21.7 C
Σάμος
29/03/2024
Σαμιακά

Τα προγράμματα των συνδυασμών της Αν.Σάμου για τα αδέσποτα

Το μεγάλο ενδιαφέρον των συνδυασμών για τα αδέσποτα τονίζει με ανακοίνωσή του το Φιλοζωικό Σωματείο Σάμου και επισημαίνει πως στο παρελθόν, ήρθε σε επαφή με όλες τις παρατάξεις, μεταφέροντας τους την προβληματική κατάσταση με τα αδέσποτα.

Επίσης, το Φιλοζωικό Σωματείο γνωστοποίησε στους συνδυασμούς τις προτάσεις για την επίλυση αυτού του φλέγοντος προβλήματος και ζήτησε ένα πρόγραμμα για τα αδέσποτα με γραπτές δεσμεύσεις.

Το σωματείο παρουσιάζει την επιστολή της κάθε παράταξης, προσθέτοντας πως στο μέλλον θα μεριμνήσει για την υλοποίηση των δεσμεύσεων από τη νέα δημοτική αρχή.

Χρήστος Χατζηχριστοδούλου‎ ” ΑΝΑΤΡΟΠΗ” – Ανεξάρτητη Δημοτική Παράταξη Σάμου

Πρόγραμμα προστασίας αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων
Η “Ανατροπή”, με αίσθημα ευθύνης και ευαισθησίας, είναι διατεθειμένη και αποφασισμένη να συμβάλει στην επίλυση αυτού του τόσο σημαντικού ζητήματος, θέτοντας τις βάσεις για μία ουσιαστική συνεργασία ανάμεσα στη νέα δημοτική αρχή και τις φιλοζωικές οργανώσεις.
Έπειτα από μελέτη καταλήξαμε σε προτάσεις υλοποιήσιμες και σύμφωνες με τη σχετική νομοθεσία. Η πραγματοποίηση τους θα βελτιώσει το επίπεδο του πολιτισμού μας, γιατί σύμφωνα με τον Πυθαγόρα “τα ζώα μοιράζονται με εμάς το προνόμιο να έχουν ψυχή”.
Βασικοί άξονες του προγράμματος:
1. Ίδρυση Δημοτικού Κτηνιατρείου με βασικούς στόχους:
a. Κτηνιατρικές υπηρεσίες προς τα αδέσποτα (περισυλλογή, εξετάσεις, αποπαρασίτωση, εμβολιασμός, στείρωση, τοποθέτηση ηλεκτρονικού τσιπ).
b. Καταγραφή του πληθυσμού των αδέσποτων και δημιουργία αρχείου.
c. Παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών ΑΤΕΛΩΣ στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
2. Οργάνωση και αδειοδότηση καταφυγίου, για την προσωρινή φιλοξενία σκύλων.
3. Δημιουργία κινήτρων για την υιοθεσία αδέσποτων ζώων, όπως την δωρεάν περίθαλψη των ζώων αυτών στο δημοτικό κτηνιατρείο. Πρόγραμμα για υιοθεσίες σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.
4. Πρόγραμμα δωρεάν στειρώσεων και τοποθέτηση ηλεκτρονικού τσιπ σε αναδόχους ζώων πού ανήκουν στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
5. Εκδηλώσεις με στόχο την καλλιέργεια φιλοζωικής παιδείας στα σχολεία και τις τοπικές κοινωνίες.
6. Συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία για την φροντίδα της παροχής τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα.
7. Η πενταμελής επιτροπή του Δήμου, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, θα διαχειρίζεται τα διάφορα ζητήματα που σχετίζονται με τα αδέσποτα ζώα και θα εποπτεύει την εφαρμογή του προγράμματος του Δήμου.
Ανατροπή… το πρόγραμμά μας… όραμα ανάπτυξης, δέσμευση δημιουργίας

