12.9 C
Σάμος
28/03/2024
Περιφερειακά

Την ανάδειξη και την αξιοποίηση του μύθου του Ικάρου ζητά ο Μ. Κάρλας απο τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας

Υπόμνημά  προς τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή, απέστειλε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Βορείου Αιγαίου, Μανώλης Κάρλας, σχετικά με την ανασύσταση της Διεθνούς Ικάριας Αεραθλητικής Ακαδημίας.

Αναλυτικα το Υπόμνημά προς τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

Στις αρχές της πρώτης δεκαετία του 2000 έγινε προσπάθεια ανάδειξης και αξιοποίησης του μύθου του Ικάρου με την ίδρυση της Διεθνούς Ικάριας Αεραθλητικής Ακαδημίας (ΦΕΚ 316Α/16/12/2002, νόμος 3082).

Στα πλαίσια αυτά ορίστηκε προσωρινή άμισθη Διοικούσα Επιτροπή (ΦΕΚ 337Β/20/03/2003), δαπάναις του κράτους διαμορφώθηκε βωμός της Ικάριας Αεραθλητικής Φλόγας στην θέση Φοντάνα του Αγίου Κηρύκου Ικαρίας με συναπτό αμφιθέατρο και δαπάναις της Αυτοδιοίκησης έγινε  διαμόρφωση παράλιου χώρου στην θέση Ίκαρης του οικισμού «Χρυσόστομος» όπου και ο ομώνυμος βράχος εντός της θαλάσσης που κατά την παράδοση είναι ο μαρμαρωμένος Ίκαρος.

Το 2001 και το 2009 έγιναν τελετές αφής της φλόγας για τις Διεθνείς Αεραθλητικές Ικαριάδες της Βαρκελώνης και του Τορίνο και η φλόγα ταξίδεψε μέχρι εκεί.

Το 2010 η τότε κυβέρνηση κατάργησε πλειάδα Οργανισμών μεταξύ των οποίων και τη Διεθνή Ικάριο Αεραθλητική Ακαδημία παρά τις έντονες αντιδράσεις και τις προσπάθειες της Αυτοδιοίκησης και φορέων της Κοινωνίας και του Αεραθλητισμού.

Έκτοτε υπάρχει πλήρης στασιμότητα στο εγχείρημα και την προοπτική του τόσο τοπικά όσο και κεντρικά.

Συναντηθήκαμε στην Ικαρία στις 17/7/2020 ημέρα που το νησί γιόρταζε την επέτειο της νικηφόρας Ικαριακής Επανάστασης του 1912 ενάντια στους Οθωμανούς κατακτητές.

Σε συζήτησή μας ανέδειξα το θέμα της Ικαριάδας και με προτρέψατε να σας ενημερώσω εγγράφως.

Πιστεύω ότι πρέπει τα συναρμόδια Υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Πολιτισμού, Τουρισμού και Μεταφορών, σε συνεννόηση και συνεργασία με την Δημοτική Αρχή και τους φορείς της Ικαρίας καθώς και με φορείς του Αεραθλητισμού να προχωρήσουν στην ανασύσταση της Διεθνούς Ικάριας Αεραθλητικής Ακαδημίας και σε κάθε περίπτωση στην με κάθε πρόσφορο τρόπο ανάδειξη και αξιοποίηση του μύθου του Ικάρου για λόγους εθνικούς, πολιτιστικούς, τουριστικούς και προαγωγής εν γένει της φιλίας και της συναδέλφωσης των Λαών στα πλαίσια του ευ αγωνίζεσθαι.

Η Ικαρία γνωστή στα πέρατα της Γης για τον Ίκαρο, τις ιαματικές της πηγές και την μακροζωία, για την εξαίσια φύση της και για την απαράμιλλη φιλοξενία και το αγωνιστικό φρόνημα των κατοίκων της επενδύει όπως πάντοτε στην αειφορία, στα μεγάλα και υψηλά της Οικουμένης, στον Άνθρωπο και αξίζει δικαιωματικά την κάθε στήριξη και βοήθειά μας.

Με εκτίμηση
Μανώλης Ν. Κάρλας
Περιφερειακός Σύμβουλος Βορείου Αιγαίου

 

 

 

Related posts

Ο Σαμιώτης σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Φραγκούλης μιλά για την 1η μεγάλου μήκους ταινία του «Γυάλα»

admin

Συνάντηση Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου με τον Συντονιστή Επιχειρήσεων Πυροσβεστικής Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης

admin

Βενιαμίν ο Λέσβιος – 200 Χρόνια από τον θάνατό του

admin

1η Συνεδρίαση ΔΣ Αναπτυξιακής Βορείου Αιγαίου

admin

Ο Περιφερειάρχης στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου

admin

Δίωρη συνάντηση Μαυρατζώτη – Κουτουλάκη για τα για νέα έργα και δράσεις

admin

Συμμετοχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στην διεθνή έκθεση της Βιέννης

admin

Υπογραφή Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου επικαιροποίησης μελέτης για την πλατεία Λούγκα Μαραθόκαμπου

admin

Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Ι. Καλτάκη με Αντιδημάρχους Τουρισμού

admin