20.9 C
Σάμος
28/03/2024
Σαμιακά

Τίμησαν αγωνιστικά την Εργατική Πρωτομαγιά στη Σάμο

Με τη μαζική τους συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου Σάμου εργαζόμενοι, αυτοαπασχολοούμενοι, γυναίκες και νέοι τίμησαν αγωνιστικά την Εργατική Πρωτομαγιά, η οποία φέτος έχει σύνθημα «1η Μάη 2019 ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους με συνδικάτα των εργατών και όχι των κυβερνήσεων και των εργοδοτών».

Η πορεία που ξεκίνησε στις 10.30 από το Εργατικό Κέντρο κατευθύνθηκε προς την παραλιακή του Βαθιού, και κατέληξε στην πλατεία της πόλης.

Εκεί χαιρετισμό απεύθυναν ο Σταμάτης Φιλιππής, πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου της ΑΔΕΔΥ και του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Σάμου και απο την Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης, η Βαγγελιώ Αμπαζή, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Δημήτρης Καλογερής, μέλος της Διοίκησης του Ε.Κ.Σ. και πρόεδρος του Σωματείου Oικοδόμων Καρλοβάσου .

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου αναφέρει:

Είναι μέρα γιορτής της παγκόσμιας εργατικής τάξης. Μέρα σύμβολο του αγώνα με τα  κατακόκκινα λάβαρά από τα ποτάμια εργατικού αίματος των πρωτοπόρων της τάξης μας, για να κατακτήσουμε δικαιώματα στη δουλειά και τη ζωή.

Μέρα που θυμόμαστε τους ήρωες εργάτες το Μάη του 1886 στο Σικάγο, τους καπνεργάτες το Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη, τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές την Πρωτομαγιά του 1944 στην Καισαριανή.

Τιμάμε επώνυμους και ανώνυμους ήρωες που έδωσαν κάθε σταγόνα δύναμης και ζωής για τα δίκια της τάξης μας.

Διδασκόμαστε ότι όλα με αγώνες και θυσίες  κατακτώνται.

Είναι μέρα Αγώνα, Απεργίας και Ανυπακοής στην αντεργατική-αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και όλων των κομμάτων που στήριξαν μνημόνια και αντεργατικά μέτρα, που λεηλατούν τα δικαιώματα και τις ζωές μας για τα κέρδη των λίγων.

Μετά από 10 χρόνια καταλήστευσης των δικαιωμάτων και του εισοδήματός μας, τις ζητωκραυγές της κυβέρνησης για το τέλος των μνημονίων, για την «δίκαιη ανάπτυξη» κι ένα σωρό άλλες προπαγανδιστικές κορώνες, τίποτα το «δίκαιο» και «βιώσιμο» δεν έχει η εργατική και λαϊκή οικογένεια μέσα σε ένα άδικο εκμεταλλευτικό σύστημα.

Μια χιλιάδα αντιλαϊκοί νόμοι και 3 μνημόνια παραμένουν χωρίς να καταργηθεί κανένα. Η επιτροπεία των «θεσμών» μέχρι το 2060 παραμένει μαζί με τα «ματωμένα πλεονάσματα» όσο και εάν λόγω των επικείμενων εκλογών δίνονται μερικά ψίχουλα στους εξαθλιωμένους. Κανείς να μην ξεγελαστεί από αυτά. Η υψηλή ανεργία, η μερική απασχόληση, ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους, είναι εδώ! Είναι εδώ οι χαμηλοί μισθοί και η ουσιαστική κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, το χαράτσωμα και η φοροληστεία, η απληρωσιά και η ανασφάλιστη δουλειά, η συνεχής εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας, οι πλειστηριασμοί σπιτιών και εισοδημάτων.

Μόνο εμείς οι παραγωγοί του πλούτου, μπορούμε να επιβάλλουμε το δίκιο μας με τη δύναμη του οργανωμένου αγώνα, διεκδικώντας την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας, βάζοντας τέλος και ανατρέποντας την αντιλαϊκή πολιτική και την επίθεση του κεφαλαίου.