 Γεώργιος Στάντζος υποψήφιος Δήμαρχος Αν Σάμου ΑΝΑ.Σ.Α

Ως αποτέλεσμα προγραμματισμένης συνάντηση του επικεφαλής και μελών του Δημοτικού Συνδυασμού «ΑΝΑ.Σ.Α για τη Σάμο» με το Φιλοζωικό Σωματείο Σάμου “Samos Animal Welfare Association”-που είχε πραγματοποιηθεί στις 19 Απριλίου 2019- ο Συνδυασμός μας προτείνει κατευθύνσεις και δράσεις με στόχο την άμεση υλοποίηση, υιοθετώντας το Ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο .
Συγκεκριμένα:
Άμεση αδειοδότηση του προσωρινού χώρου φύλαξης αδέσποτων ζώων συντροφιάς στη θέση Καμάρα.
Αγορά ειδικού εξοπλισμένου αυτοκινήτου για την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων.
Αγορά οικοπέδου για κατασκευή σύγχρονου καταφυγίου αδέσποτων ζώων. Ένταξη αυτού σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για πρόσληψη Κτηνιάτρου και εργάτη καθαριότητας στο χώρο φύλαξης.
Ειδικά προνόμια σε Συνδημότες μας που υιοθετούν αδέσποτα ζώα συντροφιάς (έκπτωση στα δημοτικά τέλη)
Αγορά ταϊστρών – ποτίστρων και ειδικών κυτίων με ειδικά σακουλάκια αφόδευσης και τοποθέτησης αυτών σε όλη την Ανατολική Σάμο σε συνεργασία με τα Φιλοζωικά Σωματεία.
Συνεχείς στειρώσεις, συμβόλαια υιοθεσίας, τσιπαρίσματα σκύλων από παρασιτώσεις- εμβολιασμοί , ανάλυση αίματος των αδέσποτων ζώων υπό την αιγίδα του Δήμου.
Εύρεση χώρου ψυχαγωγίας για περίπατο των ζώων με τους συνοδούς τους, ειδικά διαμορφωμένο , υπό την αιγίδα του Δήμου.
Εκτύπωση ενημερωτικών φυλλαδίων και επισκέψεις σε σχολεία προκειμένου να ενημερωθούν τα παιδιά όσον αφορά την φροντίδα των ζώων . Καθιέρωση εκπαιδευτικού θεσμού ΖΩΑ, ΦΙΛΟΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
Συνεργασία με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για ποιοτικότερο και πιο επιτακτικό έλεγχο των ιδιοκτητών των ζώων για την αποφυγή εγκατάλειψης και ανεξέλεγκτου πολλαπλασιασμού των γεννήσεων.
Συνεργασία με όλα τα Φιλοζωικά Σωματεία.

 ΠΟΡΕΙΑ ΕΥΘΥΝΗΣ με υποψήφιο Δήμαρχο Ανατολικής Σάμου τον Αντώνη Σίμο

Το πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα, κυρίως σκυλιά, έχει πολλές προεκτάσεις και επηρεάζει ανάλογα και την ζωή των κατοίκων. Τα αδέσποτα εκτός του ότι ταλαιπωρούνται και κατά συνέπεια ταλαιπωρούν και τους κατοίκους, προκαλούν σε κάποιες περιπτώσεις και τραυματισμούς σε αμέριμνους κατοίκους ή άλλα οικόσιτα ζώα μετά από επιθέσεις. Απαιτείται λοιπόν μία σοβαρή πολιτική της δημοτικής αρχής πάνω στο λεπτό αυτό ζήτημα, για μια καλύτερη τύχη αυτών των πλασμάτων που θα βελτίωνε παράλληλα και την καθημερινή ζωή των Δημοτών.
Έτσι ως δημοτική αρχή θα επιδιώξουμε:
– Την αναγνώριση και την στήριξη του έργου των φιλοζωικών σωματείων και συλλόγων. Ο εθελοντισμός και η συνεργασία των φιλόζωων με τον Δήμο στο ζήτημα του περιορισμού των γεννήσεων των αδέσποτων ζώων είναι η αρχή του παντός.
– Την ψηφιοποίηση όλου του αρχείου και του μητρώου των αδέσποτων ζώων του Δήμου.
– Την καταγραφή και περισυλλογή των αδέσποτων από τους δρόμους και την κτηνιατρική εξέταση και φροντίδα των ζώων που θα περισυλλεγούν.
– Την κατασκευή δομών φιλοξενίας αδέσποτων ζώων με τις προβλεπόμενες από πλευράς υγιεινής συνθήκες.
– Την κατάθεση δήλωσης όλων των κατοικίδιων (δεσποζόμενων) ζώων από τους ιδιοκτήτες κατοίκους του Δήμου μας, προκειμένου στη συνέχεια να μπορούμε να τους βοηθήσουμε με το να τους θυμίζουμε τον ιατρικό έλεγχο του κατοικίδιού τους και ακόμη, ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του Δήμου, να τους επιδοτούμε για τις αναγκαίες στειρώσεις, την τοποθέτηση ηλεκτρονικού μικροτσίπ κτλ.
– Την διαμόρφωση εκπαιδευτικού προγράμματος φιλοζωίας για μαθητές, σε σύμπραξη με τα φιλοζωικά σωματεία και τους συλλόγους.
– Την κατάρτιση προγράμματος επιδότησης υιοθεσιών (π.χ. με τροφές για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και εμβολιασμούς).
– Την θέσπιση εξαμηνιαίας ή ετήσιας συνάθροισης «Φιλοζωίας», όπου οι κάτοικοι θα παρουσιάζουν τα αδέσποτα που υιοθέτησαν, καθώς και θα βραβεύονται για την φροντίδα που παρέχουν, δίνοντας με τον τρόπο αυτό κίνητρο και σε άλλους κατοίκους να προβαίνουν σε υιοθεσία αδέσποτων ζώων.
– Τέλος, την εφαρμογή της νομοθεσίας ελέγχου και διαβίωσης αδέσποτων ζώων και της συνύπαρξης κατοίκων και φιλόζωων, χωρίς προβλήματα και προστριβές μεταξύ των. «Τα δικαιώματα του καθενός σταματούν εκεί που αρχίζουν να θίγονται τα δικαιώματα του άλλου».

