σας  αυτές τις κρίσιμες ώρες να κρίνεται απαραίτητη με τη δυνατότερη θεσμική και κοινωνική συναίνεση.

Η κατάσταση στη Σάμο είναι εκρηκτική και έχει υπερβεί προ πολλού τα επίπεδα ανοχής και λειτουργίας των αρμόδιων κρατικών δομών και τα όρια αντοχής της τοπικής Σαμιακής κοινωνίας.

Οι ροές και οι αφίξεις που παρατηρούνται είναι διαρκείς και ο  άτυπος καταυλισμός συνεχίζει να επεκτείνεται. Η ενδοπροσφυγική και όχι μόνο, παραβατικότητα είναι καθημερινό φαινόμενο, οι ανεξέλεγκτες και κατά μεγάλες ομάδες κινήσεις των μεταναστών προσφύγων προκαλούν καθημερινά προβλήματα στην κανονικότητα της ζωής τόσο των μονίμων κατοίκων όσο και των επισκεπτών με αποτέλεσμα το δυσμενές αυτό κλίμα να επεκτείνεται σε όλα τα επίπεδα του κοινωνικού ιστού  της πόλης της Σάμου.

Το ΚΥΤ και η παρακείμενη παραγκούπολη της ντροπής ως  χώρος  μόνιμης εγκατάστασης πλέον, έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία τόσο των ίδιων των προσφύγων όσο και των κατοίκων του νησιού και επιφέρει σοβαρές βλάβες τόσο στον τουρισμό όσο και στη συνολική οικονομία του νησιού. Οι πολίτες, οι έμποροι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε αδιέξοδο, αφού σε καθημερινή βάση βιώνουν την οικονομική τους καταστροφή και την αποδόμηση της ζωής τους.

Κατόπιν και των εκλογικών αποτελεσμάτων, η εντολή που μας δόθηκε από το Σαμιακό λαό ήταν ξεκάθαρη και ηχηρή, γεγονός πλέον που μας καθιστά υπεύθυνους για τη στήριξη των δεσμεύσεών μας και την υλοποίηση των προγραμματικών μας κατευθύνσεων ήτοι:

  • Αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιπτώσεων του προσφυγικού – μεταναστευτικού. Με κατεπείγουσες διαδικασίες να ξεκινήσει και να συνεχισθεί ο μαζικός απεγκλωβισμός των προσφύγων μεταναστών από το νησί της Σάμου.
  • Το ΚΥΤ στην πόλη της Σάμου πρέπει να κλείσει άμεσα. Δημιουργία μιας μικρή κλειστής δομής προδιαγραφών – εκτός οικισμών- για την πρώτη υποδοχή των προσφύγων-μεταναστών προκειμένου να εξασφαλιστεί η προστασία των Δημοτών και των επισκεπτών από παραβατικές συμπεριφορές και έκνομες ενέργειες.
  • Απόδοση του χώρου που καταλαμβάνει το σημερινό ΚΥΤ, στην Αυτοδιοίκηση με την κατεδάφιση των εγκαταστάσεων προκειμένου να αξιοποιηθεί προς κοινή χρήση των Δημοτών (χώρος πρασίνου, αναψυχής και αθλητικών δραστηριοτήτων)
  • Υιοθέτηση εθνικής πολιτικής φύλαξης των θαλασσίων συνόρων με παράλληλη διαφύλαξη των ανθρώπινων ζωών.

Η όξυνση του προβλήματος δεν μας επιτρέπει να μείνουμε αμέτοχοι βλέποντας την τοπική κοινωνία να ασφυκτιεί ξεπερνώντας τα όρια και τις αντοχές της. Τα μέτρα ενίσχυσης των κατοίκων κρίνονται αναγκαία και επιτακτικά, η άμεση και επιτόπου παρέμβασης σας ιδιαιτέρως κρίσιμη .

 

 

 

Related posts

Ο Δήμος Δυτικής Σάμου απαντά στο Σύλλογο Γονέων του 1ου Δημοτικού Σχολείου

admin

Πράσινο φως για τα έργα αποκατάστασης της Πορφυριάδας & του δρόμου της Σπηλιάς του Πυθαγόρα

admin

ΑΝΑ.Σ.Α για τη Σάμο: Οι 9 θεματικές ομάδες του συνδυασμού

admin

Δήμος Ανατολικής Σάμου – Πρόστιμο 200 ευρώ για τα ακαθάριστα οικόπεδα

admin

Συγχαρητήρια επιστολή του Δημάρχου Θεμ. Παπαθεοφάνους προς τους νεοεκλεγέντες Δημάρχους Σμύρνης, Κουσάντασι και Σεφερίχισαρ

admin

Εφαρμογή προγράμματος προληπτικής ιατρικής για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής

admin

“Στόχος σας να αντιπολιτευτείτε για ακόμη μια φορά την προηγούμενη Δημοτική αρχή”

admin

Τσιμεντόστρωση τμήματος στο δρόμο Παλαιό-Σπήλαιο Αγίου Αντωνίου

admin

Ζητούν την διατήρηση των Σχολικών Επιτροπών

admin