16.6 C
Σάμος
19/04/2024
Σαμιακά

Συνάντησαν τον Δ.Βίτσα για τη λειτουργία των ΔΥΕΠ στη Σάμο

Η συντονιστική επιτροπή σε συνεργασία με το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων Βαθέος Σάμου μετά από οργανωμένες κινήσεις συνάντησε τον Υπουργό Μεταναστευτικής πολιτικής, κ. Βίτσα Δημήτριο την Τετάρτη 10 Απριλίου το βράδυ σε αίθουσα του ξενοδοχείου Samos.

Η αντιπροσωπεία μας αποτελείτο από πέντε (5) μέλη, τους κ.κ. Βασιλεία Βακρά, Γεώργιο Διονυσίου, Σταματία Θωμασούλη, Σόνια Πασχαλάκη και Γεώργιο Χατζημιχάλη ενώ ο Υπουργός παρευρέθηκε στη συνάντηση συνοδευόμενος από τη Στρατηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, κα. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη και τον Γενικό Γραμματέα Υποδοχής, κ. Ανδρέα Γκουγκουλή.

Η συνάντηση διήρκησε δύο ώρες, σε ένα κλίμα σύμπνοιας και εποικοδομητικού διαλόγου, όπου τέθηκε το βασικό μας αίτημα για τη δημιουργία μίας εκπαιδευτικής δομής εντός του νέου ΚΥΤ και όλα τα επιχειρήματα, που συνοδεύουν το αίτημα μας αυτό. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπήρξε ένας γόνιμος και παραγωγικός διάλογος και αποτυπώθηκε ένα θετικό κλίμα συνεργασίας με σκοπό την λύση του ζητήματος.

Ο Υπουργός, μας ανέπτυξε το σχέδιο του Υπουργείου, τα επόμενα βήματα προώθησης των προσφύγων στην ενδοχώρα καθώς και την λειτουργία του νέου ΚΥΤ στην περιοχή Ζερβού μόλις κλείσει το υπάρχον ΚΥΤ της πόλης. Από πλευράς μας εξηγήσαμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθεί λύση για την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού μας για να επανέρθει η κανονικότητα στην καθημερινότητα των πολιτών και των οικογενειών μας και καταθέσαμε τα επιχειρήματα μας γιατί δεν μπορούμε να δεχθούμε την προχειρότητα της λειτουργίας των ΔΥΕΠ τη στιγμή, που τα προσφυγόπουλα διαμένουν σε σκηνές εις βάρος των παιδιών, που φοιτούν ήδη στα επιβαρυμένα σχολεία μας ενώ καταφέραμε να λάβουμε και συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την πλευρά του οι οποίες είναι :

  1. Άμεσα όσα παιδιά φοιτούν σε τάξεις ΔΥΕΠ θα μεταφερθούν και θα διαμένουν σε οικίσκους του ΚΥΤ(εάν δεν είναι ήδη) και όχι σε σκηνές.
  2. Προγραμματίζεται άμεσα μεταφορά μεγάλου μέρους του πληθυσμού του ΚΥΤ που θα περιλαμβάνει και πολλά παιδιά μεταξύ αυτών και των μαθητών των ΔΥΕΠ.
  3. Με την επιστροφή του στην Αθήνα θα συναντηθεί με τον Υπουργό παιδείας και θα του μεταφέρει τις θέσεις μας και θα συζητήσει μαζί του με σκοπό την εύρεση λύσεων.
  4. Θα ζητήσει από υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Παιδείας να επισκεφθούν τη Σάμο και να γίνει συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να βρεθεί άμεσα λύση.
  5. Θα εξετάσουν την πιθανότητα μέσα στο νέο ΚΥΤ μαζί με το νηπιαγωγείο να δημιουργηθούν και χώροι διδασκαλίας μεγαλύτερων παιδιών.

Ο Υπουργός παραδέχτηκε ότι σε πολλά σημεία οι γονείς έχουμε δίκιο, ότι υπήρξαν λάθη στον σχεδιασμό της λειτουργίας των ΔΥΕΠ και ότι πρέπει όλοι να δούμε το ζήτημα με ψυχραιμία.

Από τη συνάντηση αυτή κατέστη σαφές στον Υπουργό και στους συνεργάτες του ότι πάγια τακτική των γονέων παραμένει η πρόθεση μέσα από διάλογο να βρεθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις για τη λειτουργία των ΔΥΕΠ, ότι όλα τα παιδιά δικαιούνται πρόσβαση στην παιδεία αλλά πρώτα από όλα η πολιτεία οφείλει να μεριμνήσει για την παροχή καλύτερων συνθηκών διαβίωσης γιατί κανένα παιδί δεν πρέπει να διαμένει σε σκηνή, σε λάσπες, σκουπίδια και τρωκτικά. Τονίσαμε ότι η αποχή ήταν η κορύφωση των κινητοποιήσεων μας επί 7 μήνες που αρμόδιοι κώφευαν και ότι χωρίς αυτή κανείς δεν θα ενδιαφερόταν, ότι δεν είμαστε ακραίοι και ρατσιστές και σε καμία περίπτωση «μία μικρή μειονότητα» όπως μας αποκαλούν πολλοί. Είμαστε πρώτα από όλα γονείς, που ανησυχούν δικαιολογημένα και απαιτούμε λύσεις!

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι μετά από απαίτησή μας η ενημερωτική συνάντηση με στελέχη του πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ και νυν ΕΟΔΥ επαναλαμβάνεται σήμερα, Δευτέρα 15 Απριλίου και ώρα 18.00 στο Αμφιθέατρο του Γενικού Λυκείου Σάμου με έγκαιρη ενημέρωση/πρόσκληση κάθε ενδιαφερόμενου προκειμένου οι γονείς να μπορέσουν να παραβρεθούν, να προβληματιστούν και να ενημερωθούν.

Related posts

Έκτακτο Δελτίο Καιρού για τη Σάμο: Kακοκαιρία προ των πυλών

admin

Η Ανεζινιώ Σταμούλη η νέα Διοικήτρια στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Σάμου

admin

Άνοιξε προσωρινά η πύλη εισόδου στον λιμένα Καρλοβάσου

admin

Εργατικό Κέντρο Σάμου : Η κινητοποίηση της 17ης Απριλίου

admin

“Σοβαρό ολίσθημα απο τον Δήμο Δυτικής Σάμου”: Η Απογοήτευση του Συλλόγου της Πορφυριάδας

admin

“ΕυΠο”: “Καρκίνος και Προληπτικός Έλεγχος” – Ενημέρωση στο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ Σάμου

admin

Κηποτεχνική δράση στην αυλή του 1ου Ημερήσιου ΕΠΑΛ Καρλοβάσου Σάμου

admin

Η Ακουλουθία του Ακάθιστου Ύμνου στην Παναγία Καστρινή

admin

Η Αγγελική Γαλανού ορίζεται άμισθη σύμβουλος για Πολιτισμό και Αγροτικά προϊόντα Σάμου και Ικαρίας

admin