Υποψήφιος Δήμαρχος Ανατ. Σάμου Νίκος Ζάχαρης επικεφαλής του συνδυασμού «η Σάμος αλλάΖΕΙ»

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Ανατ. Σάμου Νίκος Ζάχαρης επικεφαλής του συνδυασμού «η Σάμος αλλάΖΕΙ» έλαβε τις έγγραφες προτάσεις και θέσεις του Φιλοζωικού Σωματείου Σάμου και σε συνέχεια είχε συνομιλίες με μέλη του Σωματείου σας και ενημερώθηκε από τον κ. Τσολακάκη Σταμάτη, τον υπηρεσιακά υπεύθυνο για τις ενέργειες του Δήμου Σάμου.
Κατ’ αρχήν να σας συγχαρούμε όλους, την κάθε μια και τον καθένα ξεχωριστά, γυναίκες και άνδρες ως άτομα, για την εθελοντική και ανιδιοτελή προσφορά σας και να δηλώσουμε την πλήρη συμφωνία μας με τις έγγραφες προτάσεις και θέσεις του Φιλοζωικού Σωματείου Σάμου.
Κατά δεύτερο να κάνουμε την κριτική μας στην ανεπαρκή διαχείριση από την απερχόμενη δημοτική αρχή απέναντι στα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, που υπάρχουν στο νησί μας και έχει την αποκλειστική εκ του νόμου αρμοδιότητα ο Δήμο μας.
Μια διαχειριστική ανεπάρκεια, η οποία εκτιμούμε ότι είναι επιλογή μη θέλησης να αντιμετωπίσει ο Δήμος τις εκ του νόμου αρμοδιότητες και ευθύνες που έχει. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η μη αποδοχή της δωρεάν παραχώρησης 11 στρεμμάτων από φιλόζωο ζευγάρι Γερμανών στην περιοχή των Μυτιληνιών, με αποκλειστικό σκοπό την ίδρυση μόνιμου καταφύγιου αδέσποτων ζώων από το Δήμο. Χάθηκε έτσι η ευκαιρία, ο Δήμος μας να έχει κατασκευάσει σε αυτά τα 11 στρέμματα, που είναι κατάλληλα, τις απαραίτητες και χρηστικές υποδομές για την ευζωία των αδέσποτων ζώων.
Δεσμευόμαστε να επαναφέρουμε στην νέα δημοτική αρχή, που θα αναλάβει την 1η Σεπτεμβρίου, την πρόταση των φιλόζωων δωρητών με την πλήρη αποδοχή των όρων τους, ώστε επιτέλους ο Δήμος Ανατολικής Σάμου να έχει την έκταση όπου θα κατασκευάσει το καταφύγιο αδέσποτων ζώων, στο οποίο θα κατασκευαστεί μικρό κτηνιατρείο, όπου ο Δήμος θα φροντίζει με το αναγκαίο και κατάλληλο προσωπικό για ένα πρόγραμμα συνεχών στειρώσεων και κτηνιατρικής περίθαλψης (κτηνιατρικό έλεγχο, περίθαλψη, εμβολιασμό, αποπαρασίτοση, ηλεκτρονική σήμανση) και για την παροχή σχετικών κλουβιών για την μεταφορά των αδέσποτων.
Επιπλέον, θα αναλάβουμε την πρωτοβουλία για ευαισθητοποίηση και ενημέρωση στους κατοίκους του Δήμου μας, για την σχετική νομοθεσία που αφορά τα αδέσποτα καθώς και τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών κατοικίδιων, προπάντων όσον αφορά την υποχρεωτική ηλεκτρονική σήμανση και την αναγκαία στείρωση των θηλυκών καθώς και την κατηγορηματική απαγόρευση εγκατάλειψης κατοικίδιων ζώων.
Θα είμαστε πάντα υποστηρικτές στο έργο σας, αναγνωρίζοντας με σεβασμό την ανιδιοτελή προσφοράς σας.
Με εκτίμηση
Νίκος Ζάχαρης

