16.1 C
Σάμος
29/03/2024
Σαμιακά

“Τα περισσότερα τμήματα του νοσοκομείου Σάμου είναι κάτω από το όριο ασφαλείας”

 

Επιστολή στον υπουργό Υγείας και στην 2η ΥΠΕ για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο απέστειλε ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου, με την οποία ζητά την ενίσχυση του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Ο Σύλλογος αναφέρει:

Το μοναδικό νοσοκομείο της Σάμου καλείται να προσφέρει υπηρεσίες σε 32 χιλιάδες μόνιμους κατοίκους και σε 8 χιλιάδες περίπου πρόσφυγες και μετανάστες , που η Κυβέρνηση έχει εγκλωβίσει στο νησί κάτω από άθλιες συνθήκες και χωρίς καμία μέριμνα σε ότι έχει σχέση με την υγειονομική τους περίθαλψη.

Συγκεκριμένη περίοδο που διανύουμε με έξαρση της εποχικής γρίπης , με λιγοστό προσωπικό το οποίο στα περισσότερα τμήματα του νοσοκομείου είναι κάτω από το όριο ασφαλείας , αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις μεγάλες ανάγκες του πληθυσμού και βέβαια ενόψει κρουσμάτων κοροναϊού.

Εδώ και χρόνια οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Σάμου, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις δύσκολες χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό , ούτε λόγω του προσφυγικού , ούτε λόγω τουρισμού , αλλά ούτε σε περιπτώσεις έξαρσης ιώσεων και νοσημάτων.

Όπως ήδη γνωρίζετε, οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο της Σάμου , προσπαθούν να αντεπεξέλθουν πέρα των δυνάμεων τους θέτοντας σε κίνδυνο καθημερινά την δική τους υγεία λόγω εξαντλητικών ωραρίων , χωρίς να λαμβάνουν την κανονική τους άδεια και τα ρεπό τους.

Συγκεκριμένα:

Το ακτινολογικό εργαστήριο του νοσοκομείου , για πρώτη φορά μετά από 32 χρόνια μένει με ακάλυπτες βάρδιες κατάσταση άκρος επικίνδυνη για ασθενείς και εργαζόμενους που αναγκάζονται να εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες με κίνδυνο την υγεία τους.

Σχεδόν σε όλα τα νοσηλευτικά τμήματα απόγευμα – νύχτα και Σαββατοκύριακο υπάρχει μόνο μία νοσηλεύτρια, ενώ σε πολλές περιπτώσεις μία νοσηλεύτρια μπορεί να καλύπτει δύο και τρία τμήματα ταυτόχρονα.

Μαιευτική κλινική με ελάχιστες μαίες και οι περισσότερες βάρδιες χωρίς νοσηλεύτρια ή θα καλύπτει σε έκτακτες περιπτώσεις , η μοναδική νοσηλεύτρια άλλου τμήματος.

Μία μεγάλη κλινική του νοσοκομείου , όπως είναι η παθολογική έχει ελάχιστο νοσηλευτικό προσωπικό το οποίο είναι κατάκοπο και εξουθενωμένο.

Η Παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου λειτουργεί εδώ και 13 μήνες με μόνο μία παιδίατρο και με δύο γενικούς γιατρούς , από τις οποίες η μία είναι μετακινημένη από το Περιφερειακό ιατρείο του Μαραθοκάμπου και η άλλη υπηρετεί στο αγροτικό ιατρείο Βαθέως και εφημερεύει στην παιδιατρική κλινική , ενώ το νοσηλευτικό προσωπικό είναι ελάχιστο με δεκάδες ημέρες κανονικής άδειας και ρεπό που δεν μπορεί να λάβει.

Το νοσοκομείο της Σάμου δεν έχει γιατρούς ΩΡΛ , πνευμονολόγους , παρά μόνο μία η οποία υπηρετεί στην ΜΕΘ , δεν έχει γαστρεντερολόγους και βεβαία πολλές ειδικότητες είναι μονήρης , πράγμα που δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα όπως μεγάλη αναμονή σε ραντεβού και άλλα.

