18.8 C
Σάμος
19/04/2024
Δήμος

Τοποθετήσεις δημοτικών παρατάξεων για το Δ.Σ Ανατολικής Σάμου

Τοποθετήσεις των δημοτικών παρατάξεων “η Σάμος αλλάΖΕΙ” και της “Λαϊκής Συσπείρωσης” από το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Ανατολικής Σάμου.

η Σάμος αλλάΖΕΙ

Κυρίες και Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Κύριε Δήμαρχε

Κατ’ αρχήν, μετά την ορκωμοσία και  την ανάληψη των καθηκόντων όλων μας,  ευχόμαστε καλή θητεία και δύναμη ώστε να  επιτελέσει το Δημοτικό Συμβούλιο τον ουσιαστικό  δημοκρατικό και θεσμικό  του ρόλο και να παράγει έργο σε όφελος της μεγάλης πλειοψηφίας των συνδημοτών μας καθώς και στη νέα Δημοτική Αρχή να υλοποιήσει το πρόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο  οι συνδημότες μας,  σας εμπιστεύθηκαν και σας εξέλεξαν στις δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου και της 2ας Ιουνίου 2019.

Δημοτικές εκλογές, που έγιναν με το σύστημα της απλής αναλογικής, που θεσπίστηκε με την μεταρρύθμιση του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ (ν.4555/18), μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση,  που βασική της φιλοσοφία ήταν η απλή αναλογική και η ενίσχυση των κοινοτήτων με πόρους και αρμοδιότητες.

Σε όλη την Ευρώπη οι αυτοδιοικητικές εκλογές διεξάγονται με το σύστημα της απλής αναλογικής και οι δημοτικές παρατάξεις εκπροσωπούνται απολύτως αναλογικά, σύμφωνα με τη δύναμη της βούλησης των δημοτών που τους ψηφίζουν.   Στα δημοτικά συμβούλια διαμορφώνονται, με πλήρη διαφάνεια, συγκλίσεις και πλειοψηφικές προγραμματικές συμμαχίες μεταξύ δημοτικών παρατάξεων και οι Δήμοι διοικούνται και λειτουργούν ικανοποιητικά, παρέχοντας ουσιαστικές υπηρεσίες στους δημότες τους.

Δυστυχώς η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση της  Ν.Δ. δεν άφησε  ούτε καν ένα χρόνο να δοκιμαστεί η απλή αναλογική στην πράξη και να κρίνουμε αν υπάρχει πρόβλημα με τη λειτουργία και λήψη αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων και τυχόν ακυβερνησία. Να δοκιμαστεί, δηλαδή στην πράξη,  η αλλαγή του μοντέλου διοίκησης των Δήμων από το δημαρχοκεντρικό, του ενός ανδρός αρχή, σε συνεργατικό με προγραμματικές συγκλίσεις και συμμαχίες, που επιδιώκει να φέρει η απλή αναλογική.

Με τον ψευδεπίγραφο τίτλο περί «κυβερνησιμότητας των ΟΤΑ» η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε μέσα στο καλοκαίρι, τον Αύγουστο, το νόμο 4623/2019, με το οποίο  ανατρέπεται η βασική φιλοσοφία της μεταρρύθμισης ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ που ήταν, όπως προαναφέραμε, η απλή αναλογική και η ενίσχυση των κοινοτήτων με πόρους και αρμοδιότητες.

Είναι προφανής η αντισυνταγματική και αντιδημοκρατική εκτροπή του ν. 4623/2019 γιατί, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο και τα Κοινοτικά Συμβούλια εκλέχθηκαν με την απλή αναλογική στις δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου 2019 και υπάρχει η αναλογική εκπροσώπηση των δημοτικών & κοινοτικών παρατάξεων στα Δημοτικά & Κοινοτικά Συμβούλια, σύμφωνα με τη δύναμη που τους έδωσε η ψήφος  των δημοτών, έρχεται η ΝΔ και δίνει στην Οικονομική Επιτροπή, στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στα Δ.Σ. των δημοτικών ΝΠΔΔ την απόλυτη πλειοψηφία στην παράταξη του Δημάρχου, ασχέτως ποσοστού, καταργώντας ουσιαστικά τον ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου ως κυρίαρχου σώματος διαβούλευσης και λήψης δημοκρατικών αποφάσεων του Δήμου και μετατρέπει τον εκλεγέντα Δήμαρχο σε ανεξέλεγκτο και πανίσχυρο μονάρχη και αφετέρου καταργεί τον αποφασιστικό ρόλο των Κοινοτικών Συμβουλίων,  μετατρέποντάς πάλι το Κοινοτικό Συμβούλιο σε διακοσμητικό και επαίτη των διαθέσεων του Δημάρχου ή του εκάστοτε Αντιδημάρχου για να κάνει κάποιο μικρό έργο ή καθαριότητα στο χωριό.