Δεν υπάρχει χρόνος για καμία ανοχή και αναμονή!

Αυτό το δρόμο ακολουθεί το Ε.Κ. και όλα τα υπόλοιπα Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Σωματεία, συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και φέτος γιορτάζει τα 20χρονα από την ίδρυσή του.

20 χρόνια ζωής,  ενότητας και δράσης, απέναντι στην εργοδοσία για το δίκιο της εργατικής και λαϊκής οικογένειας.

Δίνουμε αγώνα ταξικό και αταλάντευτό για επαναφορά των ΣΣΕ και υποχρεωτική εφαρμογή τους, κατώτερο μισθό στα 751€, ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, Πρόνοια και Παιδεία, με πλήρη στελέχωση όλων των μονάδων υγείας στα νησιά μας, για να μπει τέλος στη φοροληστεία και τους πλειστηριασμούς.

 Απαντάμε αγωνιστικά ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Οι ανταγωνισμοί των μονοπωλίων για τον έλεγχο, τη μεταφορά των πλουτοπαραγωγικών πηγών και η συμμετοχή της κυβέρνησης στα επικίνδυνα αυτά σχέδια, εμπλέκει το λαό μας στον πόλεμο και μετατρέπει τη χώρα σε μια απέραντη αμερικοΝΑΤΟϊκή βάση. Η Τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα στο Αιγαίο εκφράζει διεκδικήσεις και ανάγκες των μονοπωλίων της.

Ο λαός πρέπει να επαγρυπνεί. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους γειτονικούς λαούς, της Τουρκίας και των Βαλκανίων. Τιμάμε της 1η Μάη εκφράζοντας αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες, Απομονώνουμε τη Χρυσή Αυγή, όλους τους εθνικιστές, φασίστες και ρατσιστές. Να κλείσει το hotspot και να μη δημιουργηθεί κανένα άλλο στο νησί. Απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών.

Τιμάμε τα 100χρονα από την ίδρυση της ΓΣΕΕ με αγώνες και την οργάνωση της αντεπίθεσης.

Λέμε ΕΞΩ ΟΙ ΝΟΘΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ. Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν είναι η συνδικαλιστική μαφία της ηγεσίας της ΓΣΣΕ που θέλησε να κάνει το 37ο Συνέδριο σε τουριστικά θέρετρα, με νόθους και εργοδότες, που λέει ναι στα μνημόνια, τα αντεργατικά μέτρα, την Ευρωπαϊκή Ένωση, στις απαιτήσεις της εργοδοσίας τελικά. Αντίθετα είναι οι νεκροί της τάξης μας, όσοι τιμάμε την Πρωτομαγιά, οι χιλιάδες απολυμένοι και εργαζόμενοι που παλεύουν για το δυνάμωμα των σωματείων, για την ικανοποίηση των αναγκών, για μια κοινωνία χωρίς  καπιταλιστική εκμετάλλευση, ιμπεριαλιστικούς πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά!

Ανάλογη εκδήλωση έγινε στην Ικαρία, στο Μνημείο Εκτελεσμένων Καισαριανής και στην Πλ. Ευδήλου.

Related posts

Σεισμική δόνηση στη Σάμο

admin

Καθαρίζουμε το Κοκκάρι

admin

Συλλυπητήριο μήνυμα του Ε.Ο.Σ Σάμου για τον πρόωρο χαμό της Αικατερίνης Βακάκη

admin

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σάμου: Επιβολή ληστρικού φόρου διαμονής – Πλήγμα στον τουρισμό της Σάμου

admin

Καταστροφές πυρομαχικών στο Πεδίο Βολής “Στεφάνας”

admin

Συνελήφθη διακινητής στη Σάμο που προωθούσε στη χώρα μη νόμιμους μετανάστες

admin

Μανώλης Κάρλας: Οι δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας της Σάμου και οι ελλείψεις τους

admin

Συνάντηση με τον πλοίαρχο του κρουαζιερόπλοιου “Celestyal Journey”

admin

Συνελήφθησαν 14 άτομα σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

admin