20.9 C
Σάμος
28/03/2024
Πολιτικά

ΣΥΡΙΖΑ Σάμου : Και τώρα τι κάνουμε;

Αφού αποδείχτηκε περίτρανα πως το μοναδικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για το προσφυγικό ήταν η έξαλλη προπαγάνδα, αφού άλλαξε (4) αρμόδιους υπουργούς και κατάφερε τους 16000 πρόσφυγες και μετανάστες, που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στα νησιά, να τους εκτοξεύσει σε (4) μήνες στις 37000, η κυβέρνηση της «αριστείας» πήρε μια απόφαση μνημείο πολιτικού κυνισμού. Αποφάσισε να καταδικάσει τα νησιά του αιγαίου, να τα μετατρέψει σε απέραντες φυλακές, να ισοπεδώσει, τόσο το δικαίωμα των προσφύγων για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, όσο και το δικαίωμα των κατοίκων να ζουν και να δημιουργούν στον τόπο τους, για να μην ενοχληθεί η ακροδεξιά εκλογική της πελατεία στην ηπειρωτική Ελλάδα.

   Στη Σάμο, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρέλαβε 3200 πρόσφυγες και μετανάστες και, σε λιγότερο από (5) μήνες, έφτασαν αισίως στου 6.700. Η χωρητικότητα του ΚΥΤ/ στρατοπέδου συγκέντρωσης που ανακοινώθηκε ( πάνω από 5.000, χωρίς όριο προς τα πάνω ), αποδεικνύει πως έχει εγκαταλειφθεί το όποιο σχέδιο μεταφοράς στην ηπειρωτική Ελλάδα και η συντριπτική πλειοψηφία θα παραμένει στο νησί.

  Μετά το αρχικό shock, χρειάζεται να παραμείνουμε ψύχραιμοι, ιδιαίτερα οι τοπικοί άρχοντες και οι συλλογικοί φορείς, να αξιολογήσουμε τα δυσμενή δεδομένα και να διαμορφώσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διεκδίκησης, για να αποτρέψουμε τον εφιάλτη που έρχεται. Να διατηρήσουμε την συνοχή και την κοινωνική ειρήνη. Να αποκαταστήσουμε τη μετριοπάθεια και τη λογική στο δημόσιο λόγο. Να απομονώσουμε τη ρητορική της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, που διχάζει την τοπική κοινωνία και διαχέει τον φόβο και την εχθρότητα για τους πρόσφυγες στην υπόλοιπη Ελλάδα. Τα δικαιώματα και τα συμφέροντα ντόπιων και προσφύγων, όχι μόνο δεν συγκρούονται, δεν συγκλίνουν απλώς, αλλά ταυτίζονται στο πάνδημο αίτημα να μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα και στη συνέχεια να μοιραστούν αναλογικά στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

   Η εμπειρία έχει αποδείξει, πως οι μεγαλοστομίες ( κανένα hot spot στη Σάμο) και οι κινήσεις εντυπωσιασμού, εκτονώνουν το θυμικό και προσφέρουν προσωρινή δημοφιλία, αλλά είναι πλήρως αναποτελεσματικές.

   Προτρέπουμε τον κυβερνητικό βουλευτή και την τοπική οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας να δηλώσουν δημοσίως την αντίθεσή τους και να καλέσουν στη κυβέρνηση να αναθεωρήσει. Θυμίζουμε, πως το 2016 η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και ο βουλευτής Σάμου, είχαν εκφράσει δημόσια τη διαφωνία τους με τη δημιουργία δεύτερου hot spot στη Σάμο. Εισπράξαμε την οργή του τότε υπουργού, αλλά δεύτερο hot spot δεν έγινε.

   Προτείνουμε στη αντιπροσωπία που θα μεταβεί στη Αθήνα να συμμετάσχουν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και οι περιφερειακοί σύμβουλοι, για να εκφραστεί η ενότητα, η ομοψυχία και η αποφασιστικότητα όλων, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης.

   Επαναφέρουμε την πρόταση που καταθέσαμε πριν ένα μήνα, πιστεύοντας πως είναι εξαιρετικά επίκαιρη και προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο διεκδίκησης

<<ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ>>

1. Πρόκειται για κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που απαιτεί την εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων με στόχο, μέχρι το τέλος του έτους ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών να περιοριστεί στους 2000 ανθρώπους.

2. Σε αυτό το διάστημα να εξασφαλιστούν αντίστοιχες θέσεις φιλοξενίας στην ενδοχώρα ( υπάρχοντα κέντρα φιλοξενίας, δημιουργία νέων, αξιοποίηση προγραμμάτων για στέγαση σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα).

3. Άμεση μεταφορά όσων έχουν άρση γεωγραφικού περιορισμού (ευάλωτοι ).

4. Προσωρινή άρση γεωγραφικού περιορισμού με απόφαση του αρμόδιου υπουργού ( προβλέπεται από το νόμο ) για να αντιμετωπιστεί σοβαρή ανθρωπιστική κρίση.

5. Σταδιακή μεταφορά των υπολοίπων, μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος (μείωση στους 2000 μέχρι 31/12/2019 ).

6. Ολοκλήρωση της κατασκευής του νέου κέντρου υποδοχής στην περιοχή Ζερβού, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020.

7. Μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στο νέο κέντρο υποδοχής τον Μάρτιο του 2020, μήνα κατά τον οποίο διαχρονικά παρατηρείται ο μικρότερος αριθμός προσφύγων και μεταναστών στο νησί.

8. Οριστική διακοπή της λειτουργίας του κέντρου υποδοχής στο Βαθύ και παραχώρησή του στο Δήμο ανατολικής Σάμου.

9. Γραπτή δέσμευση της κυβέρνησης, ότι δεν θα λειτουργήσουν ταυτόχρονα τα δυο κέντρα υποδοχής και ολοκλήρωση της παραχώρησης πριν την έναρξη λειτουργίας του νέου κέντρου.

10. Θεσμοθέτηση ασφαλιστικής δικλείδας, που θα προβλέπει ότι, εάν ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών υπερβαίνει την χωρητικότητα του νέου κέντρου υποδοχής, θα γίνεται αυτόματα άρση γεωγραφικού περιορισμού και οι πλεονάζοντες θα μεταφέρονται άμεσα στην ενδοχώρα.

Related posts

Πολιτική Εκδήλωση :”Το κάλεσμα της ΚΕ του ΚΚΕ προς τον ελληνικό λαό για τις ευρωεκλογές”

admin

Μιχάλης Αγγελόπουλος: Η πρώτη δήλωση μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του στις Ευρωεκλογές

admin

O Μιχάλης Αγγελόπουλος, υποψήφιος ευρωβουλευτής -Τα 28 πρώτα ονόματα της ΝΔ

admin

Εκδήλωση του ΚΚΕ Σάμου ενάντια στην πολεμική εμπλοκή της Ελλάδας

admin

Συζητήσαν τα τρέχοντα προβλήματα της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου – Ικαρίας

admin

Αντιπολεμικό συλλαλητήριο διοργανώνει το ΚΚΕ στο Εργατικό Κέντρο

admin

Γ. Γεραπετρίτης: Visa express σε Τούρκους πολίτες – Θα ξεκινήσει στις 30 Μαρτίου σε πέντε νησιά

admin

Παράταση ενός έτους διατήρησης υπαίθριων σκιάστρων & προστεγασμάτων στην χερσαία ζώνη λιμένων της Σάμου

admin

Συντονιστής της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σάμου ο Ιωάννης Αξιώτης

admin