13.9 C
Σάμος
16/04/2024
Δήμος

Συνάντηση Στάντζου με τον καθηγητή Διαχείρισης Υδατικών Πόρων Άρη Ψιλοβίκο

 

Συνάντηση του Δημάρχου, κ. Γεώργιου Στάντζου με τον καθηγητή Διαχείρισης Υδατικών Πόρων και Υδραυλικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, κ. Άρη Ψιλοβίκο, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημαρχιακό Μέγαρο Σάμου, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο νησί της Σάμου. Στη συνάντηση συμμετείχε η Διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου, κ. Αγγέλα Καζάκου, όπου συζητήθηκαν θέματα και προβλήματα που προέκυψαν από την πολύ αιχμηρή- έντονη βροχόπτωση που έλαβε χώρα χθες το βράδυ.

Χθες το βράδυ, στο ξημέρωμα της 4ης προς 5ης Ιανουαρίου 2021, μεταξύ 12:30 και 1:00 το πρωί, παρατηρήθηκαν 16,2 mmβροχής, με βάση τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου (Meteo.gr– http://penteli.meteo.gr/stations/samos/).

Εκ πρώτης όψεως, το ύψος βροχής, είναι σχετικά χαμηλό, αλλά ο χρόνος στον οποίο παρατηρήθηκε η αιχμή, με βάση στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου και όπως τα χορηγεί στην επίσημη ιστοσελίδα του, προκύπτει από τα διαγράμματα ότι ήταν πολύ μικρός (περίπου 5 – 15 λεπτά και ίσως και λιγότερο, με αποτέλεσμα να καταγραφούν εντάσεις βροχόπτωσης της τάξης των 230 mm/hr, που καταμαρτυρεί ένα πολύ αιχμηρό φαινόμενο).

Στη συνέχεια, συζητήθηκε το ενδεχόμενο συνεργασίας του Δήμου Ανατ. Σάμου με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας πάνω σε ζητήματα αντιπλημμυρικής προστασίας με χρήση νέων τεχνολογιών παρακολούθησης (monitoring) έτσι ώστε να εγκατασταθεί εργαλείο άμεσης λήψης αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο (real-time) τόσο για την πρόγνωση των πλημμυρικών φαινομένων όσο και για την αποφυγή καταστροφών τόσο στον αστικό ιστό όσο και στις παραθαλάσσιες ζώνες στις οποίες συγκεντρώνεται το πλήθος των αστικών- τουριστικών- αγροτικών δραστηριοτήτων και πάντα υπό το φάσμα της προστασίας της ανθρώπινης ζωής.

Μετά τη σύσκεψη ακολούθησε αυτοψία του κλιμακίου στο σημείο του κιβωτοειδούς οχετού ο οποίος πλημμύρισε προκαλώντας καταστροφές και στο οδόστρωμα και στα παρακείμενα φρεάτια.

Επισημάνθηκε η επικινδυνότητα οποιασδήποτε παρέμβασης τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεδομένου ότι η περιοχή είναι ήδη πολύ επιβαρυμένη από τα φαινόμενα και τη μετασεισμική ακολουθία που βρίσκεται σε εξέλιξη.

 

 

Related posts

ΑΝΑ.Σ.Α για τη Σάμο: Οι 9 θεματικές ομάδες του συνδυασμού

admin

Δήμος Ανατολικής Σάμου – Πρόστιμο 200 ευρώ για τα ακαθάριστα οικόπεδα

admin

Συγχαρητήρια επιστολή του Δημάρχου Θεμ. Παπαθεοφάνους προς τους νεοεκλεγέντες Δημάρχους Σμύρνης, Κουσάντασι και Σεφερίχισαρ

admin

Εφαρμογή προγράμματος προληπτικής ιατρικής για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής

admin

“Στόχος σας να αντιπολιτευτείτε για ακόμη μια φορά την προηγούμενη Δημοτική αρχή”

admin

Τσιμεντόστρωση τμήματος στο δρόμο Παλαιό-Σπήλαιο Αγίου Αντωνίου

admin

Ζητούν την διατήρηση των Σχολικών Επιτροπών

admin

Ανοιχτή επιστολή για την εξόφληση οφειλών προς το Δήμο Ανατολικής Σάμου

admin

Πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών σε συνεργασία με το Δήμο Greifswald της Γερμανίας

admin