20.9 C
Σάμος
28/03/2024
Δήμος

Συνάντηση εργασίας της “Ανατροπής” με τον Βουλευτή του νομού

Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της δημοτικής παράταξης “Ανατροπή” πραγματοποίησαν προγραμματισμένη συνάντηση με τον Βουλευτή του νομού,  κ. Χριστόδουλο Στεφανάδη.

Κατά την συζήτηση αυτή, οι δημοτικοί σύμβουλοι Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, Θεοφάνης Βακράς και Στέλιος Βακράς, ενημέρωσαν τον Βουλευτή για διάφορα σημαντικά ζητήματα του Δήμου, τα οποία γνωρίζοντάς τα, με στοχευμένες ενέργειες και συνεργασία μπορούν να διευθετηθούν.

Έγινε πλήρη αναφορά στην υποβάθμιση που βιώνει ο τόπος και στην επιτακτική ανάγκη για την εύρεση τρόπων και κατάλληλων κινήτρων, προκειμένου να αποφευχθεί η ερήμωση των μικρών κοινοτήτων και παράλληλα να στηριχθεί με κάθε δυνατό μέσο η οικογένεια. Επίσης, συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα της μη ύπαρξης σφαγείου, που συρρικνώνει μέρα με την μέρα τον πρωτογενή τομέα και την κτηνοτροφία. Τέλος, έγινε λόγος για τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, που εδώ και 10ετίες δεν μπορούν να υλοποιηθούν, όπως η επίλυση του βιολογικού στην πόλη της Σάμου, η κατασκευή αλιευτικού καταφυγίου στο Ηραίον και η δημιουργία περιφερειακού δρόμου στο Πυθαγόρειο.

Ο Βουλευτής δεσμεύτηκε ότι θα μελετήσει τα εν λόγω ζητήματα και με τη σειρά του θα ενημερώσει τον Δήμαρχο, ενώ στο μέλλον θα υπάρξει και άλλη προγραμματισμένη συνάντηση, με σκοπό την επίλυση και άλλων ζητημάτων. Αναφορικά με το μείζον πρόβλημα της περιοχής, το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ο Βουλευτής διαβεβαίωσε ότι εντός 1,5 μήνα – όπως άλλωστε δεσμεύτηκε και ο υπουργός κ. Χρυσοχοϊδης – θα πραγματοποιηθεί αποσυμφόρηση του νησιού.

Να σημειωθεί δε, ότι ήδη είχε προηγηθεί επιστολή προς τον Βουλευτή από την δημοτική παράταξη “Ανατροπή”, η οποία ακολουθεί .

Θέμα: « Βασικά ζητήματα προς ενημέρωσή σας. »

Αξιότιμε κύριε Βουλευτά,

σας υποβάλλουμε και εγγράφως τα παρακάτω θέματα προς ενημέρωσή σας, που ως “Ανατροπή” προτείνουμε να συμπεριληφθούν στην ατζέντα της θητείας σας:

 

  • Ζητήματα ευθύνης της Ελληνικής Κυβέρνησης:
    1. Επίλυση προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος: Η Σάμος δέχεται το ασύμμετρο για τις υποδομές της βάρος των μεταναστευτικών ροών. Οι πρόσφυγες-μετανάστες δεν πρέπει να εγκλωβίζονται και να διαμένουν εδώ, αλλά άμεσα, λίγες μέρες μετά την είσοδό τους, να διευθετούνται τα σχετικά ζητήματα και να διαπεραιώνονται στην ηπειρωτική Ελλάδα.
    2. Μόνιμοι συντελεστές μειωμένου ΦΠΑ: Ο μειωμένος ΦΠΑ πρέπει να καθιερωθεί επί μονίμου βάσεως σε όλα τα νησιά του νομού, λόγω νησιωτικότητας και απόστασης του νομού από την πρωτεύουσα της Ελλάδας.
    3. Στήριξη του πρωτογενή τομέα: Η Σάμος φημίζεται για τις ειδικές και ξεχωριστές αγροτικές παραγωγές της και πρέπει να στηριχθεί έμπρακτα, ώστε πολλοί νέοι να αξίζει να ασχοληθούν με τον συγκεκριμένο πλουτοπαραγωγικό τομέα.
    4. Στήριξη οικογένειας – Κίνητρα για την μη ερήμωση του τόπου: Μολονότι η απογραφή του 2011 κάνει λόγο για 32.977 κατοίκους, στο νησί μας πλέον διαμένουν λιγότεροι από 30.000. Υπάρχουν δε πολλά χωριά που ο πληθυσμός τους σβήνει και σύντομα θα ερημώσουν. Είναι στην ευθύνη της Ελληνικής κυβέρνησης και της πολιτικής της σε θέματα αποκέντρωσης να αναλάβει πολυεπίπεδη δράση πάνω στο θέμα αυτό.

