14.9 C
Σάμος
20/04/2024
Δήμος

Τι αποφάσισε το Δ.Σ Ανατ. Σάμου για την παραμονή σε καραντίνα των νέων αφίξεων μεταναστών προσφύγων

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αν. Σάμου σε έκτακτη συνεδρίαση του-με τη διαδικασία της τηλεδιάσκεψης-την Τρίτη 31/03/2020 αποφάσισε τα κάτωθι:

  1. Σε απάντηση της από 29/03/2020 επιστολής του Υπουργού με θέμα την υπόδειξη νέας δομής για παραμονή σε καραντίνα νέων αφίξεων μεταναστών προσφύγων κατά πλειοψηφία αποφάσισε :
  2. Να ζητηθεί η παράταση της ΠΝΠ ( λόγω και της πανδημίας ) η οποία προέβλεψε την αναστολή της υποβολής αιτήσεως παροχής ασύλου, για τους νεοεισερχόμενους μετανάστες πρόσφυγες όπως αυτή  ισχύει από 1η Μαρτίου.  Να συνεχιστεί με την ίδια ένταση η φύλαξη των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων της χώρας.
  3. Να ξεκινήσει άμεσα και συντεταγμένα ο απεγκλωβισμός προσφύγων μεταναστών από τα νησιά λόγω και της έκτακτης υγειονομικής ανάγκης.
  4. Αντιτίθεται και σε κάθε περίπτωση δεν συμφωνεί με τις προτεινόμενες λύσεις του Υπουργού Μετανάστευσης περί υποδείξεως δομών  από τους Δήμους για παραμονή σε καραντίνα των νεοαφιχθέντων προσφύγων-μεταναστών αφού αναπόφευκτα η δημιουργία  δομής ή δομών τύπου “καραντίνας” εντός του νησιού αυξάνει  τις αναγκαστικές επαφές μεταξύ του μόνιμου πληθυσμού   και των  νεοεισερχόμενων  οι οποίοι διαθέτουν άγνωστο ιατρικό ιστορικό. Αναγκαστικές επαφές οι οποίες  μέσω του δικτύου σίτισης, φύλαξης ,μεταφοράς, ιατρικής φροντίδας και πιθανής περίθαλψης ,FRONTEX, ΜΚΟ κλπ.  αναπόφευκτα θα δημιουργήσουν εστίες εκδήλωσης και διασποράς του ιού.

Ο κρατικός σχεδιασμός διαχείρισης της κρίσης  για την προστασία της υγείας των κατοίκων των νησιών προβαίνει ορθώς, σε συνεχείς αναφορές για τις  πεπερασμένες δυνατότητες του συστήματος  περίθαλψης των νησιών (κλίνες αυξημένης φροντίδας και  δυσκολία αεροδιακομιδών ).

Το Δ.Σ του Δήμου Ανατολικής Σάμου θεωρεί ότι οι τυχόν  νέες μεταναστευτικές ροές    αποτελούν  πολλαπλασιαστικά υγειονομική βόμβα λαμβανομένων  υπ όψιν  τη χώρα προέλευσης ( Τουρκία ) και τις επαφές που υποχρεωτικά θα έχουν  οι πρόσφυγες-μετανάστες με το προσωπικό φύλαξης και φροντίδας τους.

Προτείνει την άμεση  λειτουργία θαλάσσιου  δικτύου μεταξύ των 5 νησιών για την συλλογή των νεοεισερχόμενων και την άμεση μετακίνησή τους σε κατάλληλους χώρους που μπορεί και πρέπει να δημιουργήσει το Υπουργείο εκτός των νησιών. Πλωτό μέσο το οποίο πρέπει να είναι κατάλληλο εξοπλισμένο  με ιατρικές

Related posts

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας Αγίου Κωνσταντίνου Πυθαγόρας Χατζηϊωάννου

admin

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στη Σάμο: Άμεση Κινητοποίηση του Δήμου Δυτικής Σάμου

admin

Η ατζέντα του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Σάμου

admin

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Ειδική εκπαίδευση για τις Ομάδες Εθελοντών Πυροσβεστών

admin

Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου για σεισμό : Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια επίσημη ενημέρωση για κατολισθήσεις ή ζημιές

admin

Δήμος Δυτικής Σάμου: Επανεκκίνηση του Προγράμματος Ανακύκλωσης

admin

Ο Δήμος Δυτικής Σάμου απαντά στο Σύλλογο Γονέων του 1ου Δημοτικού Σχολείου

admin

Πράσινο φως για τα έργα αποκατάστασης της Πορφυριάδας & του δρόμου της Σπηλιάς του Πυθαγόρα

admin

ΑΝΑ.Σ.Α για τη Σάμο: Οι 9 θεματικές ομάδες του συνδυασμού

admin