18.4 C
Σάμος
17/04/2024
Σαμιακά

Στο hot spot της Σάμου ο Σταύρος Τάσσος

Επίσκεψη στο hot spot της Σάμου πραγματοποίησε σήμερα Σάββατο 1-12-2018 , ο Σταύρος Τάσσος πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Ύφεσης και .Ειρήνης (Ε.Ε.Δ.Υ.Ε)  και βουλευτής του ΚΚΕ, συνοδευόμενος από στελέχη της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης, του Εργατικού Κέντρου Σάμου και Συλλόγων Γυναικών της ΟΓΕ.

Είχε συνάντηση με τη διοικήτρια του Κέντρου από την οποία ενημερώθηκε για τα προβλήματα διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών που, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του λιγοστού προσωπικού, είναι άθλιες εξαιτίας του υπερπληθυσμού που συγκεντρώνεται στο χώρο και στη γύρω περιοχή, σε αυτοσχέδιες σκηνές μέσα στις λάσπες και το κρύο. Είναι χαρακτηριστικό της ανεπάρκειας των υποδομών το γεγονός ότι πέρα από τους διαδρόμους του Κέντρου που είναι ασφυκτικά γεμάτοι με σκηνές, οι υπόλοιποι πρόσφυγες καταλαμβάνουν με τις «σκηνές» τους χώρο μεγαλύτερο από το Κέντρο.

Αυτή τη στιγμή ο αριθμός τους φτάνει επίσημα στα 3850 άτομα. Απ’ αυτούς 250 είναι τα ασυνόδευτα παιδιά, ενώ η προέλευσή τους είναι κατά κύριο λόγο από Συρία, Αφγανιστάν , Ιράκ, αλλά και από χώρες της υποΣαχάριας Αφρικής (Κογκό, Σομαλία κλπ). Στις ευάλωτες ομάδες ανήκουν αυτή τη στιγμή 230 άτομα που περιμένουν να φύγουν, αλλά ο αριθμός αυτός μεταβάλλεται ανάλογα με τις αφίξεις ή από άτομα που διαπιστώνονται ως ευάλωτα κατά τη διάρκεια των εξετάσεών τους.

Στο Κ.Υ.Τ υπάρχει μόνο ένας γιατρός στη βάρδια , ενώ επικουρικά βοηθούν γιατροί από την 79 ΑΔΤΕ. Τα παραπεμπτικά με ραντεβού για το Νοσοκομείο – σύμφωνα με τη διοικήτρια -φτάνουν τα 30 τη μέρα, αλλά είναι δεκάδες οι πρόσφυγες που καταφεύγουν σ’ αυτό με δική τους πρωτοβουλία.

Η διοικήτρια υποστήριξε ότι υπάρχει επάρκεια ρούχων, κουβερτών και υποδημάτων. αλλά γίνεται δεκτή οποιαδήποτε προσφορά από φορείς.

Ο πρόεδρος της Ε.Ε.Δ.Υ.Ε είχε σύντομη συνομιλία και με αστυνομικούς που έχουν την ευθύνη φύλαξης του Κέντρου οι οποίοι υπογράμμισαν με έμφαση τις ελλείψεις σε επαρκές προσωπικό για την ασφάλεια της δομής.

Ο Σταύρος Τάσσος επανέλαβε τη θέση του κινήματος και του ΚΚΕ για κλείσιμο των hot spot στα νησιά , άμεσο απεγκλωβισμό των προσφύγων, φιλοξενία σε Κέντρα που να πληρούν τις προϋποθέσεις ανθρώπινης και αξιοπρεπούς διαβίωσης, όπου να γίνονται με ταχύτητα οι διαδικασίες ασύλου κλπ και να πηγαίνουν στις χώρες προορισμού τους.

Ο πρόεδρος της Ε.Ε.Δ.Υ.Ε θα μιλήσει σήμερα  στις 8 το βράδυ σε εκδήλωση της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης στο ξενοδοχείο ΑΙΟΛΙΣ με θέμα: «Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια και ο ρόλος του ΝΑΤΟ».

Related posts

Έκτακτη επικαιρότητα: Φωτιά σε κατοικία στους Μυτιληνιούς Σάμου

admin

Το Νοσοκομείο Σάμου σε αποστολή σωτηρίας – Εντυπωσιακή άσκηση για αντιμετώπιση αεροπορικού ατυχήματος!

admin

Έκκληση για αίμα

admin

Πορεία Ειρήνης στη Σάμο

admin

ΜΜΕ / Απεργία των δημοσιογράφων την Τρίτη 16 Απριλίου

admin

Εισαγωγή στην Α’ Τάξη Πειραματικών Σχολείων έως 17 Απριλίου

admin

Συναυλία Μιχάλη Χατζηγιάννη στη Σάμο

admin

Ο νέος δικαστικός χάρτης στη Σάμο και την Ικαρία

admin

Έξυπνες κινήσεις στο «7ο Σαμιακό Φοιτητικό ατομικό Σκακιστικό Πρωτάθλημα» – Δείτε τι εγινε!

admin