 

  • Ζητήματα ευθύνης της τοπικής αυτοδιοίκησης:
    1. Επίλυση προβλημάτων και λειτουργία του Βιολογικού στην πόλη της Σάμου: Επί δύο δεκαετίες δεν έχει λειτουργήσει ο βιολογικός στην πρωτεύουσα του νησιού μας, ως εκ τούτου τα αστικά λύματα του 30% και πλέον κατοίκων του νησιού (Βαθύ και Άνω Βαθύ) ρίχνονται ακατέργαστα στο λιμάνι της Σάμου. Πέραν των ζητημάτων που ανακύπτουν ως προς την υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων, το ζήτημα αυτό είναι περιβαλλοντικά αλλά και οικονομικά επιζήμιο, καθώς η Ευρωπαϊκή νομοθεσία προβλέπει βαρύτατα πρόστιμα για την περίπτωσή μας.
    2. Δημιουργία Σφαγείου: Η Σάμος είναι ένα από τα  μεγαλύτερα νησιά της Ελλάδας, αλλά είναι και το μοναδικό χωρίς σφαγείο. Ως αποτέλεσμα η κτηνοτροφία υποβαθμίζεται συνεχώς.
    3. Κατασκευή αλιευτικού καταφυγίου στο Ηραίο Σάμου: Στο Ηραίο δραστηριοποιούνται πολλοί επαγγελματίες αλιείς, αλλά η υπάρχουσα λιμενική υποδομή είναι ακατάλληλη. Κατά συνέπεια προκαλούνται πολλά προβλήματα στους επαγγελματίες αυτούς, αλλά και στους ιδιοκτήτες παραθαλάσσιων οικιών και καταστημάτων.
    4. Δημιουργία περιφερειακού δρόμου Πυθαγορείου: Το Πυθαγόρειο αποτελεί κορυφαίο τουριστικό προορισμό, αλλά στερείται περιφερειακού δρόμου που θα επιλύσει χρόνια προβλήματα συγκοινωνίας και διέλευσης. 

 

 

Παραμένουμε στην διάθεσή σας για περισσότερες πληροφορίες και συνεργασία, ώστε να ακτινογραφηθούν και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα τρέχοντα προβλήματα του τόπου.

 

Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας, ώστε σε προγραμματισμένη σας παρουσία στο νησί της Σάμου, να έχουμε την ευκαιρία να σας ενημερώσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις και από κοντά.

Related posts

Ξεκινάει η διανομή του Πακέτου Συμμετοχής για τον Ημιμαραθώνιο «Πυθαγόρας ο Σάμιος»

admin

Εθιμοτυπική συνάντηση Δημάρχου Ανατολικής Σάμου με τον νέο Διοικητή της 79 ΑΔΤΕ

admin

Yπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Συκιά Σπαθαραίων

admin

Δήμος Ανατολικής Σάμου – Πρόγραμμα Πρόληψης Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής

admin

Εθελοντική δράση εξωραϊσμού παραλιακής πόλεως Σάμου

admin

Μήνυμα Δημάρχου Ανατολικής Σάμου για τον Εορτασμό της 25ης Μαρτίου

admin

Προκήρυξη για την επιλογή Συμπαραστάτη του Δημότη & της Επιχείρησης στο Δήμο Ανατολικής Σάμου

admin

Συνάντηση Δημάρχου με τον Γ.Γ. Νησιωτικής πολιτικής-

admin

Ομιλία του καθηγητή Εγκληματολογίας Γιάννη Πανούση

admin