14.9 C
Σάμος
19/04/2024
Σαμιακά

Το Δημοτικό Σχολείο Κοντακαιίκων παρουσίασε το φωτογραφικό βιβλίο «Γράφω το «χωριό» με φως»

Γράφει η Σταματία Ράπτη

Μέσα στην κατάμεστη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Δημοτικής Ενότητας Καρλοβάσου, παρουσιάστηκε το πρώτο φωτογραφικό βιβλίο μαθητών δημοτικών στην χώρα μας, με επίσημο προσκεκλημένο τον φωτογράφο και καθηγητή φωτογραφίας κ. Αλεξ Παπαιωάννου.

Η εν λόγω σημαντική προσπάθεια χρηματοδοτήθηκε από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση John S. Latsis Public Benefit Foundation, ενώ ο κύριος πρωτεργάτης αυτής της προσπάθειας είναι ο αεικίνητος δάσκαλος του χωριού κ. Απόστολος Γιαννακόπουλος.

Την παρουσίαση παρακολούθησαν ο βουλευτής του νομού μας κ. Δημήτρης Σεβαστάκης, η Πρόεδρος του ΔΟΠΟΝΑΣ κ. Αννυ Ανδρεάδου, ο υποψήφιος δήμαρχος κ. Αλέξανδρος Λυμπέρης, ο Προέδρος ΔΗΜΤΟ Δυτικής Σάμου κ. Γιάννης Αγγελίδης, εκπαιδευτικοί και πλήθος κόσμου.

Φυσικά η παρουσία του γνωστού καθηγητή φωτογραφίας κ. Αλεξ Παπαϊωάννου έδωσε μια ιδιαίτερη αίγλη στην εκδήλωση, ενώ και ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίηση του για τα έργα των παιδιών.

Ευχαρίστησε τον δάσκαλο και τους μαθητές του για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του, υποστηρίζοντας ότι οι εικόνες των παιδιών είναι σαν ένα ήρεμο ξύπνημα χωρίς τους εντόνους ήχους του δρόμου και τον θόρυβο των φρένων των αστικών λεωφορείων, σαν παιχνίδια μια άλλης εποχής μακριά από το περίβλημα του αστικού περιβάλλοντος, τα τάμπλετ τα κινητά τηλέφωνα.

Ο κ. Παπαιωάννου ζει και εργάζεται στην Ουψάλα, Σουηδία και στην Αθήνα. Έχει σπουδές στην Κοινωνική Ανθρωπολογία από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα (1992) και στην Οπτική Επικοινωνία από το Πανεπιστήμιο Konstfack της Στοκχόλμης (1994). Τα έργα του Άλεξ Παπαϊωάννου είναι εσωτερικά αυτοπορτρέτα, με θέμα καθημερινές καταστάσεις, αναμνήσεις και αυτοκριτική.

Για την ιστορία θα πρέπει να αναφέρουμε ότι στα Κοντακαίικα , τον Σεπτέμβριο του 2014, ξεκίνησε τη λειτουργία της η φωτογραφική ομάδα «Φωτόνησος», η οποία αποτελείται κυρίως από κατοίκους του χωριού, με την προσθήκη μερικών εκπαιδευτικών της περιοχής, φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και κατοίκων της του Καρλοβάσου.

Το έδαφος για τη δημιουργία της Φωτονήσου, όπως επεσήμανε στην ομιλία του ο κ. Γιαννακόπουλος προετοιμάστηκε ένα χρόνο νωρίτερα, από την υλοποίηση ενός προγράμματος φωτογραφίας από τους μαθητές της Δ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Κοντακαίικων, υπό τον τίτλο «Γράφω το ‘χωριό’ με φως».

Το πρόγραμμα αυτό, αποτέλεσε ένα πιλοτικό φωτογραφικό πρόγραμμα, που αφορούσε στην πλήρη εμπλοκή μαθητών του δημοτικού σχολείου στον χώρο της φωτογραφίας∙ από την πρώτη γνωριμία με αυτήν έως και την τελική δημιουργία και έκθεση των φωτογραφιών των ίδιων των μαθητών.

Σκοπός του προγράμματος ήταν η κατάκτηση από τους μαθητές μίας νέας γλώσσας επικοινωνίας και η ισχυροποίηση της θέσης τους στο περιβάλλον του σύγχρονου οπτικού πολιτισμού, καθώς στις μέρες μας, ένας πολύ μεγάλος αριθμός εικόνων κάθε είδους κατακλύζουν καθημερινά τους υποψιασμένους και τους ανυποψίαστους αποδέκτες τους.

