24.9 C
Σάμος
24/04/2024
Περιφερειακά

Συντήρηση και αποκατάσταση ανατολικής πτέρυγας Ιεράς Μονής Προφήτη Ηλία στο Καρλόβασι

Με απόφαση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κας Χριστιάνας Καλογήρου, εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου το έργο «συντήρηση και αποκατάσταση ανατολικής πτέρυγας Ιεράς Μονής Προφήτη Ηλία στο Καρλόβασι της Σάμου».

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 925.000 ευρώ και φορέας υλοποίησης η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού. Η προβλεπόμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου είναι η 7η Οκτωβρίου του 2020.

Η Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία ιδρύθηκε το 1739 και είναι κηρυγμένο διατηρητέο μνημείο. Η ανατολική πτέρυγα, η οποία είναι σήμερα εγκαταλελειμμένη λόγω των οικοδομικών προβλημάτων που παρουσιάζει, αποτελεί λειτουργικά το βασικότερο κτίσμα της Μονής. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης στο ισόγειο θα λειτουργεί βιβλιοθήκη, εκθεσιακός χώρος και οι βοηθητικές εγκαταστάσεις (Η/Μ, αποθηκευτικός χώρος κλπ). Στον άνω όροφο θα δημιουργηθούν χώροι φιλοξενίας και υποδοχής (κουζίνα, τραπεζαρία και κελιά), καθώς και το συνοδικό. Παράλληλα, πάνω από την είσοδο θα αποκατασταθεί το υπάρχον παρεκκλήσιο.

Οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν μεταξύ άλλων αφορούν στην ενίσχυση θεμελίωσης, στη στερέωση, συντήρηση και κατασκευή νέων ξυλόπηκτων τοίχων, καθώς και στη συντήρηση, αποκατάσταση και όπου χρειάζεται κατασκευή νέων δαπέδων.

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου δήλωσε σχετικά:

«Ανταποκρινόμενοι στο χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας της Σάμου αξιοποιούμε τους ευρωπαϊκούς πόρους και παρέχουμε τη δυνατότητα για τη συντήρηση και αποκατάσταση της Ιεράς Μονής του Προφήτη Ηλία. Ενός εκκλησιαστικού μνημείου της βορειοδυτικής πλευράς της Σάμου που πέραν των άλλων θα δώσει δυνατότητες ανάπτυξης και ενίσχυσης του θρησκευτικού τουρισμού».

Related posts

Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου στις 30/04/2024

admin

Προώθηση Ικαριώτικων προϊόντων: Στόχος της επίσκεψης Νύκτα

admin

Συνέντευξη Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου σε φοιτητές δημοσιογραφίας από τη Γερμανία για το μεταναστευτικό ζήτημα

admin

H Π.Β. Αιγαίου για Παγκόσμια Ημέρα της Γης

admin

250 προσκεκλημένοι στο Ελληνικό Κέντρο Λονδίνου για την προβολή των νήσων του Βορείου Αιγαίου

admin

Visa για Τούρκους: Η Κυβέρνηση ικανοποίησε το αίτημα της Περιφέρειας, δηλώνει ο Μητσοτάκης

admin

Απαγορευτικό το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων – Επιστολή Καλτάκη στον Υπουργό

admin

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ενισχύει τον τομέα υγείας: Ο Μιχαήλ Καραβασίλης, ο νέος άμισθος σύμβουλος

admin

Διαμαρτυρία Περιφέρειας για επείγουσες αποζημιώσεις – Τι ζητά η Αντιπεριφερειάρχης Αντωνέλη

admin