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε μερικές μόνο από  τις αντιδημοκρατικές αλλαγές που ψηφίστηκαν με το ν. 4623/19 και ανατρέπουν την δημοκρατική μεταρρύθμιση του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ (ν. 4555/18):

Άρθρο 2: «Η Οικονομική Επιτροπή και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής αποτελούνται από τον δήμαρχο ή τον οριζόμενο από αυτόν αντιδήμαρχο ως πρόεδρο, από δύο (2) ακόμη αντιδημάρχους ως μέλη οριζόμενα από το δήμαρχο και  από τα εκλεγόμενα μέλη των επιτροπών. Τουλάχιστον ένα (1) μέλος στις επταμελείς επιτροπές προέρχονται υποχρεωτικά από την παράταξη με την οποία εξελέγη ο δήμαρχος».  (Άρα ο Δήμαρχος έχει τουλάχιστον 4 μέλη στα 7, ασχέτως της δύναμης του στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ειδικά στο δικό μας Δημοτικό Συμβούλιο η Σύμπραξη της παράταξης Δημάρχου με ποσοστό 44% θα έχει 5 στα 7 μέλη των Επιτροπών, δηλαδή 71% !!).

Επιπλέον δεν επιτρέπει τη δυνατότητα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης να συγκροτήσουν κοινά ψηφοδέλτια ή να υποστηρίξουν άλλα ψηφοδέλτια.

Άρθρο 3: Η μεγαλύτερη  αντιδημοκρατική εκτροπή γίνεται με την μεταφορά στην Οικονομική Επιτροπή πολλών και σημαντικών αρμοδιοτήτων (διαγωνισμοί έργων, προμήθειες, προσλήψεις, τέλη, συμβάσεις, διακανονισμοί) όπου γίνεται η λήψη αποφάσεων από τη δοτή και ελεγχόμενη πλειοψηφία της παράταξης του Δημάρχου, χωρίς τα θέματα αυτά να έρχονται στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αντιδημοκρατικές  είναι επίσης και οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τον προϋπολογισμό του Δήμου, το Τεχνικό πρόγραμμα, το Επιχειρησιακό πρόγραμμα, την επιβολή φόρων και τελών, τη διαχείριση περιουσίας του Δήμου, για τα οποία δεν απαιτούνται πλειοψηφίες επί συνόλου των μελών του δημοτικού συμβουλίου, που προϋποθέτουν  ουσιαστικές προγραμματικές συγκλίσεις.

Άρθρο 6: Εφεξής, όπου στις διατάξεις νόμων, προεδρικών διαταγμάτων και λοιπών κανονιστικών πράξεων, προβλέπεται ο ορισμός αιρετών μελών στη διοίκηση των νομικών προσώπων των δήμων και των περιφερειών, αντίστοιχα, καθώς και των συνδέσμων τους, κατά συγκεκριμένη αναλογία, τα τρία πέμπτα των μελών αυτών με τους αναπληρωτές τους προέρχονται από την παράταξη με την οποία εξελέγη ο δήμαρχος, και τα δύο πέμπτα από τις λοιπές παρατάξεις.  (ο Δήμαρχος θα έχει 60% στα Δ.Σ. των δημοτικών ΝΠΔΔ ασχέτως της δύναμής του στο Δημοτικό Συμβούλιο)

Άρθρο 7: Καταργεί το θεσμό του δημοτικού διαμεσολαβητή και επαναφέρει το θεσμό του Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης, ο οποίος εκλέγεται  με μυστική ψηφοφορία και με πλειοψηφία των τριών πέμπτων (3/5) των παρόντων μελών του δημοτικού συμβουλίου ενώ παλιότερα απαιτούνταν τα 2/3 του συνόλου των μελών του δημοτικού συμβουλίου (Καλλικράτης, ν. 3852/2010).

Ας δούμε επίσης, μερικές από τις αντιδημοκρατικές ανατροπές που ψηφίστηκαν και ισχύουν πλέον και επηρεάζουν το ρόλο των Κοινοτικών Συμβουλίων των χωριών και πόλεων.

Με τον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ ο Πρόεδρος Κοινότητας θα εκλέγονταν με απλή αναλογική μεταξύ των 5 ή 7 Κοινοτικών Συμβούλων και επιπλέον είχαμε αναβάθμιση στη λειτουργία των Κοινοτήτων με  το θεσμό των Κοινοτικών προϋπολογισμών και Συνελεύσεων, που θα ενεργοποιούσε τις τοπικές κοινωνίες, γιατί έδινε το δικαίωμα στα Κοινοτικά Συμβούλια να έχουν προϋπολογισμό ώστε να σχεδιάσουν, να προγραμματίσουν και να υλοποιήσουν έργα στον τόπο τους για τους πολίτες.