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΜΟ με υποψήφιο Δήμαρχο το Νίκο Κατρακάζο

Σήμερα παρατηρείται έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με την υφιστάμενη νομοθεσία, αλλά και ευαισθητοποίηση του κοινού για την υπεύθυνη κηδεμονία αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Αυτό έχει οδηγήσει σε μία δραματική αύξηση των αδέσποτων ζώων της Σάμου και τους οικισμούς της. Πολλά από αυτά τα ζώα είναι θύματα εγκατάλειψης, κακοποίησης και δηλητηριάσεων.
Στόχος του συνδυασμού μας είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου και λειτουργικού προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, που εστιάζει στην αρμονική συνύπαρξη ανθρώπων και ζώων. Αυτό πρέπει να βασίζεται στα δικαιώματα και την ευζωία των αδέσποτων και να εφαρμόζει την ισχύουσα εθνική νομοθεσία.
Ως προτεραιότητα θέτουμε τους εξής στόχους:
Νομιμοποίηση του καταφυγίου αδέσποτων ζώων.
Στενή συνεργασία με τους Φιλοζωικούς συλλόγους.
Έλεγχος του πληθυσμού τους με ενισχυμένο πρόγραμμα στειρώσεων.
Καταγραφή όλων των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων και έλεγχος για την υποχρεωτική ηλεκτρονική σήμανση τους με chip.
Αύξηση του επιπέδου υγείας και ευζωίας των αδέσποτων ζώων.
Διεκδίκηση όλων των διαθέσιμων κονδυλίων από δημοτικούς, εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους για την σωστή διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
Προβολή και προώθηση της υιοθεσίας των αδέσποτων με ανταποδοτικά οφέλη από το Δήμο για όσους υιοθετούν από το Καταφύγιο των Ζώων και υποστήριξη τακτικών εκδηλώσεων υιοθεσίας.
Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών και των μαθητών στα σχολεία σχολείων, μέσα από διαδραστικά εκπαιδευτικά προγράμματα και έντυπο υλικό επικοινωνίας για την υπεύθυνη κηδεμονία και την ισχύουσα νομοθεσία.
Τοποθέτηση ταΐστρων και ποτίστρων σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης

 

Related posts

«Μοσχάτο άσπρο» από τη Σάμο: Ένα κρασί με «ταυτότητα»

admin

Βιωματικό εργαστήριο στο Καρλόβασι: «Οι σύγχρονες εξαρτήσεις στη ζωή των παιδιών μας και ο ρόλος των ενηλίκων»

admin

Πρωταθλητής αλιείας με φελλό ανακηρύχθηκε ο Ναυταθλητικός Όμιλος Καρλοβάσου

admin

Συλλήψεις και επιβολή διοικητικών προστίμων για πρόκληση πυρκαγιάς στη Συκιά Σπαθαραίων

admin

Οι θέσεις και οι υποψηφιότητες του συνδυασμού ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ στις εκλογές του ΤΕΕ

admin

Σεισμική δόνηση στη Σάμο

admin

Καθαρίζουμε το Κοκκάρι

admin

Συλλυπητήριο μήνυμα του Ε.Ο.Σ Σάμου για τον πρόωρο χαμό της Αικατερίνης Βακάκη

admin

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σάμου: Επιβολή ληστρικού φόρου διαμονής – Πλήγμα στον τουρισμό της Σάμου

admin