19.9 C
Σάμος
23/04/2024
Σαμιακά

Συγκέντρωση – συναυλία διεκδίκησης και αλληλεγγύης προσφύγων και μεταναστών

Συγκέντρωση – συναυλία πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Περιφέρειας στη Σάμο, που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο  στο πλαίσιο της μέρας διεκδίκησης και αλληλεγγύης προσφύγων και μεταναστών

Στην ομιλία της η πρόεδρος του ΕΚ, Βάσως Βρυνιώτη, τόνισε, ανάμεσα στα άλλα:

«Οι τελευταίες εξαγγελίες της κυβέρνησης για δημιουργία νέου hotspot-φυλακή, χωρητικότητας 5.000-7.000 ατόμων συνεχίζει, εντείνει και μονιμοποιεί τον μαζικό εγκλωβισμό στο νησί και τη χώρα.

Είναι επικίνδυνη για πρόσφυγες και μετανάστες, θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τους κατοίκους των νησιών. Είναι εναρμονισμένη απόλυτα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας – Ελλάδας, άλλες συνθήκες και συμφωνίες που εγκλωβίζουν ανθρώπους. Συμφωνίες και συνθήκες που στήριζε και στηρίζει απαρέγκλιτα η σημερινή κυβέρνηση, συνεχίζοντας την πολιτική της προηγούμενης».

Πρόσθεσε πως «η ΝΔ με το τελευταίο νομοσχέδιο για το άσυλο ενισχύει την καταστολή, προχωρά στη λεγόμενη αποτροπή που ήδη είχε θύματα δύο νέους και ένα μωρό πριν λίγο καιρό στην Κω. Με τους όρους για το ποιος είναι ευάλωτος, ποιος έχει προσφυγικό προφίλ και ποιος είναι μετανάστης, ουσιαστικά καταστρατηγεί διεθνή κατοχυρωμένα δικαιώματα από τη μια για τους αιτούντες άσυλο και από την άλλη θα θέσει σε κίνδυνο χιλιάδες ανθρώπους που θα επιδιώξει να τους απελάσει σε χώρες που μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο, να τους χωρίσει από τις οικογένειές τους, να τους φυλακίσει σε κέντρα-φυλακές».

Κάλεσε «το λαό του νησιού μας ακόμη μια φορά να απομονώσει ρατσιστικές και εθνικιστικές φωνές. Αυτούς που κάνουν τα παλικάρια σε πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά δεν βγάζουν κιχ απέναντι στην πολιτική που τους εγκλωβίζει, στα κόμματα και τους τοπικούς παράγοντες που το προηγούμενο διάστημα τους έταζαν “λαγούς με πετραχήλια” για να τους κλέψουν την ψήφο, ακόμη και ότι είχαν διαβεβαιώσεις από τον σημερινό πρωθυπουργό για το αντίθετο τους έλεγαν. Τόση κοροϊδία»   

Ακολούθησε μονόπρακτο κατά του πολέμου από τη θεατρική φοιτητική ομάδα της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστήμιου Αιγαίου, όπου μαθητές συζητούν για τον πόλεμο, η χορωδία «Σαμία» του φιλοτεχνικού ομίλου Σάμου τραγούδησε κομμάτια από το «Άξιον Εστί» και το συγκρότημα «Υπερταξικοί» έπαιξε αντιπολεμικά τραγούδια. Ενδιάμεσα η Κάτια Καλύβα διάβασε το ποίημα «Πατρίδα» της προσφυγοπούλας Ουαρσούν Σαΐρ.

902

Related posts

“Είμαστε βέβαιοι ότι θα σας καλωσορίσουμε ξανά στο Pappa Beach-Ireon Samos”

admin

Nigel McGilchrist: Ο άνθρωπος που φέρνει τον Πυθαγόρα και τη Σάμο στο προσκήνιο με το νέο του βιβλίο

admin

Το Arion Hotel & Saint Nicholas στηρίζει τον Ε.Ο.Σ.Σάμου

admin

Blue Star: Χορηγία οικίσκων στις πύλες εισόδου των λιμένων Σάμου και Πυθαγορείου

admin

8ο Ποδηλατικό Brevet 200 km “Η Κούπα του Πυθαγόρα” στις 19 Μαΐου στη Σάμο

admin

Πορεία Ειρήνης στη Σάμο

admin

Αλλαγή σκυτάλης στον Εμπορικό Σύλλογο Σάμου: Η Αγάπη Μαγαλιού η νέα Πρόεδρος

admin

Τιμήθηκε η μνήμη του Αγωνιστή της Ελληνικής Επανάστασης Κωνσταντίνου Φώκου-Λαχανά

admin

Σε εξέλιξη η εκπαίδευση των Εθελοντών Πυροσβεστών στη Σάμο

admin