Αυτά ανατρέπονται και οι Κοινότητες υποβαθμίζονται και  αντί για αποφασιστικό ρόλο έχουν μόνο εισηγητικό, όπως διατυπώνονται παρακάτω στο νόμο 4623/19:

Άρθρο 5. Ρυθμίσεις θεμάτων Ο.Τ.Α

Παραγρ. 9. α. Η παράγραφος 1 του άρθρου 79 του ν. 3852/2010 αντικαθίσταται ως εξής: «1. Πρόεδρος του συμβουλίου της κοινότητας άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων ορίζεται ο σύμβουλος του πρώτου κατά σειρά συνδυασμού που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης μεταξύ των υποψηφίων του συνδυασμού του, σύμφωνα με την απόφαση επικύρωσης της εκλογής από το αρμόδιο πρωτοδικείο. Η μη αποδοχή του αξιώματος του προέδρου, δεν οδηγεί σε απώλεια της ιδιότητας μέλους του συμβουλίου της κοινότητας»

Παραγρ. 9. δ. Η περίπτωση β΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 82 του ν. 3852/2010 αντικαθίσταται ως εξής: «β) εισηγείται για την κατανομή του αναλογούντος στην κοινότητα ποσοστού των κεντρικών αυτοτελών πόρων που προορίζονται για επενδυτικές ανάγκες του δήμου, σύμφωνα με την παράγραφο 4Α του άρθρου 259»

Παραγρ. 9. ε. Η περίπτωση β΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 83 του ν. 3852/2010 αντικαθίσταται ως εξής: «β) εισηγείται ποια έργα και δράσεις θα εκτελεστούν στην κοινότητα, από το ποσοστό των κεντρικών αυτοτελών πόρων που προορίζονται για επενδυτικές ανάγκες του δήμου, που της αναλογούν, σύμφωνα με την παράγραφο 4Α του άρθρου 259»

Κυρίες και Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Αντιλαμβάνεστε ότι με το ν. 4623/19 έχουμε κατάφωρη παραβίαση των δημοκρατικών διαδικασιών και εκ των υστέρων νόθευση της απλής αναλογικής, γεγονός που δεν μας επιτρέπει πολιτικά να συναινέσουμε και να γίνουμε συμμέτοχοι στις αντισυνταγματικές και αντιδημοκρατικές εκτροπές στην Αυτοδιοίκηση.

Πρέπει όλοι να πάρετε θέση, εμείς θα θέσουμε σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το θέμα  και θα ζητήσουμε απόφαση, που θα ζητά   από τη κυβέρνηση της ΝΔ να τις πάρει πίσω.

Με όλο το παραπάνω σκεπτικό, η δημοτική παράταξη «η Σάμος αλλάΖΕΙ» δεν θα συμμετάσχει στις διαδικασίες εκλογής Οικονομικής Επιτροπής και Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και δεν θα νομιμοποιήσει με την ψήφο της αντιδημοκρατικές διαδικασίες.

 

Ζητάμε ως δημοτική παράταξη να μας αποστέλλονται οι προσκλήσεις στις συνεδριάσεις  της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, στις οποίες θα συμμετέχουμε με  δικαίωμα λόγου, προτάσεων και ελέγχου των αποφάσεων με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

 

Με εκτίμηση

 

Νίκος Ζάχαρης, δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής παράταξης «η Σάμος αλλάΖΕΙ»

Γιάννης Αξιώτης, δημοτικός σύμβουλος

 

Από τη διαδικασία εκλογής του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου απείχε η Λαϊκή Συσπείρωση ανατολικής Σάμου.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

“Η Λαϊκή Συσπείρωση στον δήμο Ανατολικής Σάμου κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκλογής του προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου απείχε από τη διαδικασία, γιατί πρόκειται για όργανο που δεν έχει αρμοδιότητες, οι οποίες συγκεντρώνονται αποκλειστικά στον πρόεδρο.

Όσον αφορά τις Επιτροπές, Οικονομική και Ποιότητας Ζωής η Λαϊκή Συσπείρωση δεν κατάθεσε υποψηφιότητες και απείχε από τις διαδικασίες διότι σύμφωνα με τους αντιδραστικούς νόμους Κλεισθένη και 4623 δεν μπορούσε να διεκδικήσει εκπροσώπηση. Η Λαϊκή Συσπείρωση ζήτησε να καλείται και να παρακολουθεί τις συνεδριάσεις των Επιτροπών, όπως ορίζει ο νόμος.

Το ουσιαστικό,όμως, ζήτημα παραμένει και είναι οι αρμοδιότητες των Επιτροπών, με βάση τους νόμους «Κλεισθένη» του ΣΥΡΙΖΑ και «4623/19» της ΝΔ.

