20.9 C
Σάμος
28/03/2024
Περιφερειακά

Συνεδρίασε το Σ.Ο.Π.Π της Π.Ε. Σάµου για την αποτροπή του Covid-19

Συνεδρίασε χτες το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Σάµου, µε αποκλειστικό θέµα ηµερήσιας διάταξης την ετοιµότητα αντιµετώπισης και ενηµέρωσης σχετικά µε την αποτροπή του Covid -19.

Κατά τη συνεδρίαση αποφασίστηκε να υποβληθεί στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας  και ∆ιαχείρισης Κρίσεων, Νικόλαο Χαρδαλια, τα παρακάτω προτεινόµενα µέτρα, που η υιοθέτηση τους κρίνεται απαραίτητη, προκειµένου να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες µετάδοσης του Covid -19, στα νησιά µας.

1) Να υποχρεούται σε 14 ήµερη κατ’ οίκον αποµόνωση όσοι ταξιδεύουν από την ηπειρωτική Ελλάδα η από χώρες του εξωτερικού, προς τα νησιά µας, και να υπόκεινται στις διατάξεις υποβολής των ∆ιοικητικών προστίµων όπως αυτές ισχύουν για όσους µέχρι τώρα υποχρεούνται σε κατ’ οίκον περιορισµό. Μάλιστα το µέτρο να έχει αναδροµική ισχύ από τις 25 Μαρτίου 2020.

2) Να πραγµατοποιούνται έλεγχοι από τις λιµενικές αρχές του Πειραιά, προκειµένου να εφαρµοστεί το µετρό της µετακίνησης των μόνιµων κατοίκων προς τα νησιά.

3) Να οριστεί σαφές πρωτόκολλο απολύµανσης για τα πλοία και τα αεροπλάνα.

4) Οι ακτοπλοϊκές και οι αεροπορικές εταιρείες να δίνουν στις καθ’ ύλην αρµόδιες υπηρεσίες, τις λίστες των ταξιδιωτών, προκειµένου να είναι δυνατός ο έλεγχος τήρησης του µέτρου.

5) Να αποστέλλονται στις καθ΄ ύλην αρµόδιες υπηρεσίες οι λίστες των επιβατών που έχουν ταξιδέψει από άλλες χώρες και έχουν ιχνηλατηθεί στα σηµεία εισόδου, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι θα τηρήσουν το µέτρο του κατ’οικον περιορισµού στα νησιά µας, προκειµένου να είναι δυνατόν ο έλεγχος τήρησης του µέτρου.

6) Να εκδοθεί απόφαση από την Γ.Γ.Π.Π, µε την οποία θα επιτρέπεται η έξοδος από το σπίτι του γενικότερου πληθυσµού µόνο µια φόρα την ηµέρα για τους λόγους όπως αυτοί περιγράφονται στις βεβαιώσεις κίνησης (τύπου β) και όχι περισσότερο από δύο (2) ώρες.

7) Να εκδοθεί µνηµόνιο ενεργειών από τη Γενική Γραµµατεία Πολιτικής Προστασίας, προκειµένου να είναι διακριτοί οι ρόλοι των εµπλεκοµένων φορέων.

8) Να υπάρξει σχεδιασµός από τα συναρµόδια υπουργεία για άµεση µίσθωση πλωτού χώρου καραντίνας (πλοίου), το οποίο θα διαθέτει υγειονοµική υποστήριξη, προκειµένου να φιλοξενούνται οι παρανόµως εισερχόµενοι στην Ελληνική επικράτεια από την Τουρκία, αφού η παραµονή τους στα νησιά µας αποτελεί υγειονοµικό κίνδυνο για τη µετάδοση του Covid -19, γνωρίζοντας πολύ καλά την πορεία της νόσου στην γειτονική χώρα.

9) Να υπάρχει παράταση της απαγόρευσης υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου για τους παράνοµα εισερχοµένους στην Ελληνική Επικράτεια.

Related posts

Βενιαμίν ο Λέσβιος – 200 Χρόνια από τον θάνατό του

admin

1η Συνεδρίαση ΔΣ Αναπτυξιακής Βορείου Αιγαίου

admin

Ο Περιφερειάρχης στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου

admin

Δίωρη συνάντηση Μαυρατζώτη – Κουτουλάκη για τα για νέα έργα και δράσεις

admin

Συμμετοχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στην διεθνή έκθεση της Βιέννης

admin

Υπογραφή Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου επικαιροποίησης μελέτης για την πλατεία Λούγκα Μαραθόκαμπου

admin

Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Ι. Καλτάκη με Αντιδημάρχους Τουρισμού

admin

Πρόγραμμα Εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821

admin

Σύσκεψη υπό την Προεδρία του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

admin