Οι μαθητές που παρακολούθησαν το πρόγραμμα, και αργότερα, τα μέλη της φωτογραφικής ομάδας «Φωτόνησος» (παιδιά και ενήλικοι), ήρθαν και έρχονται σε πλατιά επαφή με τη φωτογραφική παραγωγή, σε μία προσπάθεια να κατακτήσουν τα εργαλεία αναγνώρισης των ποικίλων όρων αυτής, και, ως ενημερωμένοι θεατές, κατά πρώτον να μην αισθάνονται αμύητοι και αμήχανοι μπροστά στις συνομιλίες παραγωγών οποιασδήποτε φωτογραφικής έκφρασης και, κατά δεύτερον, να καταστούν ικανοί να απολαύσουν φωτογραφικά έργα ιδιαιτέρων απαιτήσεων.

Τον Νοέμβριο του 2013 το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση επέλεξε να εντάξει το φωτογραφικό πρόγραμμα «Γράφω το ‘χωριό’ με φως», στο εκπαιδευτικό του πρόγραμμα «Μαθαίνουμε Παρέα».

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την έκθεση των φωτογραφιών των μαθητών, που έλαβε χώρα σε κεντρική αίθουσα της πόλης μας .

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, στον χώρο της εκδήλωσης, εκδηλώθηκε έντονο ενδιαφέρον μαθητών άλλων τάξεων του σχολείου, προκειμένου να συμμετάσχουν και εκείνοι σε ένα αντίστοιχο φωτογραφικό πρόγραμμα.

Για τον λόγο αυτό, σε συνεννόηση με τους υπευθύνους του πολιτιστικού συλλόγου «Α.Ψ.Ε.Σ. Πυθαγόρας» του χωριού των Κοντακαιίκων, τον Σεπτέμβριο του 2014 δημιουργήθηκε η φωτογραφική ομάδα «Φωτόνησος» με δύο τμήματα: το τμήμα ενηλίκων και το παιδικό τμήμα. Το παιδικό τμήμα της Φωτονήσου αποτελεί το μοναδικό συγκροτημένο τμήμα παιδικής φωτογραφίας στη χώρα μας, η δε Φωτόνησος, συνολικά, αποτελεί τη μοναδική φωτογραφική ομάδα που δραστηριοποιείται σε χωριό της Ελλάδας (Απρίλιος 2017).

Τον Ιούνιο του 2015, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία προχώρησαν στην έκδοση του βιβλίου «Επίδομα Παραμεθορίου – Συστημένο» της σχολικής συμβούλου και συγγραφέως Εβίτας Καραγεώργου.

Οι φωτογραφίες που εικονογράφησαν το βιβλίο ήταν αυτές των μαθητών που έλαβαν μέρος στο αρχικό σχολικό φωτογραφικό πρόγραμμα και μετέπειτα μελών της Φωτονήσου.

Η εφαρμογή του πιλοτικού φωτογραφικού προγράμματος για μαθητές δημοτικού σχολείου είχε ως αποτέλεσμα να φωτιστεί για πρώτη φορά στη χώρα μας ένα πεδίο άγνωστο, αυτό της φωτογραφίας που μπορεί να παραχθεί από παιδιά κάτω των 12 χρόνων.

Έγινε ορατό πως τα παιδιά, δεχόμενα την κατάλληλη παιδεία και υπό την καθοδήγηση ενός δασκάλου με την απαιτούμενη εμπειρία, μπορούν να παραγάγουν φωτογραφικά έργα αξιώσεων.

Τέλος να αναφέρουμε ότι οι οκτώ φωτογράφοι, αλλά και ο δάσκαλός τους Αποστόλης κάνουν περήφανο το νησί μας και ευχόμαστε πάντα να είναι μπροστάρηδες σε πολιτιστικές εκδηλώσει που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος μας.

 

 

Related posts

Ο Αντιπρόεδρος ξενοδόχων επιβεβαιώνει: “Φέτος θα είναι η χρονιά της Σάμου”

admin

Έκτακτο Δελτίο Καιρού για τη Σάμο: Kακοκαιρία προ των πυλών

admin

Η Ανεζινιώ Σταμούλη η νέα Διοικήτρια στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Σάμου

admin

Άνοιξε προσωρινά η πύλη εισόδου στον λιμένα Καρλοβάσου

admin

Εργατικό Κέντρο Σάμου : Η κινητοποίηση της 17ης Απριλίου

admin

“Σοβαρό ολίσθημα απο τον Δήμο Δυτικής Σάμου”: Η Απογοήτευση του Συλλόγου της Πορφυριάδας

admin

“ΕυΠο”: “Καρκίνος και Προληπτικός Έλεγχος” – Ενημέρωση στο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ Σάμου

admin

Κηποτεχνική δράση στην αυλή του 1ου Ημερήσιου ΕΠΑΛ Καρλοβάσου Σάμου

admin

Η Ακουλουθία του Ακάθιστου Ύμνου στην Παναγία Καστρινή

admin