Αποφασιστικές αρμοδιότητες που αφαιρούνται από το δημοτικό συμβούλιο και δίνονται στις Επιτροπές, στις οποίες πλέον με άνεση θα επιβάλλεται η θέληση της δημοτικής αρχής.

Μιλώντας εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Τζίχας υπογράμμισε ότι «οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης θα υποστηρίξουν μέσα κι’ έξω από το δημοτικό συμβούλιο τα συμφέροντα του λαού, παρά τον αρνητικό συσχετισμό και θα προσπαθήσουν να συμβάλλουν στην οργάνωση των αγώνων για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών».

Σημείωσε ακόμη ότι, «όλες οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις του «Κλεισθένη» του ΣΥΡΙΖΑ, του 4623/19 της ΝΔ, είναι ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα και αφορούν στην καλύτερη προσαρμογή των λειτουργιών των δήμων, για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης, της λεγόμενης επιχειρηματικότητας που πατάει πάνω στο χτύπημα των εργατικών και λαϊκών εργασιακών δικαιωμάτων και στην μείωση των μισθών και των μεροκάματων».

 

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

“Η Λαϊκή Συσπείρωση στον δήμο Ανατολικής Σάμου κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκλογής του προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου απείχε από τη διαδικασία, γιατί πρόκειται για όργανο που δεν έχει αρμοδιότητες, οι οποίες συγκεντρώνονται αποκλειστικά στον πρόεδρο.

Όσον αφορά τις Επιτροπές, Οικονομική και Ποιότητας Ζωής η Λαϊκή Συσπείρωση δεν κατάθεσε υποψηφιότητες και απείχε από τις διαδικασίες διότι σύμφωνα με τους αντιδραστικούς νόμους Κλεισθένη και 4623 δεν μπορούσε να διεκδικήσει εκπροσώπηση. Η Λαϊκή Συσπείρωση ζήτησε να καλείται και να παρακολουθεί τις συνεδριάσεις των Επιτροπών, όπως ορίζει ο νόμος.

Το ουσιαστικό,όμως, ζήτημα παραμένει και είναι οι αρμοδιότητες των Επιτροπών, με βάση τους νόμους «Κλεισθένη» του ΣΥΡΙΖΑ και «4623/19» της ΝΔ.

Αποφασιστικές αρμοδιότητες που αφαιρούνται από το δημοτικό συμβούλιο και δίνονται στις Επιτροπές, στις οποίες πλέον με άνεση θα επιβάλλεται η θέληση της δημοτικής αρχής.

Μιλώντας εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Τζίχας υπογράμμισε ότι «οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης θα υποστηρίξουν μέσα κι’ έξω από το δημοτικό συμβούλιο τα συμφέροντα του λαού, παρά τον αρνητικό συσχετισμό και θα προσπαθήσουν να συμβάλλουν στην οργάνωση των αγώνων για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών».

Σημείωσε ακόμη ότι, «όλες οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις του «Κλεισθένη» του ΣΥΡΙΖΑ, του 4623/19 της ΝΔ, είναι ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα και αφορούν στην καλύτερη προσαρμογή των λειτουργιών των δήμων, για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης, της λεγόμενης επιχειρηματικότητας που πατάει πάνω στο χτύπημα των εργατικών και λαϊκών εργασιακών δικαιωμάτων και στην μείωση των μισθών και των μεροκάματων».

Related posts

Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου για σεισμό : Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια επίσημη ενημέρωση για κατολισθήσεις ή ζημιές

admin

Δήμος Δυτικής Σάμου: Επανεκκίνηση του Προγράμματος Ανακύκλωσης

admin

Ο Δήμος Δυτικής Σάμου απαντά στο Σύλλογο Γονέων του 1ου Δημοτικού Σχολείου

admin

Πράσινο φως για τα έργα αποκατάστασης της Πορφυριάδας & του δρόμου της Σπηλιάς του Πυθαγόρα

admin

ΑΝΑ.Σ.Α για τη Σάμο: Οι 9 θεματικές ομάδες του συνδυασμού

admin

Δήμος Ανατολικής Σάμου – Πρόστιμο 200 ευρώ για τα ακαθάριστα οικόπεδα

admin

Συγχαρητήρια επιστολή του Δημάρχου Θεμ. Παπαθεοφάνους προς τους νεοεκλεγέντες Δημάρχους Σμύρνης, Κουσάντασι και Σεφερίχισαρ

admin

Εφαρμογή προγράμματος προληπτικής ιατρικής για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής

admin

“Στόχος σας να αντιπολιτευτείτε για ακόμη μια φορά την προηγούμενη Δημοτική αρχή”

admin