Στις περισσότερες βάρδιες απόγευμα και νύχτα υπάρχει μόνο ένας τραυματιοφορέας για όλο το νοσοκομείο.

Η χρόνια καταπόνηση, λόγω της φύσης της εργασίας, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση λόγω των ελλείψεων προσωπικού, και τις αλλεπάλληλες βάρδιες (απόγευμα – πρωί – νύχτα) έχουν σαν αποτέλεσμα την επιβάρυνση της υγείας των συναδέλφων νοσηλευτών, τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου.

Είναι φανερό ότι με αυτές τις ελλείψεις σε προσωπικό, είναι αδύνατο να καλυφθούν οι ανάγκες , τόσο των ντόπιων κατοίκων , όσο και των προσφύγων- μεταναστών και πολύ περισσότερο βέβαια να εφαρμοστεί ένα σχέδιο αντιμετώπισης για τον κορωνοϊό.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της εφαρμοζόμενης πολιτικής υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων υγείας από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2018 και 2019 δεν ολοκληρώθηκε καμία προκήρυξη για την πρόσληψη μόνιμου, μη ιατρικού προσωπικού, με αποτέλεσμα να μην αντικατασταθούν ούτε οι 3200 περίπου υγειονομικοί που συνταξιοδοτήθηκαν πανελλαδικά.

Αντίστοιχα, με τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2020, μειώνεται για άλλη μια φορά η κρατική χρηματοδότηση για τις δημόσιες μονάδες υγείας κατά 41 εκατ. ενώ αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές μας για υγειονομική περίθαλψη κατά 89 εκατ. ευρώ.

Μόνο αγανάκτηση λοιπόν μας προκαλούν οι δηλώσεις ότι τα νοσοκομεία, έχουν «επάρκεια σε προσωπικό και υλικά» και ότι «όλες οι υγειονομικές αρχές της χώρας βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα.»

Τονίζουμε για άλλη μια φορά, την άμεση ανάγκη ενίσχυσης του νοσοκομείου Σάμου με προσωπικό διότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να κλείσουν τμήματα η βάρδιες όπως έγινε με το ακτινολογικό που το είχαμε επισημάνει εδώ και ένα χρόνο.

► Να ενισχυθεί άμεσα το νοσοκομείο της Σάμου με το αναγκαίο προσωπικό. Να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου)

► Να αναμορφωθεί ο οργανισμός του νοσοκομείου για να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, ξεκινώντας από την αποκατάσταση των κατηργημένων οργανικών θέσεων στην ιατρική, διοικητική και τεχνική υπηρεσία και λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη μείωση των ειδικευόμενων γιατρών.

► Να εξασφαλισθεί πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση του νοσοκομείου.

► Καμιά σύμβαση του νοσοκομείου με εργολάβους και ιδιωτικές ασφαλιστικές.

Στην κατεύθυνση αυτή, θα πάρουμε αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε συντονισμό και με άλλα σωματεία και μαζικούς φορείς της περιοχής.

Related posts

Πρωταθλητής αλιείας με φελλό ανακηρύχθηκε ο Ναυταθλητικός Όμιλος Καρλοβάσου

admin

Συλλήψεις και επιβολή διοικητικών προστίμων για πρόκληση πυρκαγιάς στη Συκιά Σπαθαραίων

admin

Οι θέσεις και οι υποψηφιότητες του συνδυασμού ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ στις εκλογές του ΤΕΕ

admin

Σεισμική δόνηση στη Σάμο

admin

Καθαρίζουμε το Κοκκάρι

admin

Συλλυπητήριο μήνυμα του Ε.Ο.Σ Σάμου για τον πρόωρο χαμό της Αικατερίνης Βακάκη

admin

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σάμου: Επιβολή ληστρικού φόρου διαμονής – Πλήγμα στον τουρισμό της Σάμου

admin

Καταστροφές πυρομαχικών στο Πεδίο Βολής “Στεφάνας”

admin

Συνελήφθη διακινητής στη Σάμο που προωθούσε στη χώρα μη νόμιμους μετανάστες

admin